« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Procedurile de garantare a sumelor plătite de călători în cazul insolvenței agenției de turism
01.02.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 76 din data de 30 ianuarie 2019, au fost publicate Procedurile de garantare a sumelor plătite de călători în legătură cu pachetele de servicii de călătorie/serviciile de călătorie asociate în cazul insolvenței agenției de turism organizatoare și procedurile de despăgubire a călătorilor din 15.01.2019.

Procedura propriu-zisă fiind următoarea:

Garanțiile prevăzute la art. 18 alin. (1) din OG nr. 2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate, pot fi reprezentate de scrisori de garanție bancară, polițe de asigurare, contract de fiducie, fond de garantare a pachetelor de călătorie sau alte instrumente de garantare legal constituite. Acestea pot funcționa distinct sau asociat.

Garanțiile se referă la toate plățile efectuate de călători sau pe seama călătorilor cu privire la pachete, astfel cum sunt definite la art. 3 pct. 12 din OG nr. 2/2018.

Agenția de turism organizatoare garantează plățile efectuate de călători sau în numele călătorilor indiferent dacă pachetele sunt comercializate direct călătorilor sau prin intermediul altor agenții de turism, în baza unui contract de mandat cu reprezentare conform dispozițiilor art. 2.009 și următoarele din Codul civil:

Exemple:
1. În cazul în care:
– Agenția de turism A vinde un pachet de servicii către agenția de turism B, agenția B are sediul în România.
– Agenția B poate vinde pachetul de servicii în forma achiziționată către călător sau cu adăugarea altor servicii de călătorie, constituind un nou pachet de servicii.
– Agenția B vinde, în nume propriu, acest pachet către călător, comportându-se în relația cu aceasta ca un organizator. Atunci agenția B trebuie să dețină licența de organizator și este obligată să garanteze acest pachet, agenția de turism A nefiind obligată să garanteze pachetul de servicii deoarece între aceasta și călător nu există niciun raport contractual care să dea naștere obligațiilor reciproce.

2. În cazul în care:
– Agenția A încheie cu agenția B un contract de mandat cu reprezentare conform dispozițiilor art. 2.009 și următoarele din Codul civil.
– Agenția B vinde acest pachet către călător în numele agenției A, prezentând călătorului faptul că agenția A este organizatoare. Atunci agenția A este obligată să garanteze acest pachet întrucât agenția B desfășoară activitate de intermediere.

Procedurile mai conțin reglementări și cu prevedere la: polița de asigurare în caz de insolvență, scrisoarea de garanție bancară în caz de insolvență, contractul de fiducie în caz de insolvență, fondul de garantare a pachetelor de călătorie în caz de insolvență, procedurile de despăgubire.

Pentru mai multe detalii a se consulta Procedurile integral.

Intrarea în vigoare: 30 ianuarie 2019.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.