Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
4 comentarii

O țară cu prea mulți falși


11.02.2019 | Lucian Bernd SĂULEANU
Secţiuni: Opinii, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Lucian Săuleanu

Lucian Săuleanu

Pe bună dreptate, mare indignare săptămâna trecută în toată țara cu privire la falsul medic, parcagiul italian cu 8 clase. Cum nu se putea mai bine ca povestea să devină și mai surprinzătoare, s-a constat că și avocatul italianului era un fals avocat. Prea mulți falși în țara asta.

Lăsând la o parte consecințele grave și pacienții traumatizați de falsul medic, subiect analizat pe larg de întreaga presă, totuși a ramas în planul doi, ca un personal neînsemnat, falsul avocat.

Nu este tocmai bine că lupa jurnaliștilor nu a fost pusă și pe acest personaj, în parte poate explicabil dacă ținem cont de operațiile complicate efectuate de respectivul individ, însă la fel de grave sunt și consecințele reprezentării în instanțele de judecată sau întocmirii actelor juridice de către un fals avocat.

Necazul este mult mai mare și durează de mai mult timp, căci fenomenul falșilor avocați este mult mai adânc, la nivelul țării fiind sute de indivizi, iar în Craiova câteva zeci, care exercită fără drept profesia de avocat, în realitate înșelând oamenii.

Fenomenul nu trebuie ignorat și poate este momentul ca presa să se aplece si asupra acestui subiect. Este adevărat că în cazul falșilor medici efectele sunt imediate, vizibile, iar viața oamenilor este pusă în pericol, însă nu putem trece cu vederea că și întocmirea unor acte de persoane străine de rigorile dreptului pot fi dramatice, cu efecte dezastruoase pentru cei care apelează, fără informare, la astfel de falși avocați.

Nemulțumirea mea este că în lipsa unei reacții din partea justiției, fenomenul nu poate fi stopat. Deși exercitarea fără drept a profesiei de avocat constituie infracțiune, iar Baroul Dolj a formulat în ultimii ani zeci de plângeri penale, totuși în foarte puține cazuri persoanele respective au fost condamnate.

Este cert că problema este endemică pentru întreaga societate, acum vedem decât vârful aisbergului, reacțiile sunt unele emoționale, soluția fiind verificarea dobândirii calității sau specialităților ori a procedurilor de recunoaștere, pentru a nu mai permite repetarea unor astfel de grozăvii.

Puțini cunosc scandalul creat anul trecut și ajuns până la nivel diplomatic cu privire la dobândirea calității de avocat în Italia, de sute de italieni, pe baza unor acte false emise în Romania și care atestau că sunt avocați, ceea ce le permitea să li se recunoască această calitate și în Italia. Este exact schema parcagiului italian, devenit medic în Romania, dar în sens invers.

Acest subiect al falșilor avocați trebuie dezbătut în presă, serviciile juridice fiind la fel de importante ca serviciile medicale.

Av. prof. univ. dr. Lucian Săuleanu
Decanul Baroului Dolj

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti