Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România
3 comentarii

Valeriu Stoica: Nu e Dumnezeu judecătorul, dar, în acelaşi timp, dintre toate profesiile, cea mai dificilă meserie este cea de judecător
28.01.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Selected, Sistemul judiciar, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Duminică, 27 ianuarie 2019, prof. univ. dr. av. Valeriu Stoica, fondatorul STOICA și Asociații, a acordat un interviu portalului adevărul.ro.

Prof. univ. dr. av. Valeriu Stoica: „În afară de motivarea sentinţei, ce ar mai putea face judecătorii ca să convingă? Spre deosebire de cei pe care-i condamnă, ei nu au televiziuni la dispoziţie. Judecătorii trebuie să convingă, în primul rând, prin motivarea sentinţei, prin modul în care analizează probele, prin felul în care le interpretează, prin modul în care stabilesc adevărul şi aplică legea. Nu e uşor. Nu e o simplă profesie.

Nu e Dumnezeu judecătorul, dar, în acelaşi timp, dintre toate profesiile, cea mai dificilă meserie este cea de judecător. Poate, după aceea, este cea de medic. Cred că e nevoie ca, în corpul magistraţilor, să se creeze masa critică pentru autocorectarea erorilor judiciare. Există un sistem specific de corectare în justiţie – e vorba de acest sistem al căilor de atac. Dar el nu e suficient. Pentru că se pot face erori chiar în sistemul căilor de atac.

E nevoie de conştiinţa faptului că poţi greşi. Un magistrat bun este conştient de faptul că poate greşi. Tocmai pentru că, în scaunul judecăţii, are cea mai mare putere, tocmai pentru că el decide, trebuie să fie mereu conştient că nu e infailibil. Asta îi dă resursa intelectuală şi sufletească pentru a se verifica în permanenţă şi pentru a preveni săvârşirea eroilor. Nu înseamnă că nu se pot face greşeli. Toate sistemele de justiţie din lume, chiar şi cele mai performante săvârşesc erori. Dar trebuie ca sistemul însuşi să aibă forţa să se corecteze. Pentru că, în momentul în care sistemul de justiţie nu are această capacitate, cei din afara sistemului profită de aceste erori şi transformă erorile în vârful de lance pentru demolarea sistemului.

Este ceea ce s-a întâmplat în  ultimii doi ani în România, pornind de la erorile judiciare, unele reale, altele nu chiar atât de reale. Dar, speculându-se aceste erori, s-a creat imaginea că, în întregul ei, justiţia funcţionează rău. Or, asta e o imagine falsă. O manipulare. În realitate, de 10-15 ani, sistemul de justiţie din România a mers din ce în ce mai bine. Dacă facem o comparaţie între puterea judecătorească, puterea executivă şi puterea legislativă, de departe, puterea judecătorească funcţionează cel mai aproape de parametrii democraţiei constituţionale.

Nu fac parte dintre aceia care hulesc Curtea Constituţională. Acolo unde e loc de alb şi de negru, e loc şi de gri. Sunt multe decizii foarte bune pe care le-a dat CCR pentru consolidarea statului de drept în România. E adevărat că au fost şi unele decizii care, în momente importante, au stricat echilibrul.

Trebuie să existe un sistem care să garanteze neutralitatea membrilor CCR, pe de-o parte, iar pe de altă parte să garanteze competenţa lor profesională. De-a lungul timpului, au fost la CCR foarte buni profesionişti. Unii dintre ei, însă, n-au uitat cine i-a numit. Şi nu mă refer doar la cei care au fost numiţi de forţe de stânga, ci şi la cei care au fost numiţi de forţe de dreapta. Partizanatul, din păcate, s-a manifestat şi într-un sens, şi în celălalt. Este nevoie de o schimbare a acestui sistem. Nu cred că se va putea face, pentru că nu cred că e posibilă o revizuire a Constituţiei mai ales în chestiuni radicale, de maximă importanţă, foarte curând. Până la urmă, CCR, aşa cum ea, cu bune şi rele, se poate consolida prin jurisprudenţa constituţională. Speranţa mea e că, în timp, aceste influenţe politice se vor diminua, în aşa fel încât, pe lângă textele Constituţiei, să avem un corp de reguli stabilite în mod raţional în jurisprudenţa Curţii Constituţionale. Şi ele să completeze foarte bine Legea fundamentală.”

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti