Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
 1 comentariu

Apariția job-ului de “paralegal” în sfera avocaturii din România: între beneficiul eficienței și riscul unei “mode” periculoase
24.01.2019 | Tudor COLŢAN

Secţiuni: Opinii, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
Tudor Colțan

Tudor Colțan

În sfera avocaturii din State este deja cunoscut job-ul de “paralegal”. Într-o definiție foarte scurtă: absolventul de Drept care nu a reușit să intre în profesia de avocat și aspiră la ea hotărăște să lucreze ca personal auxiliar în cadrul unei societăți de avocați.

Până luni, 21 ianuarie 2019, acest job nu exista, dar tot luni, Baroul București a publicat Hotărârea Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România nr. 397 din 18 decembrie 2018, prin care se modifică și se completează Statutul profesiei de avocat.

Mai multe modificări mi-au atras atenția, dar una este foarte importantă și am simțit nevoia să o comentez.

Articolul 186 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Toate formele de exercitare a profesiei pot angaja personal auxiliar. Personalul auxiliar cu studii juridice superioare nu poate exercita activitățile prevăzute la art. 3 din Lege.”

Practic, această modificare consacră job-ul de paralegal în sistemul avocaturii din România.

Având în vedere că alte profesii juridice pot angaja personal auxiliar cu studii juridice superioare, spre exemplu profesia de notar public sau executor judecătoresc, consider utilă această modificare sub o mare rezervă: că respectivele persoane să nu exercite, de facto, profesia de avocat.

Rațiunea modificării ar trebui să aibă la bază eficiența pe care o poate aduce personalul auxiliar cu studii juridice superioare (paralegalul). Spre exemplu, un departament foarte bun de research, având în vedere modificările legislative tot mai frecvente și nevoia de a ține pasul și cu reglementările la nivelul Uniunii Europene.

De asemenea, în marile societăți de avocați personalul auxiliar cu studii juridice superioare poate degreva avocații de foarte multe sarcini strict administrative, cum sunt pregătirea anexelor pentru dosarele de arbitraj internațional sau verificarea documentelor în dosarele de white collar crimes, care pot avea peste 600 de volume.

Cu toate acestea, dacă această dispoziție nu este interpretată cu bună-credință, se poate ajunge ca în unele cabinete de avocați să existe absolvenți de Drept care nu au promovat examenul de barou, dar care – de facto – să exercite activități de esența avocaturii, precum redactarea de documente juridice. O asemenea situație nu doar că ar încălca orice reglementare, dar ar fi împotriva deontologiei avocațiale.

Sper că în practică aceste dispoziții să dea eficiență profesiei juridice de avocat și să consacre nevoia de paralegali, nu să declanșeze o “modă” periculoasă a “avocatului” neavocat.

În altă ordine de idei, orice societate de avocați poate să aibă acum o “Rachel” ca paralegal.

P.S.: prezenta modificare a statutului nu este încă în vigoare.

Av. Tudor Colțan
Senior Associate STOICA & Asociații

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti