Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Ridicarea silită de obiecte și înscrisuri ar trebui să aibă un obiect determinat


12 februarie 2019 | Andrei CROITORU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Andrei Croitoru

Andrei Croitoru

Consider că analiza (diferențelor dintre ridicarea silită de obiecte și înscrisuri și percheziția domiciliară – n. n.) prezintă utilitate în situațiile care sunt cumva la limită, anume între predarea de bunăvoie și percheziție.

Spre exemplu, să presupunem că organele de urmărire penală se prezintă cu o ordonanță de ridicare silită de obiecte și înscrisuri la sediul profesional al unei persoane juridice, solicitând sa le fie permisă ridicarea unor obiecte sau înscrisuri, iar persoana juridică prin reprezentanții săi permite pătrunderea în sediul profesional, susținând totodată că nu deține acele obiecte sau înscrisuri, permițând astfel organelor de urmărire penală să desfășoare activități care sunt specifice percheziției domiciliare, adică activități de căutare în sediul profesional, cu toate că ridicarea silită de obiecte și înscrisuri ar trebui să aibă un obiect determinat și anume ridicarea unui obiect concret. (…)

În aceste situații, se poate pune problema în ce măsură apelarea la ridicarea silită de obiecte și înscrisuri este în măsură să afecteze drepturile la viață privată, inviolabilitatea domiciliului, secretul corespondenței și altele, pentru că, în această situație, potrivit Constituției, fiind activități specifice percheziției domiciliare, ar trebui solicitată încuviințarea unui judecător.

Avocat Andrei Croitoru
Senior Associate BOTEZATU si ASOCIAȚII | TheCounsel

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Ridicarea silită de obiecte și înscrisuri vs. percheziție domiciliară”, ediția 248organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii