Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Discursul lui Donald Trump despre starea națiunii
12.02.2019 | Remus BORZA

Secţiuni: Life, Opinii, VIDEO
JURIDICE - In Law We Trust
Remus Borza

Remus Borza

Liderul de la Casa Albă a susţinut, în faţa Congresului, unul dintre cele mai lungi discursuri despre „Starea Naţiunii” rostite vreodată de un președinte american. A durat 82 de minute. Ca şi anul trecut, Donald Trump şi-a început discursul cu un apel la unitate politică. A pledat pentru colaborare între republicani și democrați în scopul îmbunătăţirii situaţiei economice şi sociale, alocând o secţiune semnificatică imigraţiei ilegale, pledând cu patos pentru construirea zidului la frontiera Statelor Unite cu Mexicul. I-a prezentat din nou pe imigranţi ca fiind un pericol pentru cetăţenii americani. Sunt peste 20 de milioane de imigranți intrați clandestin pe teritoriul SUA. Erodează și afectează viața de zi cu zi a americanilor de rând. Valul de imigranți ilegali înseamnă spitale și școli suprapopulate, mai puține locuri de muncă și mai prost plătite pentru americanii nativi. Nu mai vorbesc despre fenomenul infracționalității, traficul de narcotice, crime.

Zidul cu Mexicul, un subiect amplu speculat politic, nu înseamnă că va rezolva toate problemele sau chiar problema migrației ilegale. Trump este hotărât să-l construiască, vorbind chiar şi de un termen, 15 februarie, pentru aprobarea construirii zidului la graniţa cu Mexicul. Majoritatea analiștilor așteptau ca, în cadrul discursului despre „Starea Națiunii”, să declare și starea de urgență națională care ar fi permis alocarea directă, fără aprobarea Congresului, a celor 15,8 miliarde dolari cerute de Pentagon pentru construirea zidului. Și, totuși, nu a făcut-o, lăsând de înțeles că e posibil un compromis de ultim moment cu democrații pe acest subiect.

Trump rămâne un fan al lui Putin

Trump a spus că doreşte să renegocieze Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, încheiat de SUA cu Uniunea Sovietică în 1987 și pe care tocmai ce l-a denunțat. Dacă în următoarele șase luni nu se va încheia un nou acord, atunci SUA vor dezvolta un sistem de rachete net superioare celor existente în prezent. Trump acuză Rusia de încălcarea în mod repetat a termenilor acordului. Și Rusia acuză Statele Unite de încălcarea acordului, implicit prin construirea pe teritoriului României, la Deveselu, a scutului antirachetă. Trump își dorește ca și China, o altă putere militară a lumii, să fie parte a noului acord privind Forțele Nucleare Intermediare. Din punct de vedere al înzestrării, armata americană este de departe cea mai bine dotată cu arme și capabilități de ultimă generație dintre toate forțele militare ale lumii. Acest lucru este dovedit și de bugetul uriaș pe care armata americană îl are în fiecare an, peste 700 miliarde dolari, față de doar 150 miliarde dolari China și 75 miliarde dolari Rusia.

Trump a preferat, la sugestia consilierilor lui de comunicare, să își radicalizeze discursul față de Kremlin tocmai pentru a-i liniști pe democrați și mai ales pe procurorul special Robert Mueller, care investighează o posibilă ingerință a Rusiei în alegerile prezidențiale în urma cărora Trump a devenit noul locatar al Casei Albe. În realitate, relația Trump-Putin este una foarte bună, președintele american fiind un mare admirator al președintelui rus.

Tot în plan militar, Trump a anunțat retragerea trupelor din Afganistan, după ce anul trecut a ordonat retragerea militarilor din Siria. Prezența militară în Orientul Mijlociu a costat America peste 7.000 de morți, 52.000 de răniți și peste 7.000 miliarde dolari în ultimii 18 ani.

O nouă întâlnire cu Kim Jong-Un în Vietnam

Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-Un au dat mâna, pe 12 iunie 2018, în cadrul unui summit istoric, organizat în hotelul Capella din Singapore. În cadrul discuțiilor, Kim Jong-Un a promis că ţara sa va renunţa la arsenalul nuclear în schimbul ridicării sancţiunilor americane impuse Phenianului. Până acum, nu am văzut măsuri concrete din partea liderului nord corean. Trump a anunțat, în discursul său, că se va întâlni din nou cu Kim Jong-Un pe 27 şi 28 februarie în Vietnam, pentru a continua negocierile privind dezarmarea nucleară. Într-o postare de acum două zile pe Twitter, Trump spunea despre Coreea de Nord că are potențialul de a deveni o mare putere economică, într-o încercare de captatio benevolentiae a dictatorului nord-coreean. Ca percepție publică, ambii lideri au de câștigat în urma unei noi întâlniri. Îl legitimează și umanizează pe Kim Jon-Un, făcându-l frecventabil în relațiile cu cancelariile străine, care au supus Coreea de Nord unui embargo diplomatic și economic, dar evident că îi aduce capital politic și lui Trump, care a devenit primul președinte în exercițiu al SUA care se întâlnește cu un lider al Coreei de Nord de la înființarea acestui stat în 1948.

Doar lapte și miere în mandatul lui Trump

În cadrul discursului său, președintele american a trecut în revistă și realizările din domeniul economic.America, sub Administrația Trump, a cunoscut o perioadă de dezvoltare și prosperitate, o creștere economică de peste 2,5% anual, o rată a șomajului de 3,9%, cea mai mică din ultimii 17 ani, reducerea deficitelor comerciale în relația cu China și Europa, ca rezultat al impunerii unor suprataxe vamale în relațiile comerciale cu cele două blocuri economice. Dar cele mai importante măsuri ale Administrației Trump sunt legate de reducerea fiscalității de la 35% la 21%, crearea a peste 3 milioane de noi locuri de muncă și creșterea veniturilor populației clasei de mijloc. Realizari suficiente pentru ca Trump sa câștige en fanfare și cel de-al doilea mandat la Casa Albă.

A solicitat, în discursul său, o finanțare sporită pentru combaterea HIV și eliminarea bolii în următorii zece ani, precum şi 500 milioane dolari în plus pentru combaterea cancerului la copii.

Intervenţia sa, care a venit pe fondul blocajului guvernamental, cel mai lung „shutdown” din istoria SUA, a fost aplaudată îndelung de congresmeni. În încheierea discursului, Trump le-a spus: „Trebuie să alegem dacă ne definim prin diferenţe sau dacă îndrăznim să le depăşim. (…) Trebuie să alegem între măreție sau blocaj, între viziune sau răzbunare, între progres sau distrugere”. Aviz amatorilor.

Remus Borza

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti