Secţiuni » Jurisprudenţă
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţă curentă ÎCCJ / Dezlegarea unor chestiuni de drept / Recurs în interesul legii
Curţi de apelTribunaleJudecătorii
Curtea Constituţională
DezbateriCărţiProfesionişti
Marieta SAFTA


Conf. univ. dr. Marieta SAFTA

Obiectie de neconstitutionalitate admisa. Presedintele Senatului nu va indeplini functia de vicepresedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii
04.08.2009 | JURIDICE.ro, SNSA

JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 507 din 23 iulie 2009 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 1008/2009 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 224/2008 pentru modificarea art. 5 alin. (2) din Legea nr. 415/2002 privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Obiectia de neconstitutionalitate supusa analizei Curtii se refera la legea de aprobare a Ordonantei de urgenta nr. 224/2008 pentru modificarea art. 5 alin. (2) din Legea nr. 415/2002 privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Prin aceasta ordonanta de urgenta s-a stabilit ca alaturi de primul-ministru, si  Presedintele Senatului va indeplini functia de vicepresedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Curtea a constatat ca legea de aprobare a ordonantei de urgenta este neconstitutionala din motive de tin de procedura formala de adoptare a ordonantei de urgenta.

Astfel, pe de o parte Curtea a constatat incalcarea dispozitiilor art. 115 alin. (4) din Constitutie potrivit carora Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora. Curtea a observat ca motivarea expusa de guvern in cuprinsul ordonantei de urgenta („necesitatea asigurarii unei conduceri a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, care sa reflecte importanta acestui organism in sistemul constitutional roman”) este insuficienta, intrucat nu rezulta in ce mod va fi periclitata activitatea C.S.A.T.-ului prin neincluderea in conducerea acestui organism a presedintelui Senatului, in calitate de vicepresedinte.

Pe de alta parte, Curtea a constatat si incalcarea dispozitiilor art. 115 alin. (6) din Constitutie, potrivit carora ordonantele de urgenta nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului. Curtea a reamintit jurisprudenta sa anterioara potrivit careia acest text constitutional trebuie interpretat in sensul ca interdictia adoptarii de ordonante de urgenta va exista numai daca adoptarea “afecteaza”, adica daca are consecinte negative. In speta includerea presedintelui Senatului in componenta acestui organism „afecteaza” raporturile dintre C.S.A.T. si Parlament, care trebuie sa fie guvernate de principiul constitutional al separatiei si echilibrului puterilor.

De asemenea, Curtea a observat si incalcarea dispozitiilor art. 73 alin. (3) lit. e din Constitutie, care includ reglementarea C.S.A.T.-ului in domeniul legii organice, fiind exclusa modificarea regimului acestei institutii pe calea ordonantei de urgenta.

In completarea rationamentului Curtea Constitutionala a invocat din nou jurisprudenta sa anterioara, aratand ca viciul de neconstitutionalitate a unei ordonante sau ordonante de urgenta emise de Guvern nu poate fi acoperit prin aprobarea de catre Parlament a ordonantei respective. In consecinta, legea care aproba o ordonanta de urgenta neconstitutionala este ea insasi neconstitutionala.

Juridice.ro, SNSA

Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.