Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

CITR: Numărul insolvențelor în rândul companiilor de impact în economie stagnează, dar valoarea activelor imobilizate scade puternic
30.01.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Insolvență, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Numărul insolvențelor în rândul companiilor de impact s-a menținut constant în ultimii trei ani, înregistrând o scădere ușoară de la 184 de companii în 2017, la 183 în 2018.  În același timp, însă, valoarea totală de active imobilizate ale companiilor de impact intrate în insolvență a ajuns în 2018 la 809 milioane de euro, cel mai mic prag din ultimii cinci ani și în scădere cu 34,44% comparativ anul precedent.

Valoarea medie a activelor imobilizate per companie de impact intrată în insolvență a atins 4,4 milioane de euro în 2018, în scădere cu 34% față de 2017. Și la nivelul cifrei de afaceri totale a acestor companii se înregistrează o scădere cu 55% și aproape 800 milioane de euro mai puțin decât anul precendent.

Cele 183 de companii de impact intrate în insolvență în 2018 au un număr de 11.760 de angajați, cu 17,42% mai puțin decât în 2017. Județele cu cele mai multe insolvențe de impact sunt: municipiul București și județul Ilfov (66,35%), Sibiu (9,5%), Cluj (8,4%), Bihor (7,4%), Constanța (7,4%), Brașov (6,3%).

Vasile Godîncă-Herlea, CEO CITR: „Așa cum am previzionat, insolvența în rândul companiilor de impact a fost relativ constantă și în 2018. Însă, faptul că anul trecut valoarea activelor imobilizate ale companiilor de impact intrate în insolvență a scăzut la pragul minim din ultimii cinci ani ne arată că dimensiunea companiilor de impact intrate în insolvență este mai mică. Ca practicieni în insolvență, primul nostru obiectiv este să redresăm și să salvăm valoarea din companiile românești. Astfel, în anul 2018, 41% din portofoliul CITR a fost constituit din companii în diverse stadii de reorganziare, asta în timp ce media națională este în jur de 6% pentru același an.”

Tabel 1: Evoluția companiilor de impact* intrate in insolvență în ultimii doi ani:


*companii de impact: companii cu active imobilizate de peste 1 milion de euro

După criteriul valorii activelor imobilizate, primele zece companii dețin 33% din valoarea activelor imobilizate ale companiilor de impact intrate în insolvență, însumând 267 milioane de euro și asigură și 10% din numărul locurilor de muncă (1164).

Tabel 2: Top 10 insolvențe de impact în 2018, după valoarea activelor imobilizate (AI) și după cifra de afaceri (CA)


Cel mai mare impact asupra pieței insolvenței se menține și în 2018 în sectorul industrial, care deține 29% din numărul insolvențelor de impact (la fel ca anul precedent) și aproape 30% din valoarea activelor imobilizate (242 milioane de euro). Totodată, industria deține și aproape 23% din cifra de afaceri din totalul insolvențelor de impact (149 milioane de euro), în scădere cu 8%, comparativ cu anul precedent, și asigură 4504 locuri de muncă.

La nivelul ramurilor industriale afectate de insolvență, în 2018 industria alimentară ocupă locul fruntaș, cu 18 companii de impact intrate în insolvență, cu o cifră de afaceri de 62 milioane de euro și 1740 de angajați, devansând industria chimică, ce ocupa primul loc în 2017.

În 2018 au intrat în insolvență 15 companii de impact în medie, lunar, ceea ce înseamnă o insolvență la două zile. Dintre toate insolvențele de impact, 119 au fost deschise la cererea debitorilor, iar 64 la cererea creditorilor.

În ceea ce privește mediul antreprenorial românesc, în 2018 au fost înființate 135.532 noi societăți, în timp ce au intrat în insolvență 8304, cu aproape 9% mai puțin decât anul precedent.
Companiile de impact sunt companii cu active de peste 1 milion de euro, reprezentând 3% din companiile din circuitul economic românesc, care generează aproximativ 65% din cifra de afaceri la nivel national și sunt responsabile de 49% din numărul de angajați din România, conform studiului CITR Group de la începutul lui 2018.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti