Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
 1 comentariu

Nu deschiderea procedurii de insolvență trebuie să constituie motiv de excludere de la licitație
01.02.2019 | Paul LOSPA

JURIDICE - In Law We Trust
Paul Lospa

Paul Lospa

Situația deschiderii insolvenței împotriva ofertantului debitor – cu excepția deschiderii procedurii simplificate/ de faliment – nu ar trebui să producă, în mod ideal, vreo ingerință în procedura de ofertare. Motivul excluderii prevăzut de art. 167 alin. (1) lit. b) din Legea achizițiilor publice se opune principiului stabilit de art. 77 din Legea insolvenței, impunând ofertantului insolvent sarcini interpretabile. Nu deschiderea procedurii de insolvență trebuie să constituie motiv de excludere, ci (in-) capabilitatea ofertantului de a-și executa obligațiile licitate, criteriu aplicabil deopotrivă societăților împotriva cărora nu s-a deschis procedura insolvenței. Sigur, știm că viziunea autorităților contractante este diferită, deschiderea procedurii de insolvență fiind echivalentă adesea cu dovada nefiabilității debitoarei, aspect contrazis de mecanismele și garanțiile pe care legea insolvenței le oferă.

Avocat Paul Lospa
Founder LOSPA LAWYERS

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Exclușii din achizițiile publice, ediția 245, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Nu deschiderea procedurii de insolvență trebuie să constituie motiv de excludere de la licitație”

  1. Marian STROE spune:

    Corect punctul de vedere, mai cu seama ca si art. 341 din Legea nr. 85/2014 este in sensul aratat.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.