Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE

Baroul Bihor se raliază demersurilor barourilor și UNBR ref. rezolvarea problemelor privind activitatea de asistență judiciară din oficiu
11.02.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 4 februarie 2019, Consiliul Baroului Bihor întrunit în şedinţa ordinară, luând act de Apelul Comisiei Permanente a Uniunii Naţionale a Barourilor din Romania, cu privire la asigurarea unei corecte remunerări a activităţii avocaţilor pentru serviciile avocaţiale de asistentă judiciară din oficiu și de Comunicatul mai multor Barouri din România în legătură cu modalitatea de desfășurare a serviciilor de asistenţă judiciară în materie penală, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenţă judiciară şi extrajudiciară, precum şi pentru asigurarea serviciilor de asistenţă judiciară privind accesul internaţional la justiţie în materie civilă şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală a hotărât să se ralieze acestor demersuri prioritare pentru exercitarea în condiţii de normalitate a dreptului fundamental la apărare și îmbunătăţirii calităţii actului de justiţie, potrivit unui comunicat semnat de Cristian Domocoș, Decan.

Aşa cum s-a reţinut și în Comunicatul dat și de alte barouri, se impune cu necesitate:
– Majorarea onorariilor cuvenite avocaţilor pentru prestarea serviciilor de asistenţă judiciară şi extrajudiciară, precum şi pentru asigurarea serviciilor de asistenţă judiciară privind accesul internaţional la justiţie în materie civilă şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală;
– Reglementarea prin Protocol a onorariilor/remuneraţiilor cuvenite curatorilor;
– Eliminarea practicii judecătorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii, în primul rând prin eliminarea art. 10 din Protocolul încheiat între UNBR şi Ministerul Justiţiei, înregistrat sub nr. 48025/2015, text care a permis judecătorilor şi procurorilor de a cenzura sumele stabilite cu titlu de onorarii, aplicarea art. 10 din Protocol dovedindu-se în cvasi-totalitatea situaţiilor ca fiind una abuzivă şi arbitrară, golind de conţinut ansamblul reglementărilor Protocolului încheiat.

Doar prin soluţionarea acestor probleme putem vorbi de asigurarea funcţionării unui veritabil drept la apărare, Baroul Bihor urmând a-și sincroniza acţiunile și demersurile cu cele ce vor fi întreprinse de organele centrale de conducere ale profesiei și celelalte Barouri, membre ale Uniunii Naţionale a Barourilor din România.

Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.