« Secţiuni « Jurisprudenţă « CEDOCJUECCRÎCCJCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Jurisprudenţă CCR (Curtea Constituţională a României)
DezbateriCărţiProfesionişti
Marieta SAFTA


Conf. univ. dr. Marieta SAFTA

Exceptie de neconstitutionalitate admisa. Restituirea catre comunitatile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale nu poate avea ca obiect imobilele aflate in proprietate privata
03.08.2009 | JURIDICE.ro, SNSA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 520 din 29 iulie 2009 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 923/2009 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 13/1998 privind restituirea unor bunuri imobile care au apartinut comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania.

Confirmand jurisprudenta sa anterioara, Curtea a constatat ca dispozitiile OUG nr. 13/1998 privind restituirea unor bunuri imobile care au apartinut comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania referitoare la imobilul situat in Timisoara, str. Vlad de la Marina nr. 1, judetul Timis, aflat in proprietatea autorului exceptiei, sunt neconstitutionale.

Curtea a retinut ca imobilele mentionate in anexa la ordonanta de urgenta, care se restituie comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale apartin in cea mai mare parte statului sau unor autoritati publice centrale sau locale. Insa, in masura in care aceste imobile se afla in proprietate privata, includerea lor in anexa la ordonanta incalca dispozitiile art. 44 alin. (3), (6) si (9) din Constitutie, care instituie numai exproprierea si confiscarea ca masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietatea statului.

De asemenea, Curtea a retinut ca dispozitiile ordonantei de urgenta sub aspectul mentionat raman neconstitutionale chiar daca s-ar interpreta ca acestea permit despagubirea titularului dreptului de proprietate asupra bunului supus restituirii, avand in vedere ca nu se stipuleaza nicaieri conditia despagubirii prealabile astfel cum este aceasta reglementata constitutional.

In sfarsit, Curtea Constitutionala a mentionat jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului (cauzele Raicu contra Romaniei, 2006, si Pincova si Pinc contra Republicii Cehe, 2003), care a statuat ca „persoanele care si-au dobandit bunurile de buna-credinta sa nu fie aduse in situatia de a suporta ponderea responsabilitatii statului care a confiscat in trecut aceste bunuri”.

Pentru Juridice.ro, SNSA

 
Secţiuni: CCR | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD