« Secţiuni « Jurisprudenţă « CEDOCJUECCRÎCCJCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Jurisprudenţă CCR (Curtea Constituţională a României)
DezbateriCărţiProfesionişti
Marieta SAFTA


Conf. univ. dr. Marieta SAFTA

Obiectie de neconstitutionalitate admisa. Presedintele Senatului nu va indeplini functia de vicepresedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii
04.08.2009 | JURIDICE.ro, SNSA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 507 din 23 iulie 2009 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 1008/2009 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 224/2008 pentru modificarea art. 5 alin. (2) din Legea nr. 415/2002 privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Obiectia de neconstitutionalitate supusa analizei Curtii se refera la legea de aprobare a Ordonantei de urgenta nr. 224/2008 pentru modificarea art. 5 alin. (2) din Legea nr. 415/2002 privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Prin aceasta ordonanta de urgenta s-a stabilit ca alaturi de primul-ministru, si  Presedintele Senatului va indeplini functia de vicepresedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Curtea a constatat ca legea de aprobare a ordonantei de urgenta este neconstitutionala din motive de tin de procedura formala de adoptare a ordonantei de urgenta.

Astfel, pe de o parte Curtea a constatat incalcarea dispozitiilor art. 115 alin. (4) din Constitutie potrivit carora Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora. Curtea a observat ca motivarea expusa de guvern in cuprinsul ordonantei de urgenta („necesitatea asigurarii unei conduceri a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, care sa reflecte importanta acestui organism in sistemul constitutional roman”) este insuficienta, intrucat nu rezulta in ce mod va fi periclitata activitatea C.S.A.T.-ului prin neincluderea in conducerea acestui organism a presedintelui Senatului, in calitate de vicepresedinte.

Pe de alta parte, Curtea a constatat si incalcarea dispozitiilor art. 115 alin. (6) din Constitutie, potrivit carora ordonantele de urgenta nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului. Curtea a reamintit jurisprudenta sa anterioara potrivit careia acest text constitutional trebuie interpretat in sensul ca interdictia adoptarii de ordonante de urgenta va exista numai daca adoptarea “afecteaza”, adica daca are consecinte negative. In speta includerea presedintelui Senatului in componenta acestui organism „afecteaza” raporturile dintre C.S.A.T. si Parlament, care trebuie sa fie guvernate de principiul constitutional al separatiei si echilibrului puterilor.

De asemenea, Curtea a observat si incalcarea dispozitiilor art. 73 alin. (3) lit. e din Constitutie, care includ reglementarea C.S.A.T.-ului in domeniul legii organice, fiind exclusa modificarea regimului acestei institutii pe calea ordonantei de urgenta.

In completarea rationamentului Curtea Constitutionala a invocat din nou jurisprudenta sa anterioara, aratand ca viciul de neconstitutionalitate a unei ordonante sau ordonante de urgenta emise de Guvern nu poate fi acoperit prin aprobarea de catre Parlament a ordonantei respective. In consecinta, legea care aproba o ordonanta de urgenta neconstitutionala este ea insasi neconstitutionala.

Juridice.ro, SNSA

 
Secţiuni: CCR | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD