Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Regulamentul (UE) de înființare a Cedefop
04.02.2019 | Elena ALBU

JURIDICE - In Law We Trust
Elena ALBU

Elena ALBU

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 30/90 din 31 ianuarie 2019 a fost publicat Regulamentul (UE) 2019/128 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 ianuarie 2019 de înființare a Centrului European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale (Cedefop) și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 337/75 al Consiliului.

Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale (Cedefop) a fost înființat prin Regulamentul (CEE) nr. 337/75 al Consiliului (3) pentru a asista Comisia în încurajarea, la nivelul Uniunii, a promovării și a dezvoltării formării profesionale și formării la locul de muncă.

De la înființarea sa în 1975, Cedefop a jucat un rol important în sprijinirea dezvoltării unei politici comune în domeniul educației și formării profesionale. În același timp, conceptul și importanța formării profesionale s-au dezvoltat sub influența schimbărilor constante ale piețelor forței de muncă, a evoluțiilor tehnologice, în special în domeniul digital, și a creșterii mobilității forței de muncă. Acești factori cresc dificultatea asigurării unei mai bune corelări între competențe și calificări și cererea în evoluție constantă. Politicile de formare profesională au evoluat în consecință și includ o varietate de instrumente și inițiative, inclusiv cele legate de competențe și calificări, și validarea învățării, care depășesc în mod necesar granițele tradiționale ale educației și formării profesionale. Caracterul activităților Cedefop ar trebui prin urmare să fie definit în mod clar, astfel încât să reflecte mai bine activitățile sale curente, care depășesc educația și formarea profesională și includ activități privind competențele și calificările, iar terminologia folosită pentru a descrie obiectivele și sarcinile Cedefop ar trebui să fie adaptată pentru a reflecta respectivele evoluții.

Raportul de evaluare al Cedefop din 2013 a concluzionat că Regulamentul (CEE) nr. 337/75 ar trebui să fie modificat pentru a include activitățile Cedefop referitoare la competențe ca una dintre atribuțiile acestuia și pentru a integra mai clar activitatea sa cu privire la raportarea politică și la instrumentele și inițiativele europene comune.

Sprijinirea punerii în aplicare a unei politici în domeniul educației și formării profesionale va necesita plasarea accentului pe interfața dintre educație și formare și domeniul muncii, pentru a asigura faptul că aptitudinile, cunoștințele și competențele dobândite susțin învățarea de-a lungul vieții, integrarea și capacitatea de inserție profesională pe piețele forței de muncă aflate în continuă schimbare și sunt relevante pentru nevoile cetățenilor și ale societății.

Se înființează Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale (Cedefop), ca agenție a Uniunii.

Obiectivul Cedefop este de a sprijini promovarea, elaborarea și punerea în aplicare a politicilor Uniunii în domeniul educației și formării profesionale, precum și al competențelor și calificărilor în colaborare cu Comisia, cu statele membre și cu partenerii sociali.

În acest scop, Cedefop îmbunătățește și difuzează cunoștințele, furnizează dovezi și servicii pentru elaborarea politicilor, inclusiv concluzii bazate pe cercetare, și facilitează schimbul de cunoștințe între actorii de la nivelul Uniunii și la nivel național.

Intrarea în vigoare: 19 februarie 2019.

Consilier juridic Elena Albu

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.