Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Contravenţii
CărţiProfesionişti
 

Regulamentul de constatare a abaterilor de la reglementările emise în domeniul energiei aplicabil activității de investigații desfășurate de ANRE
07.02.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 98 din data de 7 februarie 2019, a fost publicat Regulamentul de constatare, notificare și sancționare a abaterilor de la reglementările emise în domeniul energiei aplicabil activității de investigații desfășurate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, din 23.01.2019.

Prezentul regulament stabilește regimul de constatare, notificare și sancționare a abaterilor de natură contravențională constatate în activitatea de investigații prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 1.227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT).

Prevederile prezentului regulament se aplică:
a) persoanelor juridice titulare de licențe/autorizații acordate de către ANRE care efectuează tranzacții pe piața angro de energie;
b) clienților finali din sectorul energiei care efectuează tranzacții pe piața angro de energie;
c) persoanelor fizice care au calitatea de conducători/administratori/directori și altor angajați ai participanților la piață ori asociațiilor de participanți la piață supuși investigației.

Aplicarea prevederilor prezentului regulament este asigurată de către personalul cu atribuții de investigație, denumiți investigatori, desemnați de către președintele ANRE pentru desfășurarea activității de investigație, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Activitatea de investigație are ca obiect identificarea practicilor abuzive care afectează piața angro de energie, respectiv încălcarea prevederilor REMIT, în cazul:
a) realizării de tranzacții bazate pe informații privilegiate în sensul prevederilor art. 3 alin. (1) și (2) din REMIT;
b) manipulării pieței sau tentativei de manipulare a pieței angro de energie în sensul prevederilor art. 5 din REMIT;
c) nerespectării obligațiilor de publicare a informațiilor privilegiate, de raportare a datelor și de înregistrare în temeiul prevederilor art. 4 alin. (1) – (3), art. 8 alin. (1) și (5), respectiv art. 9 alin. (1) și (5) din REMIT;
d) nerespectării de către persoanele care efectuează tranzacții cu titlu profesional a obligațiilor ce le revin în temeiul art. 15 din REMIT.

ANRE efectuează investigații după cum urmează:
a) din oficiu;
b) ca răspuns la o plângere formulată de o persoană fizică sau juridică afectată în mod real și direct de o potențială încălcare a prevederilor legale privind buna funcționare a pieței angro de energie;
c) la solicitarea Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în domeniul Energiei (ACER).

Capitolul IV prevede expres modalitate de constatare a contravențiilor și sancțiunile contravenționale.

La prezentul Regulament avem următoarele anexe:
1. Anexa nr. 1 – Definiții
2. Anexa nr. 2 – Legitimația de serviciu. Împuternicire investigator ca agent constatator Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (model)
3. Anexa nr. 3 – Procesul-verbal de constatare a contravențiilor (model)
4. Anexa nr. 4 – Procesul-verbal de afișare a procesului-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor (model)
5. Anexa nr. 4 – Model adresă informare Administrația Finanțelor Publice pentru executarea silită a contravenientului ca urmare a neachitării amenzii contravenționale (model)

Pentru mai multe detalii a se vedea Regulamentul integral.

Intrarea în vigoare: 7 februarie 2019.PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.