Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)

Întrebare NCPC RELOADED: Este legal să se formuleze o acțiune/să se exercite o cale de atac exclusiv prin e-mail, fără semnătură electronică…


22 ianuarie 2019 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Avocați, Cyberlaw, Litigii, Procedură civilă, SELECTED, Sistemul judiciar

Vă invităm să ne transmiteți întrebări!

Colectăm întrebări pentru conferința Viorel Mihai Ciobanu: NCPC RELOADED. Conferința, dedicată reconfigurării Codului de procedură civilă prin Legea nr. 310/2018, este organizată de Societatea de Științe Juridice, Baroul București și Facultatea de Drept a Universității din București, cu susținerea partenerilor noștri.

Întrebare: Este procedural corect (legal) să se formuleze o acțiune/să se exercite o cale de atac exclusiv prin e-mail, fără semnătură electronică, sau prin fax, în condițiile în care art. 183 alin. 1 C.p.c., astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 310/2018, nu este specificată – în ceea ce privește actele de procedura comunicate de părți către instanț[ – această cerință de securitate a actelor de procedură, spre deosebire de dispozițiile art. 154 alin. 6, care prevăd explicit obligativitatea atașării semnăturii electronice a instanței la actele transmise prin e-mail? Altfel spus, reciprocitatea securității poate fi cumva pretinsă de instanță? În mod implicit, din vreo normă sau din vreun principiu al procesului civil?
– Dacă răspunsul este afirmativ, forma documentului transmis electronic trebuie să reprezinte o copie scanată a actului fizic tipărit de emitent, semnat și ștampilat, sau este suficientă o formă editabilă a textului actului de procedură respectiv?
– Dacă răspunsul este negativ, sancțiunea nerespectării (în mod prezumtiv) a formei actelor de procedură este direct nulitatea absolută a actului, în sensul că acesta este considerat inexistent din punct de vedere juridic (instanța respingând ca atare cererea/calea de atac), sau acesta se supune procedurii de regularizare a formei și conținutului actului de sesizare, potrivit art. 196 alin. 2 C.p.c.?

Vor răspunde la întrebări prof. univ. dr. Flavius Baias, av. prof. univ. dr. Traian Briciu, av. dr. Gheorghe Florea, prof. univ. dr. Marian Nicolae.

Vă invităm să ne transmiteți întrebări!

:: pentru detalii despre conferință și înscrieri click aici

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică