BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
2 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

UNBR susține protestele barourilor pentru eliminarea disfuncțiilor în cazul asistenței judiciare
10.02.2019 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) susține protestele inițiate de barouri, față de  refuzul Ministerului Justiției de a da curs repetatelor solicitări ale avocaților în ceea ce privește eliminarea disfuncțiilor în cazul asistenței judiciare.

Așa cum s-a precizat și în Apelul Comisiei Permanente a UNBR către Guvernul României și Ministerul Justiției, adoptat în ședința din 1 februarie 2019, UNBR susține  solicitările formulate de numeroase barouri din cadrul UNBR privind asigurarea unei corecte remunerări a activității avocaților pentru serviciile avocațiale de asistență judiciară din oficiu și solicită găsirea unor soluții care să prevadă așezarea pe o bază echitabilă a cuantumului onorariilor avocaților care asigură asistență judiciară din oficiu.

UNBR a reiterat astăzi, 10 februarie 2019, acest APEL, în mod public, în speranța că Guvernul României va răspunde prin soluționarea problemelor care trenează de atâta vreme.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “UNBR susține protestele barourilor pentru eliminarea disfuncțiilor în cazul asistenței judiciare”

 1. Valentin BULIGA spune:

  Cel puţin sistemul de remunerare al avocaţilor definitivi desemnaţi în calitate de curator litis este profund defectuos.
  Nu odată am surprins derizoriul remuneraţiei acestora, dându-mi-se prilejul să remediez cât de cât prin învestirea cu o cerere de majorare întemeiată pe dispoziţiunile art. 58 alin. 4 C.pr.civ.(2010)-rep.

  Iată un extras din considerentele unei hotărâri pronunţate în materie societară:

  Contextul desemnării curatorului litis este surprins cu suficiente elemente prin încheierea din 13.09.2017, cu acel prilej în beneficiul curatorului litis fiind stabilită o remunerație provizorie în cuantum de 300,oo lei, ca modalitate de plată stabilind obligații în cote egale pe seama părților determinante în diferendul societar pendinte, adică de 150,oo lei [fiecare].

  În exercitarea mandatului judiciar primit d-na avocat desemnată în calitate de curator litis a desfășurat activitatea de studiere a pricinii pentru înțelegerea speței, a redactat întâmpinarea prezentată la 11.10.2017 și a susținut apărările formulate în folosul societății, într-un context procesual general complex și delicat.

  În raport cu toate aceste aspecte remunerația provizorie pare chiar derizorie, motiv pentru care judecătorul pricinii socotește ca deplin îndreptățit curatorul litis care, avocat definitiv fiind, a îndeplinit un mandat judiciar cu un grad relativ de complexitate, dar cu un conținut de specialitate adecvat și de către o persoană cu grad ridicat de calificare.
  Remunerația definitivă pretinsă în cuantum de 800,oo lei apare astfel deplin rezonabilă.” V.B.

  • Curatorul si avocatul ad litem ar trebui intelese ca doua persoane diferite, cu scopuri diferite.

   Avocatul ad litem nu e bine sa fie denumit „curator litis” sau curator special deoarece la cererea persoanei ocrotite, avocatul ad litem este obligat sa lupte impotriva numirii unui curator de exemplu.
   Deci avem „curator litis”(adica avocat) contra „curator”. Confuzie.
   Avocat ad litem inseamna avocat pentru litigiul respectiv. Sa il numesti curator litis inseamna sa amesteci curatela, ca institutie de protectie generala a incapabilului, cu reprezentarea strict juridica, adica avocatul din oficiu. Puteau sa retina chiar denumirea simpla de „avocat din oficiu”. Nu inteleg de ce schimbat un lucru simplu pe un lucru complicat.

   Curatorul nu trebuie sa fie neaparat avocat, ci o persoana care stie sa ingrijeasca o alta persoana, curator al persoanei (mancare, hrana, lucruri strict necesare) sau sa ii administreze averea (curator al averii).
   Avocatul ad litem trebuie sa fie, bineinteles, avocat.

   „a susținut apărările formulate în folosul societății”
   Aceasta fraza nu prea are sens…
   Din cate stiu eu, avocatul ad litem este numit sa apere interesele si sa pledeze in folosul incapabilului/persoanei protejate/beneficiarul curatelei, in niciun caz sa apere interesele societatii sau sa munceasca in folosul societatii (chiar daca indirect profita societatii).

   Societatea nu are nevoie de curator (se cheama administrator) si nici de avocat ad litem, deoarece o firma se considera ca are suficienti bani sa aiba propriul avocat.
   Daca nu are bani, nu are ce cauta in comert – trebuie lichidata.
   Nu exista institutia avocatului din oficiu pentru firme sarace.
   Firmele sarace nu sunt un beneficiar intentionat care sa aiba nevoie de protectie din partea legii.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate