Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Tribunalul Galați. Respingere cerere de chemare în garanție
04.02.2019 | Alina GAJA

JURIDICE - In Law We Trust

Alina Gaja

Tribunal Galați a constatat că între pârâții chemați în judecată pentru grănițuire, revendicare, contravaloarea lipsei de folosință și chemații în garanție (vecinii), cu excepția unor raporturi de vecinătate, nu există raporturi juridice legale sau contractuale, care să contureze existența obligației de garanție sau de despăgubire, în sarcina chemaților în garanție, astfel cum prevede art. 72 alin.1 C. pr. civ. Instanța reține că interesul în depunerea unei chemări în garanție constă în faptul că partea, în speță pârâții, ar putea formula împotriva terților o acțiune principală în temeiul garanției pe care aceștia le-o datorează, respectiv o acțiune în despăgubiri. Cererea de chemare în garanție este o cerere incidentală si reprezintă o formă de participare a terțelor persoane în proces prin intermediul căreia una dintre părți poate solicita introducerea în litigiu a unui terț, ori de câte ori ar putea să se îndrepte (în situația în care ar pierde procesul) împotriva altei persoane cu o acțiune în despăgubire, situație ce nu se circumscrie speței deduse judecății. Acest instrument procesual, nefiind reglementat ca o formă de modificare/completare a cererii de chemare în judecată prin voința reclamantului sau a pârâtului, nu face posibilă atragerea în proces a unui nou pârât. Un element caracteristic al cererii de chemare în garanție îl constituie existența unei legături de dependență și subordonare între cererea principală și cererea de chemare în garanție, soluția primei cereri influențând soluția cererii de chemare în garanție. În speță, prin cererea formulată se urmărește extinderea cadrului procesual, prin introducerea în cauză a unor părți, fără ca între acestea și pârâți să existe obligația de garanție sau de despăgubire. (Decizia nr. 145 din 5 februarie 2018, pronunțată de Tribunalul Galați)

Alina Gaja
Masterand Facultatea de Drept, Universitatea din București

Secţiuni: Content, Drept civil, Jurisprudență, Jurisprudență Tribunale, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO