Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)

Despre conferința NCPC RELOADED – Conferința Viorel Mihai Ciobanu, dorul de facultate și amintirile din sala 27


31 ianuarie 2019 | Tudor COLŢAN

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Tudor Colțan

Tudor Colțan

Ieri a avut loc una dintre cele mai frumoase conferințe la care am participat. O aulă întreagă de profesioniști ai Dreptului au venit să dezbată pe modificările Codului de procedură civilă.

Înainte de a începe conferința m-am simțit ca în primii ani de facultate, când eu eram “tocilarul” ăla de venea la cursurile de la 8 dimineața, pentru că m-au sunat două colege avocat să le țin și lor două locuri că întârzie.

Pentru mulți dintre noi nu a fost o conferință normală, ci mai mult un “back to school edition”, având în vedere că cei 4 speakeri ne-au fost profesori sau mentori.

Fără să intru în detalii tehnice cu privire la discuții (puteți să plătiți un membership la JURIDICE.ro și să vedeți înregistrarea), mi-au plăcut următoarele:

domnul Decan și-ar fi dorit o perioadă “linștită” pentru Codul de procedură civilă, dar Curtea Constituțională s-a asigurat să nu fie așa;
– domnul profesor Marian Nicolae a încercat să ne explice într-un mod cât mai diplomatic că unele Decizii ale Curții Constituționale sunt greu de înțeles în raport de normele procesual civile;
– momentul mult așteptat erau criticile domnului profesor Briciu, pe care eu îl știam încă din facultate că nu e deloc blând cu “prostiile” legislative. Cu toate acestea, am fost surprins să îl văd criticând unele soluții ale Codului de procedură civilă, cu aceeași ironie lăudabilă, dar în același timp a lăudat unele soluții legislative sau măcar “dorința” legiuitorului (pe ideea “atât s-a putut”).
Sunt convins că de această blândețe nu se vor bucura și studenții din anul 4 la examenul de drept procesual civil.
– domnul Gheorghe Florea ne-a expus unele aspecte privind modificările Codului de procedură civilă, mai ales din poziția de Președinte al UNBR. Personal, mi-ar fi plăcut să vedem o implicare din partea Baroului București și a UNBR la aceste modificări.

La pauza de prânz am fost surprins că ne-am strâns vreo 15 persoane și am depănat amintiri din facultate. Nu la cantină, din păcate, pentru că nu mai aveam legitimație de studenți. Unii din comunitatea Legal Runners, alții pur și simplu foști colegi.

Și aici a venit, poate, partea cea mai frumoasă a zilei. Încă de la începuturile începutului, la Facultatea de Drept din București s-a creat una dintre cele mai frumoase cutume: învățatul în sala 27. Celebra sala 27, de la demisolul facultății.

Nimic nu se compară cu bucuria de a te revedea, peste ani și ani, cu oamenii cu care învățai acolo zi de zi. Cot la cot, fiecare a luptat pentru visul lui și acum sunt judecători, procurori, avocați, notari publici, executori judecătorești sau diplomați.

Două momente au fost istorice cu sala 27: petiția pentru a studia noaptea și instalarea de aer condiționat.

Primul se refera la o celebră petiție pe care noi, “colocatarii” din sala 27, am făcut-o către Domnul Decan să ne permită accesul și studiul în celebra sală pe timpul nopții. Motivul? Era unul foarte simplu: noi, cei care stăteam în cămine, nu prea aveam unde să învățăm noaptea, pentru că deranjam colegii “normali” care voiau să doarmă. Așadar, într-o zi am decis să facem o cerere, să ne semnăm cu nume și prenume și să o ducem la Decan. Îmi aduc aminte și acum momentul în care Decanul ne-a aprobat cererea și bucuria noastră.

Cu timpul, s-au alăturat și colegi care stateau în chirie sau cu părinții în București. De ce? Pentru că devenise poate cea mai frumoasă comunitate de studiu. În pauzele de cafea și țigară se discutau problemele de Drept, spețe, ne plângeam cu privire la subiecte sau pur și simplu ne prefăceam că învățam.

Al doilea moment – sau mai bine zis o adevărată “răscoală” în comunitate – a fost când s-a instalat aparatul de aer condiționat. Jumătate din sală îl voia deschis, jumătate închis. Certuri, discuții până într-o zi când am făcut un fel de “amiabilă” cu privire la funcționarea lui.

Ieri m-a lovit un dor așa frumos de studenție, de sala 27 și de tot ceea ce a însemnat Facultatea de Drept sau “Templu” pentru cunoscători.

Pe vremea aia nu erau Netflix, Suits sau alte distracții cotidine. Erau o mână de studenți provinciali sau câțiva din București care ne enervam când se strica tonomatul de cafea, ne imaginam cum naiba se fac grilele alea la contracte și serialul preferat se numea “TGO”.

În esență, ieri, într-o aulă plină, nu a fost vorba doar despre o dezbatere pe modificări legislative, ci despre oameni, adică acei foști studenți, în prezent profesioniști ai Dreptului, care iubesc ceea ce fac.

Av. Tudor Colțan
Senior Associate STOICA & Asociații

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică