Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)
Banner BA-01
Banner BA-02
Avocați Drept penal Opinii SELECTED

Diferența dintre percheziția domiciliară și ridicarea silită de obiecte și înscrisuri

11 februarie 2019 | Manuela GORNOVICEANU
Manuela Gornoviceanu

Manuela Gornoviceanu

Areciem că, deși atât percheziția domiciliară, cât și ridicarea silită de obiecte și înscrisuri reprezintă mijloace de constrângere legală admise pentru scopul obținerii de probe, autoritățile judiciare nu pot opta între cele două măsuri atunci când obiectul material al acestora ar fi același.

Ridicarea silită de obiecte și înscrisuri este remediul reglementat pentru situația în care obiectele sau înscrisurile nu sunt predate voluntar în urma dispoziției autorităților, ceea ce înseamnă că este precedată de o procedură care permite evitarea ingerinței în viața privată a persoanelor, în sensul cel mai larg al acestui drept protejat de art. 8 din Convenție.

Percheziția domiciliară nu poate fi aleasă, așadar, în locul ridicării silite de obiecte și înscrisuri, deoarece s-ar prezuma în acest fel că destinatarii dispoziției de predare refuză să dea curs solicitărilor autorităților, cu atât mai mult cu cât și în cazul percheziției există obligația de a se solicita, anterior efectuării acesteia, predarea obiectelor căutate.

Diferența este aceea că legea prevede o cale de atac împotriva măsurii sau modului de aducere la îndeplinire a acesteia numai în ce privește procedeul probatoriu al ridicării silite de obiecte și înscrisuri, percheziția fiind supusă controlului jurisdicțional doar anterior efectuării.

Procedura camerei preliminare permite verificarea legalității administrării probelor, fiind exclus controlul proporționalității măsurii raportat la scopul și mijloacele folosite pentru obținerea probelor sau al altor cerințe de fond.

Oricum, o astfel de cenzură nu se realizează imediat și nu constituie o cale efectivă de atac de natură a garanta existența unui control a posteriori real, în prezența limitelor procedurale descrise de art. 342 și următoarele din Codul de procedură penală (confirmate de jurisprudența națională).

Mai mult, procedura percheziției impune ca, pe lângă obiectele și înscrisurile pentru care a fost acordată autorizarea, să fie ridicate și alte bunuri în privința cărora există suspiciunea că pot avea legătură cu săvârșirea unei alte infracțiuni.

Or, această măsură excedează oricărui control jurisdicțional, ex ante sau a posteriori, de vreme ce autorizarea este anterioară și nu se referă la obiecte sau înscrisuri ce ar putea fi găsite, iar procedura în camera preliminară vizează probele administrate în legătură cu acea cauză, iar nu cu altele.

În esență, procedura percheziției domiciliare reprezintă un procedeu probatoriu adecvat situației în care obiectele sau înscrisurile sunt ascunse, iar ridicarea acestora se realizează împotriva voinței deținătorului. Nu reprezintă o alternativă la ridicarea silită de obiecte sau înscrisuri, în măsura în care, anterior, nu a fost solicitată predarea voluntară.

Paralelismul de texte este aparent, întrucât regula este aceea a obținerii mijloacelor de probă în procesul penal fără coerciție, obiectele sau înscrisurile ce pot servi pentru dovedirea faptelor penale trebuind a fi predate de către persoanele ce le au în posesie la solicitarea organelor competente. Remediul prevăzut de lege pentru situația în care obligația de predare nu este îndeplinită este ridicarea silită, iar nu percheziția domiciliară. Alegerea acesteia din urmă poate fi adecvată în situații specifice (în special atunci când simpla deținere a obiectelor solicitate constituie infracțiune), însă poate avea un caracter abuziv atunci când opțiunea este făcută în detrimentul altor procedee probatorii mai puțin intruzive și care pot face obiectul unui control jurisdicțional efectiv.

Avocat Manuela Gornoviceanu
Managing Associate ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Ridicarea silită de obiecte și înscrisuri vs. percheziție domiciliară”, ediția 248organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership