« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Activitate parchete – 28 ianuarie – 1 februarie 2019
01.02.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

I. Activitatea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism

1. DIICOT Galați. Constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de minori, trafic de persoane. Reținere, propunere de arestare preventivă

La data de 28.01.2019, procurorii DI.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Galați şi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, a inculpaţilor T. S. în vârstă de 29 ani (cunoscut cu antecedente penale), D. M.-A. în vârstă de 26 ani (cunoscută cu antecedente penale) şi D. C.-A. în vârstă de 19 ani (cunoscut cu antecedente penale şi dosare pe rol), pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de minori în formă continuată şi trafic de persoane în formă continuată.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu sfârşitul anului 2015, inculpaţii T. S., D. M.-A. (logodnica inculpatului T. S.) şi D. C.-A. (fratele inculpatei D. M.-A.), au constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de trafic de minori şi trafic de persoane constând în exploatarea prin obligarea la practicarea prostituţiei a unor victime minore şi majore atât pe teritoriul României (municipiile Galaţi, Iaşi, Braşov, Focşani) cât şi pe teritoriul altor state europene (Spania, Italia, Danemarca, Marea Britanie).

S-a reţinut faptul că în perioada 2015 – 28.01.2019 (data efectuării percheziţiei domiciliare), în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în cadrul grupului infracţional organizat, inculpaţii au recrutat prin metoda „Loverboy”, transportat, transferat, adăpostit şi primit două victime minore, în vârstă de 16 şi respectiv 17 ani, precum şi pe două victime majore, pe care, prin constrângere psihică şi fizică, menţinere în eroare şi şantaj emoţional, supraveghere şi control a libertăţii de mişcare şi comunicare, le-au exploatat prin obligarea la practicarea prostituţiei în diferite locaţii din Spania şi Marea Britanie iar pe teritoriul României în locaţii închiriate pe raza municipiilor Galaţi, Iaşi, Braşov, Focşani, beneficiind de sumele de bani obţinute de victime în această modalitate (peste 88.000 RON şi peste 52.000 EUR).

La data de 28.01.2019, procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi au efectuat percheziţii la domiciliile şi locuinţele fără forme legale ale inculpaţilor ocazie cu care au fost găsite şi ridicate mijloace de probă necesare pentru dovedirea activităţii infracţionale.

La data de 29.01.2019, inculpaţii vor fi prezentaţi la Tribunalul Galaţi cu propunere de arestare preventivă.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Pe întreg procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT Vaslui. Trafic de droguri de risc, introducere în țară de droguri de risc. Reținere, propunere de arestare preventivă

La data de 28.01.2019, procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Vaslui au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor P.A, T.G.R. și I.M.I. din municipiul Bârlad, judeţul Vaslui, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc în formă continuată şi introducere în țară de droguri de risc.

S-a reţinut faptul că, în data de 28.01.2019, inculpatul I. M. I. a fost depistat în flagrant în timp ce introducea în România, prin vama Giurgiu, cantitatea de 3106, 4 grame cannabis. În aceeași zi, inculpatul P. A. a fost depistat în flagrant în trafic, pe DN 24, pe raza localității Crasna, judeţul Vaslui, având asupra sa, în vederea comercializării, cantitatea de 430 grame cannabis și 177 grame rezină de cannabis precum și obiecte și instrumente folosite în consumul de droguri și comercializarea drogurilor. 

Totodată, s-a stabilit faptul că, în perioada decembrie 2018 –28.01.2019, inculpatul T.G.R., în mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale, a procurat, deținut, pus în vânzare, fără drept, droguri de risc de tip cannabis și hașis, raza municipiului Vaslui, înlesnind totodată activitatea infracțională a inculpatului I. M. I., respectiv introducerea în România, din Republica Elenă – Atena și transportul cantității de 3106,4 grame cannabis în data de 28.01.2019. 

În data de 28.01.2019, s-au pus în executare 5 mandate de percheziție domiciliară, din care 4 pe raza mun. Bârlad și una pe raza mun. Târgu Mureș, în urma cărora au fost ridicate mai multe bunuri , dintre care droguri de risc și instrumente folosite pentru consumul și comercializarea drogurilor (grinder, cântar).

Astfel, cu ocazia activităților desfășurate în data de 28.01.2019 a fost depistată și retrasă de pe piața drogurilor cantitatea totală de 3540 grame cannabis și 177 grame rezină de cannabis și a fost ridicată suma de 1357 lei.

În data de 29.01.2019 inculpaţii au fost prezentaţi Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul S.C.C.O. Vaslui și B.C.C.O. Iași, cu sprijinul S.C.C.O Giurgiu, B.C.C.O Tg. Mureș, Serviciul Rutier Vaslui, I.J.J. Vaslui, Brigada Mobilă de Jandarmi Tg. Mureș și S.A.S. Vaslui.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT Brașov. Alarmarea, prin orice mijloace şi fără un motiv întemeiat, a organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol, a organelor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale sau de menţinere a ordinii publice, cu privire la folosirea de arme de foc, arme nucleare, chimice, biologice, radiologice ori la răspândirea sau folosirea de produse, substanţe, microorganisme, toxine ori materiale, de orice fel, de natură să pună în pericol viaţa, integritatea corporală sau sănătatea oamenilor ori a animalelor sau mediul înconjurător ori să cauzeze consecinţe deosebit de grave. Reținere

La data de 30.01.2019, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Braşov au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului P. C., pentru săvârşirea a 4 (patru) infracţiuni de „alarmarea, prin orice mijloace şi fără un motiv întemeiat, a organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol, a organelor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale sau de menţinere a ordinii publice, cu privire la folosirea de arme de foc, arme nucleare, chimice, biologice, radiologice ori la răspândirea sau folosirea de produse, substanţe, microorganisme, toxine ori materiale, de orice fel, de natură să pună în pericol viaţa, integritatea corporală sau sănătatea oamenilor ori a animalelor sau mediul înconjurător ori să cauzeze consecinţe deosebit de grave,” prevăzută de art. 38 alin. 1 din Legea nr. 535/2004, cu aplicarea art. 38 alin. 1 din Codul penal.

În fapt, s-a reţinut că la data de 29 ianuarie 2019, ora 18:13, inculpatul P. C. a apelat serviciul 112, recomandându-se ca fiind Said ben Laden, comunicând că în zona Gării de Nord din Bucureşti şi în zona Aeroportului Henry Coandă se află două recipiente cu gaz SARIN care vor sări în aer.

În urma controlului pirotehnic efectuat de către Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale din cadrul Poliției Române, în cele două locuri în care s-a anunțat că ar fi fost amplasate, s-a constatat că amenințarea nu se confirmă. 

La aceeaşi dată, ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești, cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii, l-au depistat pe inculpatul P.C., în zona centrală a municipiului Ploiești. 

În cauză, procurorii DIICOT S. T. Braşov efectuează cercetări faţă de inculpatul P. C., pentru savârşirea a unor alte 3 infracţiuni prevăzute de art. 38 alin.1 din Legea nr. 535/2004.
Astfel, la data de 18.04.2018, în jurul orei 17:50, inculpatul P.C. a apelat S.N.U.A.U. 112, afirmând că se află în posesia unei cantităţi de material explozibil pe care intenţionează să-l detoneze în Piaţa Unirii din Bucureşti. 

La data de 16 noiembrie 2018, ora 23:35 inculpatul P. C. a apelat S.N.U.A.U. 112, ocazie cu care a comunicat operatorului că în două ore un avion al unei companii aeriene va exploda pe aeroportul Otopeni.

La data de 19 decembrie 2018 orele 19:59 şi 20:06 , inculpatul P. C. a apelat S.N.U.A.U. 112, comunicând operatorului că un avion al unei companii aeriene va sări în aer pe Aeroportul Internaţional Henry Coandă.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții şi inculpații beneficiază de drepturile şi garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumția de nevinovăție.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT Sălaj. Trafic de persoane, trafic de minori, tâlhărie

Procurorii DIICOT- Biroul Teritorial Sălaj solicită sprijinul cetățenilor în identificarea unui bărbat, persoană vătămată într-o cauză penală în care se efectuează cercetări față de mai mulți inculpați, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de minori și tâlhărie.

În fapt, s-a reținut că la data de 17.11.2018, inculpata M. L. S. se afla împreună cu inculpatul Ș. S. în apropierea unui bar din zona Autogării municipiului Zalău, moment în care aceasta a observat că un bărbat mai în etate, care se afla la bar, avea mai mulți bani asupra sa și că i-a ascuns în ciorapi.

În acest context, inculpata M. L. S. a convenit cu inculpatul Ș. S. să atragă persoana vătămată, în spatele Autogării municipiului Zalău, unde urmau să o deposedeze de banii pe care îi avea asupra sa.

Urmare a înțelegerii dintre cei doi, persoana vătămată a fost atrasă în zona precizată, unde a căzut, timp în care inculpata  M. L. S. l-a descălțat și  i-a luat banii din pantof deși persoana vătămată a opus rezistență.

Din probatoriul administrat până în prezent rezultă faptul că inculpata i-a sustras suma de 200 lei din ciorap precum și suma de 50 lei și un pachet de țigări Winston albastru lung din buzunarul de la geacă. În timp ce inculpata M. L. S căuta să-i sustragă suma de bani persoanei vătămate, în zonă și-a făcut apariția inculpatul Ș. S. care a  strigat către aceasta ”Poliția! Stai că dacă nu te arestez!” ținându-i blițul de la telefon în ochi. În aceste împrejurări, persoana vătămată a încetat să mai opună rezistență fapt ce i-a permis inculpatei M. L. S  să o deposedeze de suma de bani.

Urmare a imaginilor prezentate, cetățenii care îl recunosc pe bărbatul respectiv şi pot oferi detalii cu privire la identitatea acestuia, sunt rugați să apeleze următoarele date de contact: Direcția De Investigare A Infracțiunilor De Criminalitate Organizată și Terorism –Biroul Teritorial Sălaj, tel: 0260 612 729, email: diicot_bt_salaj@mpublic.ro sau Inspectoratul De Poliție Județean Sălaj, tel: 0260 661285, email: cabinet@sj.politiaromana.ro.â

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT Olt. Trafic de droguri de mare risc. Reținere, propunere de arestare preventivă

La data de 31.01.2019, procurorii D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Olt împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Olt au realizat o acțiune de prindere în flagrant delict,pe raza municipiului Slatina, în urma căreia au depistat două persoane, în vârstă de 17 și respectiv 42 de ani, în timp ce ridicau un colet expediat din Spania care conținea o imprimantă înfășurată în folie de protecție.

În interiorul acesteia, au fost descoperite două pungi a câte 6 pachete, sub forma unor tablete, învelite în folie din material plastic, ce cântăreau aproximativ 1.520 g.cocaină.

La data de 30.01.2019, procurorii DIICOT- Biroul Teritorial Olt au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului N. V., pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc. 

În cursul zilei de astăzi, inculpatul N. V. va fi prezentat Tribunalului Olt cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

:: Sursa: aici

6. DIICOT Constanța. Constituire a unui grup infracţional organizat, proxenetism. Reținere, arestare preventivă

La data de 31.01.2019, procurorii DIICOT – S.T. Constanţa au dispus reţinerea pentru 24 de ore a inculpatelor B. M.-N. și N. F.-F., pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi proxenetism în formă continuată.

De asemenea, procurorii DIICOT – S.T. Constanţa au solicitat măsura arestării preventive faţă de inculpaţii I. A.-F. şi H. M.-M., cercetaţi în stare de arest preventiv într-o altă cauză penală, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic internaţional de droguri de mare risc şi trafic de droguri de mare risc.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2018 inculpaţii I. A.-F., H. M.-M,  B. M.-N. și N. F.-F  au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunii de proxenetism, activitatea de prostituţie fiind desfăşurată cu precădere în partea de sud a Franţei, în oraşele Cannes, Marseille, Nice.

În concret, activitatea infracţională a constat în recrutarea unor tinere ce proveneau din medii familiale vulnerabile cărora le-au înlesnit activitatea de prostituţie în străinătate, obţinând beneficii patrimoniale importante de pe urma acestei activităţi.      

În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că tinerele erau recrutate din România, din medii familiale vulnerabile (familii cu o situație materială precară, destrămate sau dezorganizate și nivel de educație scăzut), apoi determinate să practice prostituția în Franța, efectuând așa zise „turnee” prin diferite orașe. Ca modalitate de atragere a persoanelor cu care acestea întrețineau acte sexuale în schimbul unor sume de bani, tinerele foloseau mai multe anunțuri postate pe diferite site-uri de profil.

Tinerele care practicau prostituția utilizau doar aceste site-uri, unde trebuiau să aibă un „cont”, în care erau menționate printre altele, caracteristicile fizice, orașul în care se aflau, precum și durata de timp cât se aflau în acel oraș. De asemenea, erau atașate fotografii ce ilustrau diverse tinere în ipostaze erotice. Pentru anunțurile postate pe aceste site-uri se achita o taxă  de 600 de euro pentru o lună sau 400 de euro pentru două săptămâni. Această taxă diferea în funcție de tipul de promovare ales “premium”, “diamond”, “gold”, “silver”, “bronze”. Taxele mai sus-menționate erau aferente variantei “diamond”. Această taxă putea fi plătită doar on-line. Trebuie menționat faptul că, în general, tinerele care practicau prostituția aveau conturi deschise la bănci din România, iar plata anunțurilor o efectuau on-line, cu cardurile aferente conturilor. Din acest motiv, conturile bancare ale persoanelor care practicau prostituția trebuiau alimentate din România cu sumele de bani necesare plății anunțurilor sau a cheltuielilor pentru plata apartamentelor închiriate în scopul practicării prostituției.

Persoanele care practicau prostituția se cazau în apartamente închiriate, iar legătura cu clienții se realiza telefonic, la numerele de telefon menționate în conținutul anunțurilor.

În ceea ce privește sumele de bani obținute din practicarea prostituției trebuie menționat că acestea erau trimise în România prin servicii de transfer rapid de bani.

În calitate de lider al grupului, inculpatul I. A.-F. a coordonat întreaga activitate infracţională, fie de la distanţă, prin telefon, fie prin deplasări repetate în Franţa şi a asigurat suportul financiar necesar derulării activităţii infracţionale. 

Inculpata H. M.-M., concubina sa, a avut rolul de a se ocupa cu achiziționarea biletelor de avion, de alimentarea conturilor bancare cu sume de bani necesare pentru plata găzduirii anunțurilor postate pe internet în scopul racolării clienților, de primirea banilor provenind din practicarea prostituției prin acceptarea expedierii sumelor de bani pe numele său ori de găsirea altor persoane pe numele cărora să fie trimiși banii.

Din investigații a rezultat faptul că tinerele erau ajutate în activitatea de prostituție derulată pe teritoriul Franței, de către inculpatele B. M.-N. și N. F.-F., care aveau rolul de “recepționere”, în sensul că înlesneau practicarea prostituției, în schimbul unor sume de bani, asigurând legătura telefonică, în limba franceză sau engleză, cu persoanele care solicitau servicii sexuale contra unor sume de bani.

De asemenea, cele două recepționere, se mai ocupau de postarea anunțurilor și schimbarea fotografiilor pe site-urile de profil, asigurându-se că anunțurile tinerelor sunt valabile și țineau legătura permanentă cu liderul grupului, căruia îi comunicau situația fiecărei fete, ce sume de bani a obținut fiecare, precum și orice fel de probleme întâmpinate.

În cursul zilei de astăzi, inculpatele B. M.-N. și N. F.-F.  împreună cu inculpaţii I. A.-F. şi H. M.-M.,  aflaţi deja sub măsura arestului preventiv, urmează să fie prezentaţi Tribunalului Constanța, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: Sursa: www.diicot.ro

1. DIICOT. Constituire a unui grup infracțional organizat, trafic internațional de droguri de mare risc, trafic de droguri de mare risc, tentativă la infracțiunea de tâlhărie. Trimitere în judecată

La data de 01.02.2019, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor  B. – R. Ș. – O, I. C. G., B. P., D. R. V., M. L. şi B. R. M., pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic internațional de droguri de mare risc, trafic de droguri de mare risc  şi tentativă la infracțiunea de tâlhărie.

Prin actul de sesizare s-a reţinut faptul că, în perioada septembrie 2017 – august 2018, inculpatul B. – R. Ș. – O. a inițiat și a constituit împreună cu inculpații B. P., I. C.-G., M. L. şi D. R. V., un grup infracțional organizat, în scopul săvârșirii infracțiunilor de trafic internațional de droguri de mare risc și trafic de droguri de mare risc, pe care inculpații l-au sprijinit prin acțiuni distincte constând în procurarea de droguri de mare risc de la furnizori din Olanda și organizarea de transporturi cu privire la acestea, în România, unde ulterior erau puse în vânzare, fără drept.

în luna septembrie  2017, inculpatul B. – R. Ș. – O. a deținut, la adresa din Popești Leordeni, judeţul Ilfov, 3525 comprimate care conțin MDMA, cantitatea netă de 147,61 grame pulbere MDMA și cantitatea netă de 774,7 grame cocaină, în vederea punerii în vânzare, fără drept.
În prima jumătate a lunii iulie a anului 2018, inculpații B. – R. Ș. – O., B. P., I. C.-G. și M. L. au desfășurat activități în vederea procurării din Olanda a unui colet ce conținea 4463 comprimate care conțin MDMA, 21,61 grame pulbere MDMA și 996,81 grame pulbere cocaină și a transportării acestora din Olanda în România, având ca destinație municipiul București, unde inculpatul B. – R. Ș. – O. urma să intre în posesia lor, în vederea punerii în vânzare, fără drept.
În data de 17.07.2018, cu ocazia unui control asupra autocarului în care se afla coletul respectiv, autorităţile germane au depistat și reţinut drogurile anterior menționate, care au intrat ulterior pe teritoriul României.

În intervalul 18.07.2018 – 08.08.2018 inculpații sus-menționați au întreprins mai multe acțiuni concertate în scopul intrării în posesia drogurilor de mare risc respective, sub coordonarea inculpatului B. – R. Ș. – O, în vederea punerii în vânzare a acestora, fără drept.

În data de 08.08.2018, în jurul orei 20:20, inculpatul B. – R. Ș. – O împreună cu inculpatul M. L. și alte două persoane chemate de către inculpat în acest scop, având asupra lor bastoane metalice telescopice, au pătruns fără drept în curtea unui imobil situat pe raza judeţului Ialomița și au exercitat acte de amenințare și de violențe asupra unei persoane vătămate, în scopul de a o determina pe aceasta să le restituie cele două pachete ce conțineau 4463 comprimate MDMA, 21,61 grame pulbere MDMA și 996,81 grame pulbere cocaină, despre care inculpații aveau convingerea că le-au fost sustrase de către persoana vătămată.

La comiterea infracțiunii au participat cu acte de complicitate inculpații I. C.-G. și B. R. M., care, cu intenție au înlesnit comiterea faptei de către autori, primul prin oferirea de date și informații care au condus la identificarea persoanei vătămate și a locului în care aceasta se afla, iar cea de-a doua, prin punerea la dispoziția autorilor infracțiunii a autoturismului proprietate personală pentru a se deplasa.

Inculpatul B. R. M a însoţit  inculpaţii B. – R. Ș. – O  şi M. L.  la adresa unde se afla persoana vătămată, așteptându-i în apropiere, pe toată durata comiterii actelor de violență, încurajându-i şi conferindu-le acestora un sentiment de siguranţă, asigurându-le totodată scăparea, după ce una dintre mașinile cu care se deplasaseră la locul faptei a fost abandonată la scurt timp după comiterea infracțiunii. 

În paralel cu acțiunile întreprinse de către inculpații sus-menționați în vederea recuperării drogurilor procurate în luna iulie, în prima jumătate a lunii august a anului 2018, inculpatul B. – R. Ș. – O., acționând de data aceasta împreună cu coinculpații B. P., I. C.-G., M. L. şi D. R. V., au efectuat demersurile necesare procurării din Olanda a trei pachete care conțineau un număr de aproximativ 15.132 comprimate care conțin MDMA (aproximativ 6543 grame) și a transportării acestora din Olanda în România.

Drogurile au fost introduse în țară la data de 11.08.2018, având ca destinație municipiul București, unde inculpatul B. – R. Ș. – O., urma să intre în posesia lor, în vederea punerii în vânzare, fără drept.  

În perioada iulie-august a anului 2018, inculpatul B. – R. Ș. – O a deținut în vederea vânzării, fără drept, un număr de 2896 comprimate MDMA și 0,14 grame fragmente de comprimat MDMA, drogurile fiind transportate și depozitate de către inculpatul D. R. V. în imobile închiriate de către acesta din urmă, exclusiv în acest scop, conform instrucțiunilor primite de la inculpatul B. – R. Ș. – O.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii.

Dosarul a fost  înaintat spre competentă soluţionare  Tribunalului Bucureşti.

Faptele inculpaţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art. 66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

:: Sursa: www.diicot.ro

II. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA. Luare de mită. Reținere, propunere de arestare preventivă

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 28 ianuarie 2019, a inculpatului R. A. O., ofițer de poliție în cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Sector 2, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de luare de mită din care una în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În cursul lunii octombrie 2018, inculpatul R. A. O., în calitatea menționată mai sus, a pretins de la administratorul unei societăți comerciale (martor în cauză) să-i remită, în două tranșe, suma de 1.500 de euro pentru ca, în temeiul atribuțiunilor de serviciu, să efectueze controale la mai multe magazine dintr-un centru comercial, în scopul eliminării concurenței omului de afaceri.

În scopul menționat mai sus, la data de 5 noiembrie 2018, ofițerul de poliție a primit suma de 3.800 lei din cei 1.500 de euro pretinși inițial.

Deoarece controlul pentru care a primit banii respectivi nu a putut fi efectuat până la sfârșitul anului 2018, inculpatul R. A. O. i-a solicitat martorului să îi furnizeze informațiile necesare pentru a putea opri în trafic autoturisme care transportă produse contrafăcute și implicit a lua măsurile legale, respectiv confiscarea mărfii și întocmirea unui dosar penal deținătorului acesteia. Polițistul a propus acest mod de lucru deoarece, în cazul constatării unei infracțiuni flagrante, nu era necesară o aprobare prealabilă de la șeful său ierarhic.

Omul de afaceri a fost de acord cu această variantă, iar în data de 10 ianuarie 2019, urmare a informațiilor transmise, inculpatul a oprit în trafic un autoturism ce transporta produse contrafăcute și a procedat la constatarea unei infracțiuni flagrante.

Ulterior, ofițerul de poliție i-a spus omului de afaceri să-i transmită șoferului căruia i s-a întocmit dosar penal că, pentru a-și rezolva “problema” trebuie să îi remită suma de 5.000 de euro.

Deoarece, acesta din urmă nu putea să-i ofere decât 2.500 euro, după multe negocieri, inculpatul s-a mulțumit și cu această sumă, intrând în posesia ei la data de 22 ianuarie 2019.

La data de 28 ianuarie 2019, într-un context asemănător, inculpatul Ristea Adrian-Oliver a oprit un alt autoturism de la ocupanții căruia a pretins suma de 4.000 euro. În urma negocierilor purtate, inculpatul a fost de acord să primească suma de 1.500 de euro.

În aceeași zi, prin intermediul aceluiași om de afaceri, ofițerul de poliție a primit 1.000 euro din suma pretinsă inițial, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
Restul de bani urma să-i fie remis inculpatului în cursul aceleiași zile.

La data de 29 ianuarie 2019, inculpatul R. A. O. a fost prezentat Tribunalului București care a admis propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile, formulată de procurorii anticorupție.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA Constanța. Luare de mită, favorizarea făptuitorului, folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. Control judiciar

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 29.01.2019, a inculpaților:
– T. D. D., inspector antifraudă din cadrul A.N.A.F. – Direcția Regională Antifraudă 2 Constanța, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor:
luare de mită,
favorizarea făptuitorului,
folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,

– I. D. sub aspectul săvârșirii infracțiunilor:
– complicitate la luare de mită,
– complicitate la favorizarea făptuitorului,
– complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În cursul lunii ianuarie 2019, inculpatul T. D. D., în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul Izet Diamir, i-a transmis unui om de afaceri (martor în cauză) că două dintre societățile administrate în fapt de acesta vor fi vizate de un control al A.N.A.F. și i-a comunicat data la care va avea loc, precum și obiectul controlului.

În același context, inspectorul i-a mai spus martorului că îl poate ajuta să nu fie sancționat la terminarea controalelor, lucru cu care acesta a fost de acord, după mai multe negocieri.

Foloasele necuvenite, pretinse de inspectorul antifraudă, nu au fost evidențiate în mod concret, doar că valoarea acestora urma să se stabilească la sfârșitul verificărilor, în funcție de gravitatea problemelor descoperite.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei doi inculpați trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat,
b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura (Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța) sau în fața căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinței,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori sunt chemați,
d) să nu desfășoare nicio activitate în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală sau în nicio altă activitate de control, constatare și sancționare a contravențiilor în cadrul unei autorități publice sau instituții publice (în cazul inculpatului Tala Dumitru-Daniel),
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa: www.pna.ro

3. DNA. Trafic de influență. Trimitere în judecată

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, a inculpatei Y. A. V. pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada februarie – august 2011, inculpata Y. A. V. a pretins și ulterior a primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro, promițând că va interveni pe lângă un înalt demnitar în vederea aprobării unor documente ce priveau licențele IT pentru produse utilizate de către Ministerul Educației Naționale în școli.

Documentația respectivă a fost aprobată la data de 6 iulie 2011, independent de presupusele demersuri ale inculpatei, menționate mai sus. Cu toate acestea, inculpata a primit banii pretinși, în două tranșe, printr-un intermediar, astfel:
– suma de 720.621 euro a fost virată în contul unei societăți controlată de Y. A. V., exact în ziua în care Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a primit confirmarea oficială a aprobării documentelor respective (14.07.2011),
– restul sumei i-a fost înmânată inculpatei în numerar. 

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător, asupra mai multor bunuri imobile (4 terenuri, 6 apartamente, 2 garaje etc.) ce aparțin inculpatei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa: www.pna.ro

Cuvinte cheie: , ,
Secţiuni/categorii: Comunicate parchete, Drept penal, Protecția animalelor, _CONTENT

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD