Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Tribunalul Militar Cluj-Napoca. Erori de redare a înregistrărilor. Violarea secretului corespondenței și a vieții private. Necesitatea completării urmăririi penale


13 februarie 2019 | Andreea COMAN

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Andreea Coman

Andreea Coman

Judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Militar Cluj-Napoca a admis plângerea formulată de petenți împotriva soluției de clasare, desființând ordonanțele atacate și trimițând cauza la procuror pentru completarea urmăririi penale sub aspectul infracțiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual și constituirea unui grup infracțional organizat, precum și pentru efectuarea de cercetări sub aspectul infracțiunilor de violare a vieții private și violarea secretului corespondenței – fapte care se află într-o strânsă legătură cu cele reclamate de petenți, apreciind că este necesară lămurirea condițiilor în care lucrătorii S.R.I. ar fi copiat și deschis unele fișiere, precum și clarificarea circumstanțelor în care s-au produs erorile de redare a înregistrărilor. Pentru a dispune în acest sens s-a reținut, pe de o parte faptul că la momentul la care s-a solicitat sprijinul S.R.I. pentru accesarea/deschiderea fișierelor și apoi pentru redarea lor, nu se obținuse încă autorizația judecătorului de drepturi și libertăți pentru percheziția informatică a suporturilor de memorie ridicate de la petenți, valabilitatea mandatului de percheziție având o dată ulterioară deschiderii prin sondaj a fișierelor, iar pe de altă parte, că ulterior redării în formă scrisă a convorbirilor telefonice sau ambientale, interceptate și înregistrate de către lucrători ai Serviciului Român de Informații, conținutul respectivelor note, a fost preluat în procesele verbale de redare, în scris, a acelor convorbiri, la întocmirea cărora nu s-a mai procedat la ascultarea, efectivă, de către lucrătorii de poliție judiciară care le-au semnat și nici de către procurorul care efectua urmărirea penală, rezultând apariția neconcordanțelor între transcriere și înregistrare, conținutul înregistrărilor neavând corespondent cu aspectele ce se regăsesc pe suporții optici pe care sunt stocate înregistrările. (Tribunalul Militar Cluj-Napoca, Secția Penală, Încheierea judecătorului de cameră preliminară nr. 71 din 31 iulie 2018 având ca obiect plângere împotriva soluției de neurmărire/netrimitere în judecată)

Av. Andreea Coman
Managing Associate SĂVESCU & ASOCIAȚII

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii