Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

FMI-CE. Initiativa de cooperare in domeniul bancar pentru Romania
10.08.2009 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

BNR informeaza ca „in urma acordului convenit in lunile martie si mai ale anului curent, bancile mama ale principalelor noua institutii de credit cu capital strain din Romania au semnat scrisori prin care se angajeaza sa mentina expunerea generala a grupurilor respective fata de Romania si sa majoreze capitalul subsidiarelor in vederea mentinerii unei rate de adecvare a capitalului de 10% pe intreaga durata a Programului Economic al Romaniei.

Saptamana precedenta au fost inregistrate noi progrese privind implementarea Initiativei de coordonare in domeniul bancar pentru Romania. Bancile mama ale principalelor noua institutii de credit cu capital strain din Romania (Erste Group Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Société Générale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank si UniCredit Group), care detin o cota de piata de aproximativ 70%, au finalizat si au semnat scrisori de angajament bilateral, avand la baza modelul convenit la reuniunea de la Bruxelles din data de 19 mai 2009), pentru indeplinirea obiectivelor stabilite de comun acord la Viena in data de 26 martie 2009). Scrisorile confirma cele doua angajamente de baza asumate de bancile mama pentru sustinerea economiei romanesti: mentinerea expunerii generale a respectivelor grupuri bancare fata de Romania si majorarea capitalului subsidiarelor in vederea mentinerii unei rate de adecvare a capitalului de 10% pe intreaga durata a Programului Economic al Romaniei.

In cadrul primei analize a Programului Economic al Romaniei sustinut de institutiile financiare internationale si de Uniunea Europeana, o echipa formata din reprezentanti ai Fondului Monetar International (FMI) si ai Comisiei Europene (CE) a analizat stadiul indeplinirii acestor angajamente. Expunerile au fost, in general, respectate, deviatiile temporare inregistrate fiind datorate tranzactiilor specifice de mare valoare din jurul datelor de raportare. Angajamentul financiar al bancilor straine fata de Romania a fost in continuare consolidat si extins prin intermediul imprumutului de tip „club loan” acordat de un grup de banci statului roman in luna iulie a anului curent.

La data de 6 august, oficiali ai Bancii Nationale a Romaniei, ai FMI si ai CE au avut intrevederi la Bucuresti cu reprezentantii locali ai celor noua banci pentru a evalua experienta acumulata pana in prezent si pentru a discuta etapele urmatoare ale acestei initiative de importanta cruciala, care asigura stabilitatea unei parti importante a finantarii bancare disponibile pentru Romania, oferind astfel asigurari ferme cu privire la mentinerea situatiei financiare bune a sistemului bancar al acestei tari.

Succesul programului de reforme macroeconomice al Romaniei si sustenabilitatea balantei de plati a acesteia depind, intr-o masura semnificativa, de implicarea activa in continuare a bancilor straine din Romania. Programul de reforme contribuie la asigurarea stabilitatii macroeconomice, inclusiv a stabilitatii preturilor, si astfel la reducerea primei de risc. Ulterior, concurenta in domeniu va conduce si la reducerea ratelor dobanzilor la creditele bancare.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti