Broasca și șarpele (Panciatantra) [1]
26 ianuarie 2019 | Cornelia DĂROIÎntr-o fântână trăia odată regele broaștelor, cu numele Gangadatta. Fiindcă era prigonit de rude, într-o bună zi se sui pe ciutura de la roata fântânii și ieși. După aceea se gândi:
– Cum să mă răzbun pe rudele mele? Doar se spune: ”Omul care se răzbună pe acela care i-a făcut rău când se afla în nenorocire sau care a râs de el când era la strâmtoare, acela cred că se naște din nou.” (16)
Pe când se gândea astfel, zări un șarpe care intra în gaura sa. Văzându-l, se gândi iarăși:
– Am să-l aduc în fântână și am să-mi stârpesc toate rudele. Doar se spune: ”Omul să ridice împotriva dușmanului puternic pe altul și mai puternic, căci pierzarea acestuia nu e nicio pagubă pentru scopul său.” (17) Tot astfel: înțeleptul să înlăture pe un dușman înverșunat printr-alt dușman, tot atât de înverșunat – ca pe un spin care-l doare, printr-alt spin care-i aduce alinare.” (18)
După ce se chibzui astfel, merse la deschizătura gaurei și-l chemă:
9 septembrie ⁞ Despre administratori de credite și obligația creditorului de renegociere a creditului (OUG privind administratorii de credite şi cumpărătorii de credite)
10 septembrie ⁞ Corpus et Animus - Funcția juridică & Consilierii juridici bancari în lumina Regulamentului BNR nr. 8/2024
13 septembrie ⁞ Ultimele evoluții jurisprudențiale privind prescripția răspunderii penale
14 septembrie ⁞ JURIDICE.ro Premier Golf Day
16 septembrie ⁞ Accidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
– Vino, vino, drăguțule, vino!
Auzind aceasta, șarpele se gândi:
– Mă cheamă cineva care nu-i din neamul meu, căci glasul lui nu e de șarpe. Eu n-am legături de prietenie cu nimeni pe lumea aceasta. De aceea să stau deocamdată aici, în locul acesta sigur, ca să văd cine-i. Doar se spune: ”Omul să se ferească de a se întovărăși cu acela al cărui caracter, al cărui neam și ai cărui prieteni nu-i cunoaște, așa grăit-a Brhaspati” [1] (19) Ah, poate mă cheamă vreun vrăjitor sau vreunul care poartă cu el buruieni descântate, ca să mă prindă. Sau poate mă cheamă vreunul care-i în dușmănie cu altcareva și vrea să mă dea lui să mă mănânce.” [2]
Apoi zise:
– Hei, cine ești dumneata?
Acela răspunse:
– Eu sunt Gangadatta, regele broaștelor. Am venit la tine ca să legăm prietenie!
Auzind aceasta, șarpele zise:
– Hei, iată un lucru de necrezut: focul să se împace cu paiele! Doar se spune: ”Cel care prin însăși firea lui poate fi omorât de altul, nu se apropie de el nici în vis. De ce dar mai vorbești așa? (20)
Gangadatta zise:
– Asta așa-i. Tu ești din natură dușmanul nostru. Însă fiindcă am fost umilit de dușmani, am venit la tine. Doar se spune: ”Când cineva e gata să-și piardă întreaga avere și când însăși viața îi este în primejdie, să se plece și înaintea dușmanului, ca să-și scape viața și averea.” (21)
– Spune-mi, cine te-a umilit? întreabă șarpele.
Regele broaștelor răspunse:
– Rudele.
– Și unde ți-i locuința: în vreun iaz, în vreo baltă sau în vreun lac? întrebă din nou șarpele. Spune-mi unde stai.
Acela răspunse:
– Într-o fântână zidită din piatră.
Șarpele zise:
– Bine, dar eu nu am picioare. Prin urmare, nu pot să intru acolo. Și chiar de aș intra, n-am acolo niciun lac, unde să stau și unde să pot omorî pe rudele tale. Du-te deci. Doar se spune: ”Ceea ce se poate mânca și ceea ce în cele din urmă priește, aceea să mănânce cel care își dorește binele. (22)
Gangadatta zise:
-Vino cu mine. Te fac eu să intri ușor acolo. În mijlocul fântânii, drept la marginea apei, se află o scobitură tare plăcută de stat în ea. De acolo vei omorî cu ușurință pe rudele mele.
Auzind aceasta, șarpele se gândi:
– Eu sunt de acum bătrân. Cu multă greutate mai prind uneori câte un șoarece. Acest distrugător al propriului său neam mi-a arătat un mijloc lesnicios de a trăi. De aceea am să mă duc și am să mănânc broaștele alea. Bine a zis cine a zis: ”Cel cuminte, când vede că nu mai are mult de trăit și că-i părăsit de prieteni de prieteni, să-și aleagă orice mijloc de a trăi, numai să fie lesnicios.” (23)
După ce se gândi astfel, zise:
– Bine, Gangadatta, dacă-i așa, mergi înainte și eu te urmez.
Gangadatta grăi:
– Drăguțule, am să te duc acolo într-un chip ușor și îți voi arăta locul. Însă va trebui să cruți pe însoțitorii mei. Numai pe aceia îi vei putea mânca, pe care ți-i voi arăta eu.
Șarpele zise:
– De-acum tu ești prietenul meu. De aceea nu te teme. Rudele tale vor fi mâncate după cum îmi vei spune!
Zicând așa ieși din gaură și, după ce-l îmbrățișă, porni cu el. Ajungând la fântână, regele broaștelor conduse pe șarpe în locul lui pe drumul străbătut de ciutura roții. După ce Gangadatta îl așază pe șarpe în scobitură, îi arătă rudele. Acestea fură mâncate de șarpe treptat, treptat. Pe urmă, când nu mai fură broaștele, șarpele zise:
– Prietene, dușmanii tăi au fost nimiciți. Dă-mi acum să mănânc altceva, căci tu m-ai adus aici.
– Dragul meu, zise Gangadatta, ți-ai făcut datoria de prieten. De aceea, pleacă pe drumul roții de la fântână.
Dar șarpele zise:
– Gangadatta, n-ai grăit cum trebuie. Cum să mă întorc acolo? Gaura ce-mi servea de cetate, de bună seamă că a fost ocupată de altcineva. De aceea, am să stau aici, iar tu-mi vei da zilnic pe câte unul din însoțitorii tăi, altfel îi mănânc pe toți!
Auzind aceasta, Gangadatta foarte turbat se gândi:
– Vai de mine, ce am făcut? l-am adus pe șarpele acesta! Dacă-l opresc, îi mănâncă pe toți. Cu drept cuvânt se spune: ”Cine se împrietenește cu un dușman mai tare decât el, acela înghite otravă cu bună știre, asta-i sigur. (24) De aceea, am să îi dau în fiecare zi pe câte unul din prietenii mei. Doar se spune: ”Cei prudenți caută să-l mulțumească măcar cu ceva pe dușmanul care plănuiește să le răpească întreg avutul, așa cum face oceanul cu focul din fundul său.” [3] (25)
[1] Brhaspati este autorul celebru al unei opere despre legi și a alteia despre niti (știința purtării). Aceasta din urmă trata despre ”Neîncredere”.
[2] A se vedea Cartea a cincea, povestea a douăsprezecea, ”Prințesa cu trei sâni”, unde se povestește despre încercarea prințesei cu trei sâni de a își otrăvi bărbatul cu o mâncare de șarpe.
[3] Focul surghiunit în ocean usucă o întindere de 17 Krosa (Krosa este o distanță până unde ajunge strigătul unui om).
Adaptare Legal Style: Cornelia Dăroi
* Panciatantra (Cele cinci cărți ale înțeleciunii) este un text remarcabil și bogat în reguli discutabile.
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |