BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
MARES DANILESCU MARES
Print Friendly, PDF & Email

România la CEDO: cauzele Brănișteanu și Mironescu. Dreptul de vot al deținuților, o decizie BEC și judecătoriile Craiova și Iași

11.02.2019 | Mihaela MAZILU-BABEL
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Cererile nr. 10600/18 și 17504/18
Gheorghița BRĂNIȘTEANU împotriva României și Ioan-Dumitru MIRONESCU împotriva României
depuse la 24 aprilie 2018, respectiv 23 martie 2018 și comunicate la 15 ianuarie 2019

1. Obiectul cererii (precum este redat de CEDO și tradus de mine repede cu Google Translate)

Cererile se referă la o restricție privind dreptul de vot al reclamanților în timpul detenției, prin Decizia nr. 72/2016 emisă de Biroul Electoral Central care prevedea că deținuții ar putea vota doar dacă execută pedeapsa într-o închisoare situată în aceeași circumscripție ca și reședința lor obișnuită.

Reclamanții nu au putut să voteze în alegerile parlamentare din 2016 deoarece la acea dată erau deținuți în închisori care erau în afara circumscripțiilor electorale respective. Dreptul de vot nu a fost limitat prin condamnările penale impuse. Plângerile depuse de către reclamanți cu privire la restricția menționată au fost respinse ca neîntemeiate de către Judecătoria Craiova în decizia finală nr. 352 din 6 februarie 2018 (cererea nr.10600/18) și de către Judecătoria Iași în hotărârea finală nr. 1192 din 23 noiembrie 2017 (cererea nr.17504/18).

Reclamanții au invocat articolele 3, 10 și 14 ale Convenției și articolul 3 din Protocolul nr. 1 la Convenție.

2. Întrebarea comunicată părților în data de 15 ianuarie 2019

A avut loc o încălcare a dreptului reclamanților, în temeiul articolului 3 din Protocolul nr. 1, de a vota în alegeri libere care asigură exprimarea liberă a opiniei poporului în alegerea legiuitorului?

dr. Mihaela Mazilu-Babel


Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Newsletter
Publicitate
Corporate
Membership