Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Ridicarea silită de obiecte și înscrisuri ar trebui să aibă un obiect determinat
12.02.2019 | Andrei CROITORU

Secţiuni: Drept penal, Opinii, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
Andrei Croitoru

Andrei Croitoru

Consider că analiza (diferențelor dintre ridicarea silită de obiecte și înscrisuri și percheziția domiciliară – n. n.) prezintă utilitate în situațiile care sunt cumva la limită, anume între predarea de bunăvoie și percheziție.

Spre exemplu, să presupunem că organele de urmărire penală se prezintă cu o ordonanță de ridicare silită de obiecte și înscrisuri la sediul profesional al unei persoane juridice, solicitând sa le fie permisă ridicarea unor obiecte sau înscrisuri, iar persoana juridică prin reprezentanții săi permite pătrunderea în sediul profesional, susținând totodată că nu deține acele obiecte sau înscrisuri, permițând astfel organelor de urmărire penală să desfășoare activități care sunt specifice percheziției domiciliare, adică activități de căutare în sediul profesional, cu toate că ridicarea silită de obiecte și înscrisuri ar trebui să aibă un obiect determinat și anume ridicarea unui obiect concret. (…)

În aceste situații, se poate pune problema în ce măsură apelarea la ridicarea silită de obiecte și înscrisuri este în măsură să afecteze drepturile la viață privată, inviolabilitatea domiciliului, secretul corespondenței și altele, pentru că, în această situație, potrivit Constituției, fiind activități specifice percheziției domiciliare, ar trebui solicitată încuviințarea unui judecător.

Avocat Andrei Croitoru
Senior Associate BOTEZATU si ASOCIAȚII | TheCounsel

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Ridicarea silită de obiecte și înscrisuri vs. percheziție domiciliară”, ediția 248organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti