« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Specii de avocat. Chițibușarul
28.03.2006 | Freddy GÂRBACI

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare

Iată un specimen care atacă până la zdruncinare sistemul nervos. E cel care deconspiră întotdeauna viermișorul din oala cu ciorbă, cel care identifică dintr-o ochire cele zece deosebiri dintre figurinele aparent identice din pagina de divertisment. Citește cărți doar pentru plăcerea de a detecta greșelile de tipar.

Dacă ești reclamant și simți că vei da lovitura, iar el e pârât și vrea s-o lungească, fii sigur că va reuși. Ca să nu ne rotim în tentativa de a ne înghiți coada (sau ca să nu ne înghițim coada în tentativa de a ne roti), să știi că te-ai ars. Dacă mai poți, trebuie să fugi, altfel te vei îmbolnăvi.

În deschidere, îți va servi ceva ușor, ca să te introducă în atmosferă: cerere de amânare pentru angajare apărător. Fără să bănuiești ce va urma, te declari de acord.

Paragina ta cerebrală debutează la următorul termen, când primești câteva coli A4 prinse cu o capsă și botezate ”întâmpinare”. Sunt acolo vreo cinci-șase excepții cu efect paralizant.

De regulă, i se cere judecătorului să-ți anuleze cererea, pe motiv că nu ți-ai indicat contul bancar, grupa sanguină și culoarea ochilor sau că n-ai atașat o schiță a scării de bloc. Pe de altă parte, n-ai scris pe actele doveditoare că sunt clone ale originalului, nu le-ai tradus într-o limbă de circulație internațională și nici n-ai aviz de la Ministerul Mediului că ai utilizat un copiator nepoluant.

Viza de primire a cererii tale este un fals, pentru că n-a fost aplicată ștamplila romboidă a judecătorului de serviciu.

Nu poți să reprezinți clientul, pentru că n-ai o împuternicire avocațială valabilă (ori viabilă, nu-mi amintesc care e termenul corect): lipsesc stema baroului și firul de siguranță; clientul semnează indescifrabil, fără să-și precizeze numele, prenumele și inițiala tatălui în clar, iar data și numărul contractului de asistență juridică nu apar. În consecință, onorata instanță este rugată să-ți pună în vedere faptul să depui la dosarul cauzei contractul de asistență juridică în original, diploma de studii, care să ateste media de licență, plus cazierele fiscal și penal.

Ai trimis cererea prin poștă? Suspect. Ți se invocă excepția prescripției, având în vedere că plicul de corespondență nu conține ștampila poștei cu data de expediere și nici precizarea că a fost trimis recomandat. Instanța este rugată să facă adresă la poștă pentru a fi identificat lucrătorul poștal care a primit plicul spre a fi citat și audiat.

Dincolo de asta, reclamantul nu justifică un interes în promovarea cererii de chemare în judecată, iar pârâtului îi lipsește calitatea procesuală. Ca să nu mai vorbim că instanța este necompetentă atât material, cât și teritorial, că în persoana judecătorului a fost detectat un motiv de recuzare și că oricum, pe aceste pretenții s-a mai pronunțat o hotărâre, astfel că există autoritate de lucru judecat.

Să recunoaștem că reziști greu tentației de a-l sugruma.

Dacă vei avea șansa de a depăși toate aceste excepții, ăsta nu e un motiv de a răsufla ușurat. Urmează o cerere de suspendare a cauzei până la soluționarea unui dosar penal, apoi cereri de amânare pe motive de boală sau pentru administrarea de probe noi, iar după circa doi ani, când arsenalul pare epuizat, o lovitură de ghioagă te pune la podea pe termen nelimitat: se invocă excepția de neconstituționalitate a tuturor textelor de lege pe care cererea ta s-a întemeiat.

Freddy Gârbaci

* textul face parte din cartea Huța în talerele balanței – ghid de supraviețuire în casa săbiilor justițiare, autor Freddy Gârbaci

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.