Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Angajatorul rămâne răspunzător pentru orice accident de muncă
05.02.2019 | Anca Liana CARAIOLA BUFTEA

JURIDICE - In Law We Trust
Anca Liana Caraiola-Buftea

Anca Liana Caraiola-Buftea

În alegerea tematicii pentru Dezbaterea ”Sănătatea și securitatea în muncă: ce trebuie să facă angajatorul și cum răspunde dacă nu face” un rol important au avut-o statisticile sumbre referitoare la accidentele de muncă și necesitatea de a conștientiza importanța și consecințele nerespectării obligațiilor legale privind SSM. Raportat la statisticile la nivel național și european în domeniul accidentelor de muncă, am observat o ușoară scădere a numărului de accidente fatale în ultimii ani, ceea ce am interpretat că se datorează creșterii prevenției și colaborării între angajator și specialistul în SSM.

Angajatorul trebuie să respecte obligațiile legale care îi revin în domeniul SSM; legea stabilește un standard minim în domeniul securității si sănătății în muncă, iar accentul cade pe identificarea permanentă a riscurilor la locul de muncă și pe dinamica activităților desfășurate. Specialistul SSM se confruntă în evaluarea riscului la locul de muncă cu insuficiența informațiilor primite de la angajator, singurul care știe cum se desfășoară procesul tehnologic sau care este specificul activității desfășurate. Angajatorul rămâne răspunzător pentru orice accident de muncă, iar răspunderea juridică este una complexă și cuprinde trei laturi, care pot fi chiar cumulate: administrativă, civilă și penală.

Avocat Anca Liana Caraiola
Senior Partner STOICA & Asociații

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Sănătatea și securitatea în muncă: ce trebuie să facă angajatorul și cum răspunde dacă nu face, ediția 246, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.