Asigurări pentru avocaţi, Barouri, Citate juridice, Grile juridice, INTERPROFESIONAL, Jurisprudenţă inedită CITR, Legal Days, Legal FUN, Legal Style, NOTARIAT, Revista revistelor juridice, Sistemul judiciar, Studenţi la drept, TOP LEGAL
 
Sistemul judiciar [MJ, CSM, INM, SNG, PÎCCJ, DNA, parchete]
Secţiune dezvoltată în parteneriat cu CSM, Ministerul Public şi DNA
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Baroul Bihor se raliază demersurilor barourilor și UNBR ref. rezolvarea problemelor privind activitatea de asistență judiciară din oficiu
11.02.2019 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Luni, 4 februarie 2019, Consiliul Baroului Bihor întrunit în şedinţa ordinară, luând act de Apelul Comisiei Permanente a Uniunii Naţionale a Barourilor din Romania, cu privire la asigurarea unei corecte remunerări a activităţii avocaţilor pentru serviciile avocaţiale de asistentă judiciară din oficiu și de Comunicatul mai multor Barouri din România în legătură cu modalitatea de desfășurare a serviciilor de asistenţă judiciară în materie penală, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenţă judiciară şi extrajudiciară, precum şi pentru asigurarea serviciilor de asistenţă judiciară privind accesul internaţional la justiţie în materie civilă şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală a hotărât să se ralieze acestor demersuri prioritare pentru exercitarea în condiţii de normalitate a dreptului fundamental la apărare și îmbunătăţirii calităţii actului de justiţie, potrivit unui comunicat semnat de Cristian Domocoș, Decan.

Aşa cum s-a reţinut și în Comunicatul dat și de alte barouri, se impune cu necesitate:
– Majorarea onorariilor cuvenite avocaţilor pentru prestarea serviciilor de asistenţă judiciară şi extrajudiciară, precum şi pentru asigurarea serviciilor de asistenţă judiciară privind accesul internaţional la justiţie în materie civilă şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală;
– Reglementarea prin Protocol a onorariilor/remuneraţiilor cuvenite curatorilor;
– Eliminarea practicii judecătorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii, în primul rând prin eliminarea art. 10 din Protocolul încheiat între UNBR şi Ministerul Justiţiei, înregistrat sub nr. 48025/2015, text care a permis judecătorilor şi procurorilor de a cenzura sumele stabilite cu titlu de onorarii, aplicarea art. 10 din Protocol dovedindu-se în cvasi-totalitatea situaţiilor ca fiind una abuzivă şi arbitrară, golind de conţinut ansamblul reglementărilor Protocolului încheiat.

Doar prin soluţionarea acestor probleme putem vorbi de asigurarea funcţionării unui veritabil drept la apărare, Baroul Bihor urmând a-și sincroniza acţiunile și demersurile cu cele ce vor fi întreprinse de organele centrale de conducere ale profesiei și celelalte Barouri, membre ale Uniunii Naţionale a Barourilor din România.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate