ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Nu deschiderea procedurii de insolvență trebuie să constituie motiv de excludere de la licitație
01.02.2019 | Paul LOSPA


Paul Lospa

Paul Lospa

Situația deschiderii insolvenței împotriva ofertantului debitor – cu excepția deschiderii procedurii simplificate/ de faliment – nu ar trebui să producă, în mod ideal, vreo ingerință în procedura de ofertare. Motivul excluderii prevăzut de art. 167 alin. (1) lit. b) din Legea achizițiilor publice se opune principiului stabilit de art. 77 din Legea insolvenței, impunând ofertantului insolvent sarcini interpretabile. Nu deschiderea procedurii de insolvență trebuie să constituie motiv de excludere, ci (in-) capabilitatea ofertantului de a-și executa obligațiile licitate, criteriu aplicabil deopotrivă societăților împotriva cărora nu s-a deschis procedura insolvenței. Sigur, știm că viziunea autorităților contractante este diferită, deschiderea procedurii de insolvență fiind echivalentă adesea cu dovada nefiabilității debitoarei, aspect contrazis de mecanismele și garanțiile pe care legea insolvenței le oferă.

Avocat Paul Lospa
Founder LOSPA LAWYERS

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Exclușii din achizițiile publice, ediția 245, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Nu deschiderea procedurii de insolvență trebuie să constituie motiv de excludere de la licitație”

  1. Marian STROE spune:

    Corect punctul de vedere, mai cu seama ca si art. 341 din Legea nr. 85/2014 este in sensul aratat.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate