Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Citeşte mai mult în legătură cu Avocați

Critici la adresa alocuțiunii Președintelui UNBR la conferința de deschidere a proiectului TAEJ

31 ianuarie 2019 | JURIDICE.ro

În legătură cu reprezentarea Uniunii Naționale a Barourilor din România la Conferința de deschidere Proiect TAEJ – Transparență, accesibilitate și educație juridică prin îmbunătățirea comunicării publice la nivelul sistemului judiciar, organizată de CSM la data de 28 ianuarie 2019, în București, un număr de 8 barouri, legal reprezentate prin decanii lor, au dat publicității un comunicat prin care se delimitează de orice afirmații sau discursuri care nu sunt de natură a reprezenta la nivelul pe care îl merita profesia de avocat.

Comunicatul este semnat de BAROUL Timiș, legal reprezentat prin avocat dr. Sergiu I. STĂNILĂ – DECAN, BAROUL Olt, legal reprezentat prin avocat Mihaiță Bubatu – DECAN, BAROUL Prahova, legal reprezentat prin avocat Emanuela Antonescu – DECAN, BAROUL Alba, legal reprezentat prin avocat dr. Mihai Baco – DECAN, BAROUL Dolj, legal reprezentat prin avocat dr. Lucian Bernd Săuleanu – DECAN, BAROUL Salaj, legal reprezentat prin avocat Bogdan Ilea – DECAN, BAROUL Cluj, legal reprezentat prin avocat Flavia Maier – DECAN, BAROUL Ilfov, legal reprezentat prin avocat dr. Șerban Niculae Lovin – DECAN.

Iată textul integral:

„Uniunea Națională a Barourilor din România a fost reprezentată de Domnul Avocat dr. Gheorghe Florea, invitat să prezinte discursul Domniei Sale, adresat participanților la Conferință.

În sală au fost prezenți și Decanii Barourilor Alba, Cluj și Timiș, respectiv Domnul Avocat dr. Mihai Baco, Doamna Avocat Flavia Maier și Domnul Avocat dr. Sergiu I. Stănilă.

Audiind discursul Președintelui UNBR, disponibil pe pagina de Facebook a CSM, semnatarii acestui comunicat apreciază că acesta a fost complet nepotrivit, nereprezentând Corpul Profesional al Avocaților din România și nici Barourile de Avocați, componentele de bază ale Uniunii Naționale a Barourilor din România. În fapt, Președintele U.N.B.R. lansează un atac nejustificat din interiorul profesiei la adresa acesteia, de la cel mai înalt nivel de reprezentare al profesiei de avocat, la momentul lansării unui proiect ce-și propune tocmai soluționarea unor probleme de comunicare pe care profesia le are.

Astfel, remarci precum „la Conferința CSM au participat mai mulți decani decât la Conferința de deschidere a Proiectului Just Acces, realizat de UNBR„, „UNBR vă va ajuta (cu referire la CSM) sub rezerva campaniei electorale în care ne aflăm„, „avocați născuți în profesie„, nu au corespondent în realitate și nu își aveau locul la un asemenea moment, în care trebuia reiterată în termeni fermi relația instituțională și profesională dintre judecător și avocat și dorința întregului corp profesional al avocaților de crearea unei punți reale de conlucrare între cele doua profesii.

Jurisprudenta

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

În plus, se cuvine să subliniem faptul că afirmațiile făcute de reprezentantul UNBR sunt neadevărate întrucât UNBR nu a invitat decanii Barourilor la Conferința de lansare a Proiectului Just Acces, context în care aceștia nu puteau participa (se exclud firește cei 1-2 decani care probabil au participat, această concluzie rezultând din afirmația reprezentantului UNBR, amintită mai sus).

Mai mult, referiri la campania electorală nu se regăsesc în contextul discursului din cadrul Conferinței de deschidere TAEJ. Nici UNBR și nici Barourile componente nu au anunțat începerea campaniei electorale și nici nu există vreo candidatură înregistrată la UNBR, pentru vreuna dintre funcțiile elective, ca să se poată folosi cu legitimitate sintagma campanie electorală.

În fine, utilizarea sintagmei „avocați născuți în profesie” este de natură a aduce atingere imaginii avocaților care au avut anterior o altă calitate sau au desfășurat o altă profesie. Aceasta susținere a fost chiar subliniată prin repetiție și mimică sugestiva. Mai mult, afirmația a fost pentru a patra oară repetată la finalul alocuțiunii. Orice discriminare între membrii Barourilor, respectiv între cei care au avut de la începutul carierei juridice calitatea de avocat, respectiv cei care anterior dobândirii calității de avocat, au avut sau au exercitat o altă profesie juridică sau nu este cel puțin nelalocul ei și nu trebuie încurajată, de vreme ce nici Legea nr. 51/1995 republicată și nici Statutul Profesiei de Avocat nu realizează distincții în acest sens.

În concluzie, semnatarii acestui Comunicat înțeleg să se delimiteze de orice afirmații sau discursuri care nu sunt de natură a reprezenta la nivelul pe care îl merita PROFESIA DE AVOCAT.”

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories