Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

România la CEDO: cauzele Brănișteanu și Mironescu. Dreptul de vot al deținuților, o decizie BEC și judecătoriile Craiova și Iași


11 februarie 2019 | Mihaela MAZILU-BABEL

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Cererile nr. 10600/18 și 17504/18
Gheorghița BRĂNIȘTEANU împotriva României și Ioan-Dumitru MIRONESCU împotriva României
depuse la 24 aprilie 2018, respectiv 23 martie 2018 și comunicate la 15 ianuarie 2019

1. Obiectul cererii (precum este redat de CEDO și tradus de mine repede cu Google Translate)

Cererile se referă la o restricție privind dreptul de vot al reclamanților în timpul detenției, prin Decizia nr. 72/2016 emisă de Biroul Electoral Central care prevedea că deținuții ar putea vota doar dacă execută pedeapsa într-o închisoare situată în aceeași circumscripție ca și reședința lor obișnuită.

Reclamanții nu au putut să voteze în alegerile parlamentare din 2016 deoarece la acea dată erau deținuți în închisori care erau în afara circumscripțiilor electorale respective. Dreptul de vot nu a fost limitat prin condamnările penale impuse. Plângerile depuse de către reclamanți cu privire la restricția menționată au fost respinse ca neîntemeiate de către Judecătoria Craiova în decizia finală nr. 352 din 6 februarie 2018 (cererea nr.10600/18) și de către Judecătoria Iași în hotărârea finală nr. 1192 din 23 noiembrie 2017 (cererea nr.17504/18).

Reclamanții au invocat articolele 3, 10 și 14 ale Convenției și articolul 3 din Protocolul nr. 1 la Convenție.

2. Întrebarea comunicată părților în data de 15 ianuarie 2019

A avut loc o încălcare a dreptului reclamanților, în temeiul articolului 3 din Protocolul nr. 1, de a vota în alegeri libere care asigură exprimarea liberă a opiniei poporului în alegerea legiuitorului?

dr. Mihaela Mazilu-Babel

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii