Secţiuni » Notari publici
Notari publici
Official partner: Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România

Baroul Dolj. Suprataxarea serviciilor OCPI în avantajul notarilor
30.01.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Notari, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 30 ianuarie 2019, Baroul Dolj și-a exprimat dezaprobarea și totodată îngrijorarea față de modul discriminatoriu și vădit vătămător în care a fost formulat și adoptat Ordinul Președintelui ANCPI nr. 16 din 17 ianuarie 2019, care va intra în vigoare începând cu data de 04 februarie 2019, potrivit unui comunicat semnat de av. Lucian-Bernd Săuleanu, Decanul Baroului.

„Ordinul în discuție conține dispoziții care vor afecta exercitarea profesiei de avocat, pe de o parte prin introducerea unui tratament discriminatoriu în raport de alte profesii juridice, în speță notarii publici, iar pe de altă parte prin îngrădirea accesului la justiție, constând în introducerea nejustificată a unei suprataxări pentru prestarea unor servicii exclusiv cu referire la acte necesare în activitatea judiciară a profesioniștilor avocați.

În concret, apreciem discriminatorie formularea art.8, alin.6 din Ordin ,care creează un avantaj absolut nejustificat notarilor publici în raport cu avocații care sunt profesioniști ai dreptului și persoane fizice autorizate în condițiile legii. Astfel, este inacceptabil ca doar notarii publici să beneficieze de acces gratuit la consultarea cărților funciare existente în sistemul informatic integrat de cadastru și carte funciară, iar avocații legal înscriși în Barouri să nu beneficieze de un tratament similar.

O asemenea dispoziție creează o discriminare negativă în ceea ce privește profesia de avocat, orientând potențialii clienți către o categorie profesională, prin crearea unui tratament fiscal favorabil acestei din urmă categorii profesionale. Art.8 amintit conține în opinia noastră o reglementare ambiguă, în măsura în care în afara notarilor textul se referă la “persoane autorizate”, fără  însă a defini în vreun fel această categorie distinctă de preferați ai sistemului. În egală măsură, apreciem ca absolut nejustificată tarifarea cu 100 lei a certificatului prevăzut în anexă la pozitia 2.7.8 .

Astfel, precizăm că potrivit explicațiilor de la nota 15 a anexei, acest certificat se eliberează pentru fiecare suprafață pentru care se solicită verificarea evidențelor, și numai atunci când imobilul în raport de care se solicită verificarea NU ESTE ÎNSCRIS ÎN CARTEA FUNCIARĂ.

Opinia noastră este că o astfel de taxă este absolut împovărătoare, în măsura în care actuala reglementare instituie o taxă de 100 lei pentru fiecare imobil, de exemplu, pentru care se solicită verificarea, în condițiile în care până în prezent o astfel de verificare – fiind o negație în esență – era gratuită.

Precizăm că, în măsura  în care se identifică  număr cadastral ca urmare a verificării, este evident că se datora tariful legal pentru emiterea extrasului de carte funciară de informare, însă o asemenea  suprataxare ce grevează  exclusiv  activitatea avocaților este o gravă îngrădire a profesiei noastre. Pentru a compara regimul aplicabil avocaților cu cel aplicat notarilor, precizăm că notarii pot evita cu ușurintă o asemenea sarcină pecuniară, în măsura în care au acces gratuit la evidențe în condițiile art 8 din ordin.

Față de toate aceste aspecte vă solicităm să reconsiderați aceste reglementări care afectează grav și discriminatoriu profesia de avocat, în caz contrar fiind nevoiți să uzăm de toate mijloacele legale pentru înlăturarea acestui tratament discriminatoriu.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti