Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Acord provizoriu între Consiliul UE și Parlament ref. Directiva privind creșterea transparenței și predictibilității la locul de muncă
08.02.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Dreptul muncii, Dreptul securitatii sociale, Dreptul Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 7 februarie 2019, Ministerul Muncii și Justiției Sociale a anunțat că Președinția României la Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu privind directiva care vizează creșterea transparenței și predictibilității condițiilor de muncă în UE, potrivit unui comunicat.

Documentul își propune să răspundă provocărilor pieței muncii în contextul evoluțiilor demografice, digitalizării și al apariției unor noi forme de angajare. În același timp, acesta introduce noi drepturi minime și reguli de informare a lucrătorilor cu privire la condițiile de muncă.

Viitoarea directivă prevede ca angajatorii să informeze lucrătorii asupra aspectelor esențiale ale relației de muncă, cum ar fi:
– identitatea părților implicate în raportul de muncă;
– locul de muncă, precum și natura muncii;
– valoarea salariului de bază și a altor drepturi;
– durata standard a zilei sau săptămânii de lucru, atunci când acestea pot fi.

În plus, acordul provizoriu stabilește o serie de drepturi minime suplimentare pentru lucrători:
– posibilitatea de a lucra, în paralel, la un alt angajator;
– limitarea perioadei de probă la maximum 6 luni; o perioadă de probă mai mare este permisă numai în cazul în care aceasta este în interesul lucrătorului sau este justificată de natura muncii;
– posibilitatea de a solicita, după cel puțin șase luni de vechime la același angajator, un loc de muncă cu condiții mai previzibile și mai sigure;
– dreptul de a beneficia de formare gratuită, atunci când acest lucru este prevăzut în legislația UE sau în cea națională.

Marius Budăi, ministrul Muncii și Justiției Sociale: „Noile forme de muncă oferă oportunități, dar creează și incertitudini în ceea ce privește drepturile lucrătorilor și protecția lor socială. Directiva va introduce un set de drepturi minime menite să sporească securitatea și predictibilitatea relațiilor dintre angajați și angajatori.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti