« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Angajatorul rămâne răspunzător pentru orice accident de muncă
05.02.2019 | Anca Liana CARAIOLA BUFTEA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Anca Liana Caraiola-Buftea

Anca Liana Caraiola-Buftea

În alegerea tematicii pentru Dezbaterea ”Sănătatea și securitatea în muncă: ce trebuie să facă angajatorul și cum răspunde dacă nu face” un rol important au avut-o statisticile sumbre referitoare la accidentele de muncă și necesitatea de a conștientiza importanța și consecințele nerespectării obligațiilor legale privind SSM. Raportat la statisticile la nivel național și european în domeniul accidentelor de muncă, am observat o ușoară scădere a numărului de accidente fatale în ultimii ani, ceea ce am interpretat că se datorează creșterii prevenției și colaborării între angajator și specialistul în SSM.

Angajatorul trebuie să respecte obligațiile legale care îi revin în domeniul SSM; legea stabilește un standard minim în domeniul securității si sănătății în muncă, iar accentul cade pe identificarea permanentă a riscurilor la locul de muncă și pe dinamica activităților desfășurate. Specialistul SSM se confruntă în evaluarea riscului la locul de muncă cu insuficiența informațiilor primite de la angajator, singurul care știe cum se desfășoară procesul tehnologic sau care este specificul activității desfășurate. Angajatorul rămâne răspunzător pentru orice accident de muncă, iar răspunderea juridică este una complexă și cuprinde trei laturi, care pot fi chiar cumulate: administrativă, civilă și penală.

Avocat Anca Liana Caraiola
Senior Partner STOICA & Asociații

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Sănătatea și securitatea în muncă: ce trebuie să facă angajatorul și cum răspunde dacă nu face, ediția 246, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

 
Secţiuni: Dreptul muncii, JURIDICE.ro, Opinii, Selected, UNBR+INPPA+Barouri | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD