Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim marţi
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

E important ca dubiile să fie examinate temeinic în motivare, și nu ocolite
08.02.2019 | Dănuț-Ioan BUGNARIU

Dănuț-Ioan Bugnariu

Dănuț-Ioan Bugnariu

În ceea ce privește stabilirea vinovăției dincolo de orice dubiu rezonabil, cred că, sub aspect procedural, este important ca motivarea hotărârii judecătorești să abordeze orice dubiu care este invocat de apărare sau care rezultă din ansamblul probelor existente sau al problemelor ridicate în dosar. Pentru a crea convingerea justițiabililor că a existat un proces echilibrat, corect, e important ca dubiile să fie examinate temeinic în motivare, și nu ocolite.

Referitor la standardul de probă, procedurile de recunoaștere a vinovăției, respectiv a acordului de recunoaștere a vinovăției, acesta este sub aspect calitativ acelasi ca și în procedurile obișnuite de judecată. Sub aspect cantitativ, însă, dată fiind recunoașterea vinovăției, e posibil să nu mai fie necesară administrarea atâtor probe ca în cazul procedurii obișnuite. Ar fi suficientă, din punctul meu de vedere, câte o singură probă pentru fiecare element constitutiv al infracțiunii care să concorde cu recunoașterea, și nu de mai multe probe ca în cazul în care se neagă săvârșirea faptei.

Avocat Dănuț-Ioan Bugnariu
Partner ZAMFIRESCU RACOȚI & PARTNERS

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Cum se dovedește vinovăția?, ediția 247, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.