Varia
JURIDICE

Vila dr. Nicolae Gheorghiu își caută proprietar


11.02.2019 | JURIDICE.ro
Secţiuni: VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust

Poziționată aproape de Piața Victoriei, clădirea a fost construită în anul 1910 după planurile arhitectului Toma Dobrescu. Fiul lui Dobre Nicolau, care era starostele meșterilor zidari și dulgheri din București, Toma Dobrescu a fost unul dintre primii arhitecți români formați la “Școala de Arte Frumoase” din Paris, pentru a deveni ulterior unul din cei mai prolifici “constructori” de la începutul veacului trecut. Lucrările sale au fost realizate în stilul eclectic, al academismului francez și cuprind atât reședințe private (în București, Sinaia, Craiova) cât și clădiri publice (printre care Palatul Minerva și Liceul Carol I din Craiova) și biserici (printre care Palatul Episcopal din Galați, Biserica “Sf. Ștefan” din București sau catedrala Ortodoxă din Galați), potrivit ARTMARK.

Clădirea trebuie să fi stârnit vâlvă și admirație încă de la începuturi atât prin estetica detaliilor arhitectonice cat ș prin poziționarea sa față în față, perfect simetric, față de clădirea “geamănă”, terminată un an mai târziu, în 1911. Printre cei care au locuit aici de-a lungul timpului, se remarcă, așa cum amintește și plăcuța comemorativă de pe fațadă, Prof. Dr. Nicolae Gheorghiu, considerat creatorul obstetricii moderne in România și ctitorul primei Școli Românești de Obstetrica și Ginecologie. Clădirea este amplasată pe un teren de 694 mp, are o amprentă la sol de 344 mp, este formată din demisol, parter, etaj, mansardă, totalizând o suprafață construită de 1.397 mp din care 1.050 mp suprafață utilă.
Din punct de vedere stilistic se încadrează în repertoriul eclectic de factură academică al școlii franceze, cu elemente de baroc, neo-clasic și Art Nouveau.

Restaurarea acestui imobil s-a făcut cu scopul principal de a păstra și a scoate în evidență autenticul epocii și elementele arhitectonice valoroase. Odată restaurată, clădirea și-a recăpătat strălucirea de odinioară, și, prin contrastul cu sora geamănă de vis-à-vis care nu ascunde amprenta trecerii timpului, spune o poveste despre Micul Paris și farmecul lui de început de veac, despre autenticitate și despre miracolul pe care îl poate face omul prin reabilitarea și aducerea în prezent a unei părticele din istoria Bucureștilor.


Preț de pornire: 5.925.000 €
Estimare: 6.000.000 € – 6.500.000 €

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro