Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
3 comentarii

Norica Nicolai: Un cod penal care are peste 70 şi ceva de texte declarate neconstituţionale…


28.01.2019 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 25 ianuarie 2019, Norica Nicolai, europarlamentarul ALDE a declarat, la Constanţa, că actualul cod penal are peste 70 de texte declarate neconstituţionale, ea adăugând că speră ca până în anul 2020 să poată fi pus în dezbatere un nou cod penal, la care lucrează acum un grup din Ministerul Justiţiei, potrivit news.ro.

Norica Nicolai: „Prima prioritate, pe care Parlamentul nu a fost în stare de vreo trei ani să o realizeze, este de a pune în acord prevederile deciziilor Curţii Constituţionale cu textul de lege, care e obligatoriu în 45 de zile. Trebuia să treacă peste orice presiune făcută de o anume parte a mediei, de oficiile de propagandă, de băieţii din servicii; trebuia să pună legea în contextul deciziei. Dar părerea mea este că un cod, şi am avut o discuţie cu ministrul Toader, care are peste 70 şi ceva de texte declarate neconstituţionale, nu are o viziune de politică penală.

Codul ăsta a fost făcut special, şi merită o analiză, pentru a crea acest mecanism de control. Are câteva elemente luate din diverse sisteme de drept, care sunt puse, şi pentru că Parlamentul a acceptat cu foarte mare uşurinţă asumarea răspunderii, deci nu a mai citit nimeni, nu a mai dezbătut nimeni, ei şi-au făcut treaba. Aşa au introdus nişte elemente în materie de probaţiune care sunt absolut nedemocratice. Chestiunea cu suspiciunea rezonabilă, pe care ne-au vândut-o ca fiind în dreptul american. Da, este în dreptul american, dar suspiciunea rezonabilă, acolo, intervine în deliberarea cu privire la o pedeapsă pe care o dau juraţii. Şi dacă ai o suspiciune rezonabilă că nu sunt suficiente probe de vinovăţie, poţi să spui că e nevinovat. Dar la noi s-a întors lucru ăsta, şi dacă am eu o suspiciune rezonabilă, atunci pot să îi dau drumul la un dosar penal. Deci toate lucrurile astea au fost bine pregătite prin legi ca să îi sprijine să pună în practică acest mecanism nenorocit care a funcţionat 10 ani.

Am avut o discuţie cu domnul Toader, sper să pună în acord, pentru că vedeţi câtă dezbatere este în jurul ei şi cât de puţin se doreşte chestiunea aceasta?… Cum vrei să pui în acord un text cu decizia Curţii Constituţionale – care este standardul meu clar de stat drept – atunci apare Bruxellesul, apare doamna Macovei, apar nu ştiu, câte o oficină de presă, şi spun că nu ştiu ce vrei să faci, să spânzuri pisica de bec, Doamne iartă-mă, că altceva nu înţeleg … Domnul Toader a creat un grup în minister şi va încerca, după ce va pune de acord chestiunile astea, să începem o operă de legiferare. Până în 2020 sper că putem avea o dezbatere.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro