« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Specii de avocați. Manechinul
05.02.2006 | Freddy GÂRBACI

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare

Oh, ce picioare! Ce chip Playboy, ce bucle Pantene, ce gene Avon, ce bluziță Ariel, ce mers BMW, ce fund Casa Lux, ce ochi MasterCard!

E o apariție, cum tocmai am recunoscut. E drept, i se pare destul de fragilă granița dintre donație și furt, însă impactul vizual sugerează inteligență, stil și stăpânire de sine. Ascensiune garantată. Din fericire, rareori ajunge judecător.

Legenda manechinului de la Drept nu cred că s-a născut în România, deși admit că în țara noastră a fost îmbogățită radical. Resortul este rudimentar: când dispui de suficienți bani ca să-ți permiți o diplomă, primul pas e consultarea catalogului unui magazin universitar specializat. Păi, cam ce ți se asortează? Ingineria e demodată și cere niște complicate abilități de manipulare a cifrelor, așa că o înlăturăm din start. Medicina îți înghite vreo cinșpe ani dintre cei mai frumoși. Filozofia… hai să nu ne ținem de bancuri! Literele… doar n-o să ieși în lume cu o calificare de profesor pârlit! Sociologia nu prea știi ce înseamnă, deci… ce-ar rămâne? Marile miraje: Hollywood-ul și Ally MacBeal! Pentru actorie n-ai nevoie de diplomă, talentul pe care-l emani prin toate dimensiunile e greu de crezut că producătorii celebrii te-ar ignora.

Facultatea de Drept îți cade impecabil, îți conferă o statură fără cusur: nu-ți cere talent sau cultură, nu te obosește, nu te învață mai nimic. Durează puțin, te ia așa cum ești, n-are orgoliu de a-ți pretinde s-o frecventezi, garantează invidia prietenelor și respectul temător al pretendenților, iar la retragerea de pe podium te poate feri de plictiseala trândavă și-ți poate asigura o sursă de venit. Rapid și ușor, iată o minunată cură de revitalizare a creierului tău. Cu vechile canoane universitare n-ai fi obținut același rezultat.

Oportunitățile se vor deschide ca petalele florilor în zori. Pot urma conferințe internaționale, masterate și specializări, diplome peste diplome care nu cer decât o legănare de șolduri și un surâs. Dacă ești devorată de pasiunea pentru profesie, rolul de stagiară decorativă garantează protectorului o salbă de succese memorabile, mai ales dacă va trebui să înmânezi personal concluziile scrise magistratului șleampăt, trecut și… bărbat.

Ca atare, blonda de la drept poate constitui un excelent punct de plecare pentru o teorie empirică a dreptului. Deși, dacă e să-l urmăm pe Kant chiar și în clipele sale ludice, ”o teorie empirică a dreptului este un cap care ar fi frumos dacă, din nefericire, nu ar fi prost.”

Freddy Gârbaci

* textul face parte din cartea Huța în talerele balanței – ghid de supraviețuire în casa săbiilor justițiare, autor Freddy Gârbaci

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.