Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Tribunalul Militar Cluj-Napoca. Erori de redare a înregistrărilor. Violarea secretului corespondenței și a vieții private. Necesitatea completării urmăririi penale
13.02.2019 | Andreea COMAN

JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

Judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Militar Cluj-Napoca a admis plângerea formulată de petenți împotriva soluției de clasare, desființând ordonanțele atacate și trimițând cauza la procuror pentru completarea urmăririi penale sub aspectul infracțiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual și constituirea unui grup infracțional organizat, precum și pentru efectuarea de cercetări sub aspectul infracțiunilor de violare a vieții private și violarea secretului corespondenței – fapte care se află într-o strânsă legătură cu cele reclamate de petenți, apreciind că este necesară lămurirea condițiilor în care lucrătorii S.R.I. ar fi copiat și deschis unele fișiere, precum și clarificarea circumstanțelor în care s-au produs erorile de redare a înregistrărilor. Pentru a dispune în acest sens s-a reținut, pe de o parte faptul că la momentul la care s-a solicitat sprijinul S.R.I. pentru accesarea/deschiderea fișierelor și apoi pentru redarea lor, nu se obținuse încă autorizația judecătorului de drepturi și libertăți pentru percheziția informatică a suporturilor de memorie ridicate de la petenți, valabilitatea mandatului de percheziție având o dată ulterioară deschiderii prin sondaj a fișierelor, iar pe de altă parte, că ulterior redării în formă scrisă a convorbirilor telefonice sau ambientale, interceptate și înregistrate de către lucrători ai Serviciului Român de Informații, conținutul respectivelor note, a fost preluat în procesele verbale de redare, în scris, a acelor convorbiri, la întocmirea cărora nu s-a mai procedat la ascultarea, efectivă, de către lucrătorii de poliție judiciară care le-au semnat și nici de către procurorul care efectua urmărirea penală, rezultând apariția neconcordanțelor între transcriere și înregistrare, conținutul înregistrărilor neavând corespondent cu aspectele ce se regăsesc pe suporții optici pe care sunt stocate înregistrările. (Tribunalul Militar Cluj-Napoca, Secția Penală, Încheierea judecătorului de cameră preliminară nr. 71 din 31 iulie 2018 având ca obiect plângere împotriva soluției de neurmărire/netrimitere în judecată)

Av. Andreea Coman
Managing Associate SĂVESCU & ASOCIAȚII

Secţiuni: Articole, Content, Drept penal, Jurisprudență Tribunale, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO