ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Pot exista și situații de exces de zel manifestat în cadrul unor inspecții fiscale…

30.01.2019 | Daniel PANĂ
Abonare newsletter
Daniel Pană

Daniel Pană

În cadrul ediției 244 din data de 21 ianuarie 2019 a dezbaterilor JURIDICE.ro, organizate de Societatea de Științe Juridice în colaborare cu Baroul București, au fost discutate aspecte privind deductibilitatea onorariului pentru servicii de consultanță (și alte servicii, la modul general).

Noul Cod fiscal – aplicabil de 3 ani deja – nu mai conține prevederi exprese cu privire la deductibilitatea fiscală a serviciilor prestate de entități neafiliate. Totuși, în cadrul inspecțiilor fiscale continuă să se pună un foarte mare accent pe existența documentelor justificative care să arate faptul că serviciile au fost efectiv prestate. Astfel, pot exista și situații de exces de zel manifestat în cadrul unor inspecții fiscale, atunci când se cer “toate” documentele disponibile, sau când în ciuda furnizării unui volum considerabil de informații, se consideră că nu poate fi probată “fără niciun dubiu” prestarea efectivă a serviciilor. Pe de altă parte, având în vedere natura intangibilă a acestor achiziții, precum și prevederile explicite incluse în legislație cu privire la serviciile prestate de societăți afiliate, pare firesc faptul că echipele de inspecție fiscală continuă să solicite documente suport pentru prestările de servicii. În plus, documentarea corespunzătoare a costurilor în general, și a serviciilor în special, este o cerință valabilă în contextul multor altor jurisdicții, nefiind o invenție românească. De asemenea, modul în care sunt tratate fiscal aceste costuri este responsabilitatea societății beneficiare a serviciilor, nu a prestatorului.

Orice societate poate fi supusă unei inspecții fiscale, situație pentru care ar trebui să fie pregătită din timp (fiind prea târziu să încerci să repari ceva în timpul inspecțiilor fiscale). Astfel, experiența altor inspecții fiscale poate fi foarte folositoare. Jurisprudența națională și europeană, precum și comentariile și liniile directoare OCDE pot, de asemenea, fi utile contribuabililor în argumentarea poziției fiscale.

Consultant fiscal Daniel Pană
KPMG România

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Deductibilitatea onorariului pentru servicii de consultanță, ediția 244, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week