Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Critici la adresa alocuțiunii Președintelui UNBR la conferința de deschidere a proiectului TAEJ


31 ianuarie 2019 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

În legătură cu reprezentarea Uniunii Naționale a Barourilor din România la Conferința de deschidere Proiect TAEJ – Transparență, accesibilitate și educație juridică prin îmbunătățirea comunicării publice la nivelul sistemului judiciar, organizată de CSM la data de 28 ianuarie 2019, în București, un număr de 8 barouri, legal reprezentate prin decanii lor, au dat publicității un comunicat prin care se delimitează de orice afirmații sau discursuri care nu sunt de natură a reprezenta la nivelul pe care îl merita profesia de avocat.

Comunicatul este semnat de BAROUL Timiș, legal reprezentat prin avocat dr. Sergiu I. STĂNILĂ – DECAN, BAROUL Olt, legal reprezentat prin avocat Mihaiță Bubatu – DECAN, BAROUL Prahova, legal reprezentat prin avocat Emanuela Antonescu – DECAN, BAROUL Alba, legal reprezentat prin avocat dr. Mihai Baco – DECAN, BAROUL Dolj, legal reprezentat prin avocat dr. Lucian Bernd Săuleanu – DECAN, BAROUL Salaj, legal reprezentat prin avocat Bogdan Ilea – DECAN, BAROUL Cluj, legal reprezentat prin avocat Flavia Maier – DECAN, BAROUL Ilfov, legal reprezentat prin avocat dr. Șerban Niculae Lovin – DECAN.

Iată textul integral:

„Uniunea Națională a Barourilor din România a fost reprezentată de Domnul Avocat dr. Gheorghe Florea, invitat să prezinte discursul Domniei Sale, adresat participanților la Conferință.

În sală au fost prezenți și Decanii Barourilor Alba, Cluj și Timiș, respectiv Domnul Avocat dr. Mihai Baco, Doamna Avocat Flavia Maier și Domnul Avocat dr. Sergiu I. Stănilă.

Audiind discursul Președintelui UNBR, disponibil pe pagina de Facebook a CSM, semnatarii acestui comunicat apreciază că acesta a fost complet nepotrivit, nereprezentând Corpul Profesional al Avocaților din România și nici Barourile de Avocați, componentele de bază ale Uniunii Naționale a Barourilor din România. În fapt, Președintele U.N.B.R. lansează un atac nejustificat din interiorul profesiei la adresa acesteia, de la cel mai înalt nivel de reprezentare al profesiei de avocat, la momentul lansării unui proiect ce-și propune tocmai soluționarea unor probleme de comunicare pe care profesia le are.

Astfel, remarci precum „la Conferința CSM au participat mai mulți decani decât la Conferința de deschidere a Proiectului Just Acces, realizat de UNBR„, „UNBR vă va ajuta (cu referire la CSM) sub rezerva campaniei electorale în care ne aflăm„, „avocați născuți în profesie„, nu au corespondent în realitate și nu își aveau locul la un asemenea moment, în care trebuia reiterată în termeni fermi relația instituțională și profesională dintre judecător și avocat și dorința întregului corp profesional al avocaților de crearea unei punți reale de conlucrare între cele doua profesii.

În plus, se cuvine să subliniem faptul că afirmațiile făcute de reprezentantul UNBR sunt neadevărate întrucât UNBR nu a invitat decanii Barourilor la Conferința de lansare a Proiectului Just Acces, context în care aceștia nu puteau participa (se exclud firește cei 1-2 decani care probabil au participat, această concluzie rezultând din afirmația reprezentantului UNBR, amintită mai sus).

Mai mult, referiri la campania electorală nu se regăsesc în contextul discursului din cadrul Conferinței de deschidere TAEJ. Nici UNBR și nici Barourile componente nu au anunțat începerea campaniei electorale și nici nu există vreo candidatură înregistrată la UNBR, pentru vreuna dintre funcțiile elective, ca să se poată folosi cu legitimitate sintagma campanie electorală.

În fine, utilizarea sintagmei „avocați născuți în profesie” este de natură a aduce atingere imaginii avocaților care au avut anterior o altă calitate sau au desfășurat o altă profesie. Aceasta susținere a fost chiar subliniată prin repetiție și mimică sugestiva. Mai mult, afirmația a fost pentru a patra oară repetată la finalul alocuțiunii. Orice discriminare între membrii Barourilor, respectiv între cei care au avut de la începutul carierei juridice calitatea de avocat, respectiv cei care anterior dobândirii calității de avocat, au avut sau au exercitat o altă profesie juridică sau nu este cel puțin nelalocul ei și nu trebuie încurajată, de vreme ce nici Legea nr. 51/1995 republicată și nici Statutul Profesiei de Avocat nu realizează distincții în acest sens.

În concluzie, semnatarii acestui Comunicat înțeleg să se delimiteze de orice afirmații sau discursuri care nu sunt de natură a reprezenta la nivelul pe care îl merita PROFESIA DE AVOCAT.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii