BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
Print Friendly, PDF & Email

Tribunalul Galați. Respingere cerere de chemare în garanție
04.02.2019 | Alina GAJA


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Alina Gaja

Tribunal Galați a constatat că între pârâții chemați în judecată pentru grănițuire, revendicare, contravaloarea lipsei de folosință și chemații în garanție (vecinii), cu excepția unor raporturi de vecinătate, nu există raporturi juridice legale sau contractuale, care să contureze existența obligației de garanție sau de despăgubire, în sarcina chemaților în garanție, astfel cum prevede art. 72 alin.1 C. pr. civ. Instanța reține că interesul în depunerea unei chemări în garanție constă în faptul că partea, în speță pârâții, ar putea formula împotriva terților o acțiune principală în temeiul garanției pe care aceștia le-o datorează, respectiv o acțiune în despăgubiri. Cererea de chemare în garanție este o cerere incidentală si reprezintă o formă de participare a terțelor persoane în proces prin intermediul căreia una dintre părți poate solicita introducerea în litigiu a unui terț, ori de câte ori ar putea să se îndrepte (în situația în care ar pierde procesul) împotriva altei persoane cu o acțiune în despăgubire, situație ce nu se circumscrie speței deduse judecății. Acest instrument procesual, nefiind reglementat ca o formă de modificare/completare a cererii de chemare în judecată prin voința reclamantului sau a pârâtului, nu face posibilă atragerea în proces a unui nou pârât. Un element caracteristic al cererii de chemare în garanție îl constituie existența unei legături de dependență și subordonare între cererea principală și cererea de chemare în garanție, soluția primei cereri influențând soluția cererii de chemare în garanție. În speță, prin cererea formulată se urmărește extinderea cadrului procesual, prin introducerea în cauză a unor părți, fără ca între acestea și pârâți să existe obligația de garanție sau de despăgubire. (Decizia nr. 145 din 5 februarie 2018, pronunțată de Tribunalul Galați)

Alina Gaja
Masterand Facultatea de Drept, Universitatea din București

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate