Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Insolvență SELECTED

CITR: Numărul insolvențelor în rândul companiilor de impact în economie stagnează, dar valoarea activelor imobilizate scade puternic

30 ianuarie 2019 | JURIDICE.ro

Numărul insolvențelor în rândul companiilor de impact s-a menținut constant în ultimii trei ani, înregistrând o scădere ușoară de la 184 de companii în 2017, la 183 în 2018.  În același timp, însă, valoarea totală de active imobilizate ale companiilor de impact intrate în insolvență a ajuns în 2018 la 809 milioane de euro, cel mai mic prag din ultimii cinci ani și în scădere cu 34,44% comparativ anul precedent.

Valoarea medie a activelor imobilizate per companie de impact intrată în insolvență a atins 4,4 milioane de euro în 2018, în scădere cu 34% față de 2017. Și la nivelul cifrei de afaceri totale a acestor companii se înregistrează o scădere cu 55% și aproape 800 milioane de euro mai puțin decât anul precendent.

Cele 183 de companii de impact intrate în insolvență în 2018 au un număr de 11.760 de angajați, cu 17,42% mai puțin decât în 2017. Județele cu cele mai multe insolvențe de impact sunt: municipiul București și județul Ilfov (66,35%), Sibiu (9,5%), Cluj (8,4%), Bihor (7,4%), Constanța (7,4%), Brașov (6,3%).

Vasile Godîncă-Herlea, CEO CITR: „Așa cum am previzionat, insolvența în rândul companiilor de impact a fost relativ constantă și în 2018. Însă, faptul că anul trecut valoarea activelor imobilizate ale companiilor de impact intrate în insolvență a scăzut la pragul minim din ultimii cinci ani ne arată că dimensiunea companiilor de impact intrate în insolvență este mai mică. Ca practicieni în insolvență, primul nostru obiectiv este să redresăm și să salvăm valoarea din companiile românești. Astfel, în anul 2018, 41% din portofoliul CITR a fost constituit din companii în diverse stadii de reorganziare, asta în timp ce media națională este în jur de 6% pentru același an.”

Tabel 1: Evoluția companiilor de impact* intrate in insolvență în ultimii doi ani:


*companii de impact: companii cu active imobilizate de peste 1 milion de euro

După criteriul valorii activelor imobilizate, primele zece companii dețin 33% din valoarea activelor imobilizate ale companiilor de impact intrate în insolvență, însumând 267 milioane de euro și asigură și 10% din numărul locurilor de muncă (1164).

Tabel 2: Top 10 insolvențe de impact în 2018, după valoarea activelor imobilizate (AI) și după cifra de afaceri (CA)


Cel mai mare impact asupra pieței insolvenței se menține și în 2018 în sectorul industrial, care deține 29% din numărul insolvențelor de impact (la fel ca anul precedent) și aproape 30% din valoarea activelor imobilizate (242 milioane de euro). Totodată, industria deține și aproape 23% din cifra de afaceri din totalul insolvențelor de impact (149 milioane de euro), în scădere cu 8%, comparativ cu anul precedent, și asigură 4504 locuri de muncă.

La nivelul ramurilor industriale afectate de insolvență, în 2018 industria alimentară ocupă locul fruntaș, cu 18 companii de impact intrate în insolvență, cu o cifră de afaceri de 62 milioane de euro și 1740 de angajați, devansând industria chimică, ce ocupa primul loc în 2017.

În 2018 au intrat în insolvență 15 companii de impact în medie, lunar, ceea ce înseamnă o insolvență la două zile. Dintre toate insolvențele de impact, 119 au fost deschise la cererea debitorilor, iar 64 la cererea creditorilor.

În ceea ce privește mediul antreprenorial românesc, în 2018 au fost înființate 135.532 noi societăți, în timp ce au intrat în insolvență 8304, cu aproape 9% mai puțin decât anul precedent.
Companiile de impact sunt companii cu active de peste 1 milion de euro, reprezentând 3% din companiile din circuitul economic românesc, care generează aproximativ 65% din cifra de afaceri la nivel national și sunt responsabile de 49% din numărul de angajați din România, conform studiului CITR Group de la începutul lui 2018.

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership