« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Standardul probator cu privire la vinovăție
07.02.2019 | Andreea COMAN

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP
Andreea Coman

Andreea Coman

În realitate, probabil că o distincţie clară între sistemul „intimei convingeri” şi cel al „probei dincolo de orice dubiu rezonabil” nici nu poate fi făcută, deoarece e greu de stabilit cu certitudine cine este acel „observator obiectiv” care face evaluarea probei dincolo de orice dubiu rezonabil… Și acesta este tot un judecător, iar o definiţie clară şi exactă a conceptului de „dubiu rezonabil” cred că nu poate fi dată, întrucât acesta nu poate fi desprins de forul interior al judecătorului, care trebuie să se bazeze însă pe argumente raţionale, logice, acceptate de majoritatea persoanelor care le parcurg.

Din cuprinsul dispozițiilor art. 15 – „Trăsăturile infracțiunii” – și art. 16 – „Vinovăția” – din Codul penal reiese că nu există infracțiune fără vinovăție și nici răspundere penală obiectivă. Referindu-mă la standardul probator cu privire la vinovăție, cu privire la atitudinea psihică a făptuitorului, cred că analiza trebuie să fie efectuată prin raportare la modul de înfrângere a acestui standard, prin probe, dincolo de orice îndoială rezonabilă. Nu este vorba despre o simplă opinie subiectivă, ci despre certitudinea dobândită în mod obiectiv, pe bază de probe indubitabile, în mod rațional și obiectiv, printr-o analiză atomizată a probelor pe fiecare componentă a probațiunii.

Av. Andreea Coman
Managing Associate SĂVESCU & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Cum se dovedește vinovăția?, ediția 247, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

 
Secţiuni: Drept penal, JURIDICE.ro, Opinii, Selected, UNBR+INPPA+Barouri | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD