Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Atenție cad copaci (sau despre răspunderea pentru lucruri)
31.01.2019 | Antuanela STANCĂ

Secţiuni: Drept civil, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Antuanela Stancă

Antuanela Stancă

În fapt, urmare a ninsorilor, a fost avariat un autoturism, parcat pe stradă (domeniu public), de căderea unui copac.

În drept, Administrația Domeniului Public (generic), asigură întreţinerea, amenajarea reamenajarea şi curăţenia spaţiilor verzi, în privinţa cărora deţine un drept de administrare legal constituit.

În conformitate cu disp. art. 1376 Cod civil, cu denumirea marginală “Răspunderea pentru prejudiciile cauzate de lucruri”, oricine este obligat să repare, independent de orice culpă, prejudiciul cauzat de lucrul aflat sub paza sa.

Răspunderea pentru aceste prejudicii este atrasă Administrației Domeniului Public, dat fiind faptul că această instituție asigură întreţinerea, amenajarea reamenajarea şi curăţenia spaţiilor verzi în privinţa cărora deţine un drept de administrare legal constituit, și deci lucrul care a cauzat paguba (în cazul de față copacul) s-a aflat sub paza persoanei responsabile.

Aşadar, în ceea ce priveşte îndeplinirea condiţiilor răspunderii civile delictuale, având calitatea de paznic al spaţiului pe care s-a produs avarierea autoturismului, Administraţia Domeniului Public are obligaţia de a preîntâmpina producerea oricărei pagube prin mijlocirea lucrului, ceea ce nu se poate realiza decât prin întreţinerea şi reabilitarea acestuia.

Dată fiind prezumţia legală de culpă ce stă la baza răspunderii pentru prejudiciile cauzate de lucruri, dacă pagubă a fost pricinuită, acest fapt dovedeşte, prin el însuşi, că lucrul a scăpat de sub puterea de îndrumare şi control a paznicului lui.

Altfel spus, cel care are pază juridică a lucrului este prezumat, de lege, că are posibilitatea să-şi reprezinte în minte pagubele pe care lucrul le poate produce dacă obligaţia de pază nu este executată, astfel încât să se preîntâmpine producerea unor atare pagube.

Prezumţia legală de culpă înseamnă, în acest caz, scutirea păgubitului de a dovedi existenţa culpei, fiind suficient să dovedească săvârşirea faptei care a cauzat prejudiciul.

Mai mult decât atât, în cazurile în care există un „contact fizic” între lucrurile respective şi lucrurile vătămate, este prezumată, nu numai existenţa culpei, şi existenţa legăturii de cauzalitate dintre fapta şi pagubă.

Pentru a se absolvi de răspundere, Administrația Domeniului Publică invocă intervenirea forței majore.

În ceea ce privește cazul de forță majoră, în practica au fost apreciate ca evenimente de forță majoră cataclismele naturale (cutremure, secetă, furtuni, inundații, războaiele, grevele spontane, actele autorităților, embargoul, interdicții la export).

Cu toate acestea, aceste evenimente nu pot fi, în mod absolut apreciate ca forță majoră, ci sunt analizate in concreto, raportat la fiecare caz în parte, dacă îndeplinesc sau nu condițiile unui eveniment care exonerează de răspundere un anume debitor.

Astfel, nu orice vreme nefavorabilă are automat valoare de forță majoră, ci doar evenimentele extreme față de care suntem neputincioși: calamitățile naturale precum inundații, incendii sau cutremure.

În conformitate cu dispozițiile care reglementează această instituție, forța majoră este orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabil.

Pornind de la această premisă, nu se încadrează în această noțiune (n.n. de forță majoră) condițiile meteo dificile, precum cantități mari de zăpadă, viscol, polei etc., cu atât mai mult cu cât evenimentele se produc în lunile de iarnă.

Concluzionând cu privire la inexistența cauzei de forță majoră, nu poate fi socotit ca imprevizil ca iarna să ningă, mai mult sau mai puțin (în condițiile în care evenimentul nu s-a produs la tropice) și, cu atât mai mult nu poate fi socotit ca un eveniment imprevizibil, cu cât, cel mai adesea, există și avertizări meteorologice în acest sens.

Avocat Antuanela Stancă

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti