Secţiuni » Arii de practică » Business » Achiziţii publice
Achiziţii publice
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Nu deschiderea procedurii de insolvență trebuie să constituie motiv de excludere de la licitație
01.02.2019 | Paul LOSPA

Secţiuni: Achiziții publice, Insolvență, Opinii, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
Paul Lospa

Paul Lospa

Situația deschiderii insolvenței împotriva ofertantului debitor – cu excepția deschiderii procedurii simplificate/ de faliment – nu ar trebui să producă, în mod ideal, vreo ingerință în procedura de ofertare. Motivul excluderii prevăzut de art. 167 alin. (1) lit. b) din Legea achizițiilor publice se opune principiului stabilit de art. 77 din Legea insolvenței, impunând ofertantului insolvent sarcini interpretabile. Nu deschiderea procedurii de insolvență trebuie să constituie motiv de excludere, ci (in-) capabilitatea ofertantului de a-și executa obligațiile licitate, criteriu aplicabil deopotrivă societăților împotriva cărora nu s-a deschis procedura insolvenței. Sigur, știm că viziunea autorităților contractante este diferită, deschiderea procedurii de insolvență fiind echivalentă adesea cu dovada nefiabilității debitoarei, aspect contrazis de mecanismele și garanțiile pe care legea insolvenței le oferă.

Avocat Paul Lospa
Founder LOSPA LAWYERS

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Exclușii din achizițiile publice, ediția 245, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti