Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Baroul Bacău. Poziție ref. situația asistenței judiciare


8 februarie 2019 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Vineri, 8 februarie 2019, Baroul Bacău a anunțat printr-un comunicat poziția sa cu referire la situația asistenței judiciare.

„Consiliul Baroului Bacău, întrunit legal în ședința de consiliu din 4 februarie 2019 a luat act de:
a) Comunicatul adresat Guvemului Romaniei, Ministerului de Justiție, Parchetului General de pe langa ÎCCJ, CSM, UNBR, DCAJ, inițiat de barourile Alba, Argeș, Buzău, Cluj, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, llfov, Olt, Prahova, Satu-Mare, Sălaj, Timiș, în legătură cu modalitatea de desfășurare a serviciilor de asistență judiciară în materie penală, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistență judiciară și extrajudiciară, precum și pentru asigurarea serviciilor de asistență judiciară privind accesul internațional la justiție în materie civilă și cooperarea judiciară internațională în materie penală.

Problemele identificate ca fiind disfuncționalități ale acestui sistem, sunt:
– majorarea onorariilor cuvenite avocaților pentru prestarea serviciilor mai sus enumerate;
– reglementarea prin protocol a onorariilor cuvenite curatorilor;
– eliminarea practicii judecătorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii;

b) Apelul Comisiei Permanente a UNBR prin care:
– declară că apreciază ca fiind legitime și susține solicitările formulate de barourile mai sus arătate cu privire la corecta remunerare a activităților avocaților în cauzele în care asistența judiciară este obligatorie;
– solicită în numele tuturor barourilor membre UNBR, găsirea unor soluții care sa prevadă așezarea pe o bază echitabilă a cuantumului onorariilor cuvenite avocaților care asigură asistența judiciară din oficiu;
– asigură că demersurile organelor profesiei de avocat sunt în sensul asigurării unei functionalități reale a serviciului public al justiției, care însă se poate realiza numai prin respectul reciproc manifestat în legătură cu aprecierea activității tuturor factorilor implicați în actul de justiție.

Luând în discutie demersurile colegilor noștri, constatăm că, deși la nivelul Curții de Apel Bacău nu s-au înregistrat disfuncționalități cu privire la plata onorariilor din oficiu iar aspectele care privesc cenzurarea onorariilor s-au manifestat cu totul izolat, concluzionând că:
1) este necesar ca onorariile cuvenite pentru activitățile mai sus evocate să fie revizuite printr-un nou Protocol sub aspectul cuantumului si al activităților pentru care sunt stabilite.
2) modificarea prevederilor legale cu privire ța cazurile în care magistratul poate interveni asupra acestor onorarii;
3) sunt legitime solicitările formulate de barourile menționate, cu privire la aspectele mai sus arătate;
4) demersurile organelor profesiei de avocat sunt în sensul asigurării unei funcționalități reale;

Având în vedere particularitățile locale, nu considerăm oportună în acest moment, adoptarea unor măsuri de protest mai înainte de a se iniția discuții cu toți factorii implicați.

Adoptarea unor masuri de protest va fi decisă la mornentul potrivit, în funcție de evoluția evenimentelor.

Față de cele mai sus arătate, Consiliul Baroului Bacău exprimă urmatoarea poziție:

1 Baroul Bacău susține demersurile inițiate de barourile Alba, Argeș, Buzău, Cluj, Dolj, Gorj, Hunedoara, lalomița, Ilfov, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Timiș, precum si Apelul UNBR;
2 Solicită Comisiei Permanente a UNBR să efectueze toate demersurile în vederea unei intâlniri cu toți factorii de decizie în vederea soluționării rapide a tuturor problemelor ridicate de către barourile membre.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii