Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Franța la CEDO: cauza pendinte Codruț Moldovan. Executarea unui mandat european de arestare, prezumția Bosphorus și articolul 3 din Convenție


30 ianuarie 2019 | Mihaela MAZILU-BABEL

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Cererea nr. 12623/17
Moldovan împotriva Franței
introdusă la 9 februarie 2017 și comunicată la 19 decembrie 2018

1. Situația de fapt (precum e rezumată rapid de mine)

Reclamantul se află în prezent în Penitenciarul Gherla.

Acesta a fost predat autorităților române de către autoritățile franceze în baza unui mandat european de arestare (pentru detalii situație de fapt, a se vedea aici).

Reclamantul se plânge că executarea acestui mandat european reprezintă o încălcare a articolului 3 din Convenție.

2. Întrebările comunicate

2.1. Având în vedere Hotărârea Avotiņš c. Letoniei (MC, nr 17502/07, CEDO 2016), este aplicabilă în speță prezumția protecției echivalente în ordinea de drept a Uniunii Europene ( „prezumția Bosphorus“)?

Astfel, Guvernul este în mod special întrebat dacă faptele pentru care a fost emis mandatul de arestare au făcut obiectul unei proceduri în fața instanțelor franceze și/sau au fost săvârșite pe teritoriul francez (motiv opțional pentru refuz executare a unui mandat de arestare, articolul 695-24 din Codul de procedură penală) și, în caz afirmativ, ce consecință ar avea această circumstanță asupra marjei de apreciere conferită autorităților naționale în punerea în aplicare a dreptului Uniunii Europene?

2.2. Dacă trebuie aplicată prezumția Bosphorus, punerea în aplicare a mandatului european de arestare a fost afectată de o „insuficiență manifestă” a protecției drepturilor garantate de Convenție?

2.3. Dacă prezumția Bosphorus nu se aplică, punerea în aplicare a mandatului european de arestare a încălcat articolul 3 din Convenție?

dr. Mihaela Mazilu-Babel

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii