Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
Executor judecatoresc Florin Traian Copuzeanu
 
Print Friendly, PDF & Email

ÎCCJ. Executarea silită a titlului executoriu. Achitare
30.01.2019 | Andreea COMAN

Andreea Coman

Andreea Coman

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că infracțiunea de abuz în serviciu reținută în sarcina executorului judecătoresc prin rechizitoriu, constând în aceea că, în exercițiul atribuțiilor de serviciu a îndeplinit în mod defectuos actul de executare silită constând în ridicarea bunului, aflat în folosința debitoarei, prin încălcarea interdicției de executare silită a debitorului aflat în insolvență, neregularități ce ar fi atras nevalabilitatea procedurii de preluare a bunului în contul creanței, nu este prevăzută de legea penală, litigiul având o natură civilă, reținând pe de o parte că în materie execuțional civilă, instanța de judecată pentru a pronunța o hotărâre de încuviințare a executării silite, verifică dacă există un titlu cu caracter executoriu, dacă poate fi pus în executare față de obiectul solicitat și cuprins în titlu și dacă părțile au domiciliu în raza Curții de Apel din care face parte biroul executorului judecătoresc, iar pe de altă parte că, prin pronunțarea unei încheieri de încuviințare a executării silite cu privire la debitorul aflat în procedura de insolvență, se prezumă, că instanța de judecată a efectuat aceste verificări, iar executorul judecătoresc este obligat să se conformeze hotărârii judecătorești rămase irevocabile, indiferent dacă administratorul judiciar i-a solicitat inculpatului suspendarea executării silite declanșate împotriva tuturor bunurilor aparținând debitorului și indiferent dacă s-a admis contestația la executare formulată de debitor și s-a dispus desființarea actelor de executare efectuate. (Decizia nr. 63/A/ din 2 martie 2017 pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Andreea Coman
Managing Associate SĂVESCU & ASOCIAȚII


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.