Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Restricționarea anumitor drepturi în contextul prelucrării datelor cu caracter personal de către CE
12.02.2019 | Elena ALBU

Secţiuni: Cyberlaw, Data protection, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust
Elena ALBU

Elena ALBU

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 37/144 din 8 februarie 2019 a fost publicată Decizia (UE) nr. 2019/236 a Comisiei din 7 februarie 2019 de stabilire a normelor interne privind furnizarea de informații persoanelor vizate și restricționarea anumitor drepturi ale acestora în contextul prelucrării datelor cu caracter personal de către Comisia Europeană în scopuri de securitate internă a instituțiilor Uniunii.

Comisia trebuie să își desfășoare activitatea într-un mediu de siguranță și securitate. În acest scop, Comisia are nevoie de o abordare coerentă și integrată în ceea ce privește securitatea sa, asigurând niveluri adecvate de protecție a persoanelor, a activelor și a informațiilor, în funcție de riscurile identificate, și asigurând furnizarea eficientă și la timp a securității. Comisia se confruntă cu amenințări și provocări majore în domeniul securității, în special în ceea ce privește terorismul, atacurile cibernetice și spionajul politic și comercial.

Pentru a asigura securitatea persoanelor, a activelor și a informațiilor, Comisia, în special prin intermediul Direcției Securitate din cadrul Direcției Generale Resurse Umane și Securitate, ia măsurile prevăzute în Decizia (UE, Euratom) nr. 2015/443 a Comisiei, care implică prelucrarea mai multor categorii de date cu caracter personal. Printre aceste măsuri se numără efectuarea de verificări ale antecedentelor în materie de securitate, în temeiul articolului 7 alineatul (5), de evaluări ale amenințărilor, în temeiul articolului 12, și de anchete privind securitatea, în temeiul articolului 13 din Decizia (UE, Euratom) nr. 2015/443. În cadrul mandatului său de investigare, Comisia colectează informații de interes pentru investigații, inclusiv date cu caracter personal, din diverse surse – autorități publice și persoane fizice – și face schimb de informații cu alte instituții, organe, oficii și agenții ale Uniunii, cu autoritățile competente ale statelor membre și ale țărilor terțe, precum și cu organizații internaționale înaintea desfășurării activităților de investigare sau coordonare, precum și în timpul și după încheierea acestor activități.

În îndeplinirea sarcinilor sale, Comisia, în calitate de operator, are obligația de a respecta drepturile persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal, recunoscute la articolul 8 alineatul (1) din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene și la articolul 16 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, precum și drepturile prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului. Totodată, Comisia are obligația de a respecta normele stricte în materie de confidențialitate prevăzute la articolul 9 din Decizia (UE, Euratom) nr. 2015/443.

Prezenta decizie stabilește normele pe care Comisia trebuie să le respecte pentru a informa persoanele vizate cu privire la prelucrarea datelor lor în conformitate cu articolele 14, 15 și 16 din Regulamentul (UE) nr. 2018/1725, atunci când își desfășoară toate sarcinile prevăzute în Decizia (UE, Euratom) nr. 2015/443.

Aceasta stabilește, de asemenea, condițiile în care Comisia poate restricționa aplicarea articolelor 4, 14-17, 19, 20 și 35 din Regulamentul (UE) nr. 2018/1725, în conformitate cu articolul 25 alineatul (1) literele (c), (d) și (h) din regulamentul menționat.

Prezenta decizie se aplică prelucrării datelor cu caracter personal de către Comisie în scopul activităților desfășurate pentru a asigura securitatea persoanelor, a activelor și a informațiilor în cadrul Comisiei, prevăzute în Decizia (UE, Euratom) nr. 2015/443, sau în legătură cu aceste activități.

Intrarea în vigoare: 11 februarie 2019.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti