Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Dreptul muncii, Dreptul securității sociale, Dreptul Uniunii Europene, Flux informații, Noutăți legislative

Acord provizoriu între Consiliul UE și Parlament ref. Directiva privind creșterea transparenței și predictibilității la locul de muncă

8 februarie 2019 | JURIDICE.ro

Joi, 7 februarie 2019, Ministerul Muncii și Justiției Sociale a anunțat că Președinția României la Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu privind directiva care vizează creșterea transparenței și predictibilității condițiilor de muncă în UE, potrivit unui comunicat.

Documentul își propune să răspundă provocărilor pieței muncii în contextul evoluțiilor demografice, digitalizării și al apariției unor noi forme de angajare. În același timp, acesta introduce noi drepturi minime și reguli de informare a lucrătorilor cu privire la condițiile de muncă.

Viitoarea directivă prevede ca angajatorii să informeze lucrătorii asupra aspectelor esențiale ale relației de muncă, cum ar fi:
– identitatea părților implicate în raportul de muncă;
– locul de muncă, precum și natura muncii;
– valoarea salariului de bază și a altor drepturi;
– durata standard a zilei sau săptămânii de lucru, atunci când acestea pot fi.

În plus, acordul provizoriu stabilește o serie de drepturi minime suplimentare pentru lucrători:
– posibilitatea de a lucra, în paralel, la un alt angajator;
– limitarea perioadei de probă la maximum 6 luni; o perioadă de probă mai mare este permisă numai în cazul în care aceasta este în interesul lucrătorului sau este justificată de natura muncii;
– posibilitatea de a solicita, după cel puțin șase luni de vechime la același angajator, un loc de muncă cu condiții mai previzibile și mai sigure;
– dreptul de a beneficia de formare gratuită, atunci când acest lucru este prevăzut în legislația UE sau în cea națională.

Marius Budăi, ministrul Muncii și Justiției Sociale: „Noile forme de muncă oferă oportunități, dar creează și incertitudini în ceea ce privește drepturile lucrătorilor și protecția lor socială. Directiva va introduce un set de drepturi minime menite să sporească securitatea și predictibilitatea relațiilor dintre angajați și angajatori.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică