Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Standardul probator cu privire la vinovăție


7 februarie 2019 | Andreea COMAN

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Andreea Coman

Andreea Coman

În realitate, probabil că o distincţie clară între sistemul „intimei convingeri” şi cel al „probei dincolo de orice dubiu rezonabil” nici nu poate fi făcută, deoarece e greu de stabilit cu certitudine cine este acel „observator obiectiv” care face evaluarea probei dincolo de orice dubiu rezonabil… Și acesta este tot un judecător, iar o definiţie clară şi exactă a conceptului de „dubiu rezonabil” cred că nu poate fi dată, întrucât acesta nu poate fi desprins de forul interior al judecătorului, care trebuie să se bazeze însă pe argumente raţionale, logice, acceptate de majoritatea persoanelor care le parcurg.

Din cuprinsul dispozițiilor art. 15 – „Trăsăturile infracțiunii” – și art. 16 – „Vinovăția” – din Codul penal reiese că nu există infracțiune fără vinovăție și nici răspundere penală obiectivă. Referindu-mă la standardul probator cu privire la vinovăție, cu privire la atitudinea psihică a făptuitorului, cred că analiza trebuie să fie efectuată prin raportare la modul de înfrângere a acestui standard, prin probe, dincolo de orice îndoială rezonabilă. Nu este vorba despre o simplă opinie subiectivă, ci despre certitudinea dobândită în mod obiectiv, pe bază de probe indubitabile, în mod rațional și obiectiv, printr-o analiză atomizată a probelor pe fiecare componentă a probațiunii.

Av. Andreea Coman
Managing Associate SĂVESCU & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Cum se dovedește vinovăția?, ediția 247, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii