Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Restricționarea anumitor drepturi în contextul prelucrării datelor cu caracter personal de către CE


12 februarie 2019 | Elena ALBU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Elena ALBU

Elena ALBU

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 37/144 din 8 februarie 2019 a fost publicată Decizia (UE) nr. 2019/236 a Comisiei din 7 februarie 2019 de stabilire a normelor interne privind furnizarea de informații persoanelor vizate și restricționarea anumitor drepturi ale acestora în contextul prelucrării datelor cu caracter personal de către Comisia Europeană în scopuri de securitate internă a instituțiilor Uniunii.

Comisia trebuie să își desfășoare activitatea într-un mediu de siguranță și securitate. În acest scop, Comisia are nevoie de o abordare coerentă și integrată în ceea ce privește securitatea sa, asigurând niveluri adecvate de protecție a persoanelor, a activelor și a informațiilor, în funcție de riscurile identificate, și asigurând furnizarea eficientă și la timp a securității. Comisia se confruntă cu amenințări și provocări majore în domeniul securității, în special în ceea ce privește terorismul, atacurile cibernetice și spionajul politic și comercial.

Pentru a asigura securitatea persoanelor, a activelor și a informațiilor, Comisia, în special prin intermediul Direcției Securitate din cadrul Direcției Generale Resurse Umane și Securitate, ia măsurile prevăzute în Decizia (UE, Euratom) nr. 2015/443 a Comisiei, care implică prelucrarea mai multor categorii de date cu caracter personal. Printre aceste măsuri se numără efectuarea de verificări ale antecedentelor în materie de securitate, în temeiul articolului 7 alineatul (5), de evaluări ale amenințărilor, în temeiul articolului 12, și de anchete privind securitatea, în temeiul articolului 13 din Decizia (UE, Euratom) nr. 2015/443. În cadrul mandatului său de investigare, Comisia colectează informații de interes pentru investigații, inclusiv date cu caracter personal, din diverse surse – autorități publice și persoane fizice – și face schimb de informații cu alte instituții, organe, oficii și agenții ale Uniunii, cu autoritățile competente ale statelor membre și ale țărilor terțe, precum și cu organizații internaționale înaintea desfășurării activităților de investigare sau coordonare, precum și în timpul și după încheierea acestor activități.

În îndeplinirea sarcinilor sale, Comisia, în calitate de operator, are obligația de a respecta drepturile persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal, recunoscute la articolul 8 alineatul (1) din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene și la articolul 16 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, precum și drepturile prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului. Totodată, Comisia are obligația de a respecta normele stricte în materie de confidențialitate prevăzute la articolul 9 din Decizia (UE, Euratom) nr. 2015/443.

Prezenta decizie stabilește normele pe care Comisia trebuie să le respecte pentru a informa persoanele vizate cu privire la prelucrarea datelor lor în conformitate cu articolele 14, 15 și 16 din Regulamentul (UE) nr. 2018/1725, atunci când își desfășoară toate sarcinile prevăzute în Decizia (UE, Euratom) nr. 2015/443.

Aceasta stabilește, de asemenea, condițiile în care Comisia poate restricționa aplicarea articolelor 4, 14-17, 19, 20 și 35 din Regulamentul (UE) nr. 2018/1725, în conformitate cu articolul 25 alineatul (1) literele (c), (d) și (h) din regulamentul menționat.

Prezenta decizie se aplică prelucrării datelor cu caracter personal de către Comisie în scopul activităților desfășurate pentru a asigura securitatea persoanelor, a activelor și a informațiilor în cadrul Comisiei, prevăzute în Decizia (UE, Euratom) nr. 2015/443, sau în legătură cu aceste activități.

Intrarea în vigoare: 11 februarie 2019.

Consilier juridic Elena Albu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii