Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Regulamentul (UE) de înființare a Cedefop
04.02.2019 | Elena ALBU

JURIDICE - In Law We Trust
Elena ALBU

Elena ALBU

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 30/90 din 31 ianuarie 2019 a fost publicat Regulamentul (UE) 2019/128 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 ianuarie 2019 de înființare a Centrului European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale (Cedefop) și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 337/75 al Consiliului.

Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale (Cedefop) a fost înființat prin Regulamentul (CEE) nr. 337/75 al Consiliului (3) pentru a asista Comisia în încurajarea, la nivelul Uniunii, a promovării și a dezvoltării formării profesionale și formării la locul de muncă.

De la înființarea sa în 1975, Cedefop a jucat un rol important în sprijinirea dezvoltării unei politici comune în domeniul educației și formării profesionale. În același timp, conceptul și importanța formării profesionale s-au dezvoltat sub influența schimbărilor constante ale piețelor forței de muncă, a evoluțiilor tehnologice, în special în domeniul digital, și a creșterii mobilității forței de muncă. Acești factori cresc dificultatea asigurării unei mai bune corelări între competențe și calificări și cererea în evoluție constantă. Politicile de formare profesională au evoluat în consecință și includ o varietate de instrumente și inițiative, inclusiv cele legate de competențe și calificări, și validarea învățării, care depășesc în mod necesar granițele tradiționale ale educației și formării profesionale. Caracterul activităților Cedefop ar trebui prin urmare să fie definit în mod clar, astfel încât să reflecte mai bine activitățile sale curente, care depășesc educația și formarea profesională și includ activități privind competențele și calificările, iar terminologia folosită pentru a descrie obiectivele și sarcinile Cedefop ar trebui să fie adaptată pentru a reflecta respectivele evoluții.

Raportul de evaluare al Cedefop din 2013 a concluzionat că Regulamentul (CEE) nr. 337/75 ar trebui să fie modificat pentru a include activitățile Cedefop referitoare la competențe ca una dintre atribuțiile acestuia și pentru a integra mai clar activitatea sa cu privire la raportarea politică și la instrumentele și inițiativele europene comune.

Sprijinirea punerii în aplicare a unei politici în domeniul educației și formării profesionale va necesita plasarea accentului pe interfața dintre educație și formare și domeniul muncii, pentru a asigura faptul că aptitudinile, cunoștințele și competențele dobândite susțin învățarea de-a lungul vieții, integrarea și capacitatea de inserție profesională pe piețele forței de muncă aflate în continuă schimbare și sunt relevante pentru nevoile cetățenilor și ale societății.

Se înființează Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale (Cedefop), ca agenție a Uniunii.

Obiectivul Cedefop este de a sprijini promovarea, elaborarea și punerea în aplicare a politicilor Uniunii în domeniul educației și formării profesionale, precum și al competențelor și calificărilor în colaborare cu Comisia, cu statele membre și cu partenerii sociali.

În acest scop, Cedefop îmbunătățește și difuzează cunoștințele, furnizează dovezi și servicii pentru elaborarea politicilor, inclusiv concluzii bazate pe cercetare, și facilitează schimbul de cunoștințe între actorii de la nivelul Uniunii și la nivel național.

Intrarea în vigoare: 19 februarie 2019.

Consilier juridic Elena Albu

Secţiuni: Dreptul muncii, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9 | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO