« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Întrebare preliminară cu privire la dreptul inculpatului de a fi prezent la proces. UPDATE: Hotărârea CJUE
14.02.2020 | Mihaela MAZILU-BABEL

JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

14 februarie 2020: Curtea de Justiție declară:

Articolul 8 alineatele (1) și (2) din Directiva 2016/343 a Parlamentului European și a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale trebuie interpretat în sensul că nu se opune unei reglementări naționale care prevede, în situația în care persoana acuzată a fost informată în timp util cu privire la desfășurarea procesului său, precum și cu privire la consecințele neprezentării la acest proces și în care această persoană a fost reprezentată de un avocat mandatat pe care l‑a desemnat, că dreptul acesteia de a asista la proces nu este încălcat atunci când:

– a decis în mod neechivoc să nu se prezinte la una dintre ședințele organizate în cadrul procesului său sau

– nu s‑a prezentat pentru un motiv independent de voința sa la una dintre aceste ședințe în cazul în care, în urma acestei ședințe, a fost informată cu privire la actele efectuate în lipsa sa și, în cunoștință de cauză, a adoptat o decizie prin care a declarat fie că nu va invoca lipsa sa pentru a contesta legalitatea acestor acte, fie că dorea să participe la aceste acte, determinând instanța națională sesizată să refacă actele menționate, în special prin efectuarea unei audieri suplimentare a unui martor, la care persoana acuzată a avut posibilitatea de a participa pe deplin. (s.n. – M.M.-B.)

:: hotărârea CJUE

***

23 ianuarie 2019: Judecătorul bulgar se întreabă cu privire la dreptul inculpatului de a fi prezent la proces (C-688/18).

Situația de fapt:
1. materii UE incidente: Spațiul de libertate, securitate și justiție – Cooperarea judiciară în materie penală
2. avem dreptul incupatului de a fi prezent la proces
3. necesitatea de a afla dacă acest drept e încălcat în cazul în care una dintre ședințele de judecată din cadrul procedurii penale a avut loc în lipsa inculpatului, iar acesta a fost citat, a fost informat cu privire la consecințele neprezentării și a fost apărat de un avocat ales de acesta, atunci când:
3.1. inculpatul nu s-a prezentat pentru un motiv care îi este imputabil (și anume, a decis să nu participe la respectiva ședință);
3.2. inculpatul nu s-a prezentat pentru un motiv care nu îi este imputabil (și anume, pe motiv de boală), și, ulterior, a fost informat cu privire la măsurile adoptate în lipsa sa și, în cunoștință de cauză, a decis și a declarat că:
3.2.1. nu pune în discuție legalitatea acestor măsuri invocând neprezentarea sa și nu solicită reluarea acestora în prezența sa;
3.2.2. dorește să participe la aceste măsuri, motiv pentru care instanța a efectuat o audiere suplimentară a persoanei indicate de inculpat și a dat inculpatului posibilitatea de a participa în mod adecvat la această audiere.

Dispoziții incidente: articolul 8 alineatele (1) și (2) coroborat cu considerentele (35) și (44) ale Directivei (UE) 2016/343

(35) Dreptul persoanelor suspectate și acuzate de a fi prezente la proces nu este absolut. În anumite condiții, persoanele suspectate și acuzate ar trebui să aibă posibilitatea de a renunța la acest drept, în mod expres sau tacit, dar neechivoc.

(44) Principiul eficacității dreptului Uniunii impune instituirea de către statele membre a unor măsuri reparatorii adecvate și eficiente în eventualitatea încălcării unui drept conferit persoanelor prin dreptul Uniunii. O cale de atac eficientă, care este disponibilă în cazul încălcării oricăror drepturi prevăzute în prezenta directivă, ar trebui să aibă ca efect, în măsura în care este posibil, plasarea persoanelor suspectate sau acuzate în aceeași situație în care s-ar fi aflat dacă încălcarea nu s-ar fi produs, în vederea protejării dreptului la un proces echitabil și a dreptului la apărare.

Articolul 8 (extras)
Dreptul de a fi prezent la proces

(1) Statele membre se asigură că persoanele suspectate și acuzate au dreptul de a fi prezente la propriul proces.
(2) Statele membre pot să prevadă că un proces care poate duce la o hotărâre privind vinovăția sau nevinovăția persoanei suspectate sau acuzate poate avea loc în absența persoanei în cauză, cu condiția ca:
(a) persoana suspectată sau acuzată să fi fost informată în timp util cu privire la proces și la consecințele neprezentării; sau
(b) persoana suspectată sau acuzată care a fost informată cu privire la proces să fie reprezentată de un avocat mandatat, care a fost numit fie de către persoana suspectată sau acuzată, fie de către stat.

 
Secţiuni: CJUE, Drept constitutional, Drept penal, Dreptul Uniunii Europene | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD