« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Răspunderea pentru întârzierea nejustificată în emiterea titlului de despăgubire. Obligarea CNCI la emiterea unui titlu de despăgubire în completare
12.02.2019 | Petre PIPEREA, Ruxandra ARGĂSEALĂ

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Petre Piperea

Petre Piperea

Ruxandra Argăseală

Ruxandra Argăseală

1. Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului București – Secția a II-a contencios administrativ și fiscal la data de 5 decembrie 2014, reclamantele au solicitat obligarea Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor la emiterea unui titlu de despăgubire în completare, conform art. 19 alin. (3) din Legea nr. 247/2005.

În fapt, reclamantele au arătat că sunt persoane îndreptăţite la despăgubiri în sensul art. 3 din Legea nr. 10/2001, iar imobilul situat în București, a cărui restituire au solicitat-o, se încadrează în categoria imobilelor preluate în mod abuziv în perioada reglementată de legea de reparaţie, conform art. 1 şi 2 din acest act normativ.

Astfel, acestea au obţinut acordarea despăgubirilor sub forma măsurilor reparatorii prin echivalent pentru imobilul situat în Bucureşti, printr-o decizie irevocabilă, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti în anul 2005.

Reclamantele au solicitat în nenumărate rânduri Primăriei Municipiului Bucureşti – pe o perioadă de timp de aproximativ 3 ani – să execute hotărârea judecătorească și să dispună înaintarea dosarului de notificare la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, în vederea stabilirii cuantumului actualizat al despăgubirilor şi a eliberării titlurilor de valoare.

Abia în luna ianuarie 2009, Primăria Municipiului București a emis Dispoziţia de propunere a măsurilor reparatorii prin echivalent, dar la valoarea stabilită de instanţă în anul 2005, fără a proceda la actualizarea despăgubirilor la valoarea de piaţă a imobilului conform dispoziţiilor Legii nr. 10/2001 şi ale Legii nr. 247/2005.

Printr-o altă decizie irevocabilă, pronunțată de Curtea de Apel Bucureşti în anul 2010, Municipiul Bucureşti a fost obligat să acorde despăgubiri sub forma măsurilor reparatorii, în condiţiile stabilite de titlul VII al Legii nr. 247/2005, pentru imobilul situat în Bucureşti, a cărui valoare va fi stabilită prin actualizarea cuantumului titlurilor de despăgubiri, astfel încât acestea să reflecte valoarea de piaţă a imobilului.

Într-un final apoteotic, la data de 25 octombrie 2011, Primăria Municipiului Bucureşti a procedat la emiterea dispoziţiei de acordare a despăgubirilor sub forma măsurilor reparatorii, cu menţiunea că valoarea acestuia va fi stabilită prin actualizarea cuantumului titlurilor de despăgubiri.

În final, după ce instituțiile statului au depășit nejustificat orice termen rezonabil pentru soluționarea cererii, Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor a emis, în data de 21 octombrie 2014, Titlul de despăgubire.

Reclamantele au constatat cu stupoare însă că titlul de despăgubire a fost emis pentru echivalentul sumei stabilite de Curtea de Apel București în decizia pronunțată în anul 2005.

Astfel, la momentul stabilirii cuantumului despăgubirilor, Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor nu a ținut cont de decizia pronunțată în anul 2010, prin care s-a dispus actualizarea cuantumului titlurilor de despăgubiri astfel încât să reflecte valoarea de piață a imobilului.

Prin urmare, prin acordarea unor despăgubiri neactualizate, Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor a adus reclamantele în situația în care se aflau cu 10 ani în urmă, cu prețul încălcării flagrante a unor hotărâri judecătorești irevocabile.

2. Prin hotărârea pronunțată, Tribunalul București – Secția a II-a contencios administrativ și fiscal a admis acțiunea formulată de reclamante și a obligat Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor la emiterea unui titlu de despăgubire în completare, pentru diferența dintre valoarea de piață a imobilului preluat abuziv și valoarea acordată prin titlul de despăgubire emis în data de 21 octombrie 2014.

 Pentru a pronunța această soluție, Tribunalul București a reținut în mod just următoarele:

dispozițiile Legii nr. 165/2013 se completează cu dispozițiile Legii nr. 247/2005, inclusiv cu cele ale art. 19 alin. (3), care reglementează procedura de reparare a prejudiciului suferit de persoanele beneficiare ale unui titlu de despăgubire emis cu nerespectarea unei hotărâri judecătorești irevocabile, prin care li s-a recunoscut dreptul la despăgubiri și s-a stabilit în mod expres modul de calcul al cuantumului despăgubirilor (…).

Din conținutul acestor prevederi, aplicabile, astfel cum s-a menționat anterior, rezultă că se poate emite un titlu de despăgubire în completare, de către Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor – aceasta a preluat atribuțiile Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, potrivit Legii nr. 165/2013, atunci când, fie urmare a procedurii administrative, fie a celei judiciare, se acordă o sumă mai mare decât cea stabilită în titlul inițial.

Situația de fapt a prezentei cauze, astfel cum rezultă din probatoriul administrat, corespunde ipotezei ce duce la obligarea CNCI la emiterea titlului de despăgubire în completare – titlul de despăgubire a fost emis în baza unei dispoziții a Primarului General al Municipiului București, anterior intrării în vigoare a Legii nr. 165/2013 și cu privire la care Curtea de Apel București s-a pronunțat irevocabil în sensul modificării acesteia în parte, cu consecința obligării PMB să acorde despăgubiri reclamantelor, sub forma măsurilor reparatorii a căror valoare va fi stabilită prin actualizarea cuantumului titlurilor de despăgubiri menționate în decizia nr.  (…)/2005 a Curții de Apel București, astfel încât să reflecte valoarea de piață a imobilului.

Este esențial de observat că cele două hotărâri judecătorești irevocabile anterior menționate se completează: prima stabilește acordarea către reclamante a despăgubirilor în valoare de (…) euro, iar cea de-a doua stabilește că despăgubirile cuvenite reclamantelor vor avea o valoare ce va fi stabilită prin actualizarea cuantumului titlurilor de despăgubiri, astfel încât să reflecte valoarea de piață a imobilului.

În consecință, CNCI, ca succesoare a CNCD, prin aplicarea art. 19 alin. 3 din Legea nr. 247/2005, ca efect al neabrogării acestui articol prin Legea nr. 165/2013, avea obligația de a emite un titlu în completare, ceea ce nu a realizat, neputând, practic, în aplicare, dispozițiile instanțelor de judecată.

 În opinia prezentei instanțe, valoarea actualizată trebuia să fie menționată în titlul de despăgubire, nu indicată ca o măsură ulterioară și fără a se indica și criteriile pe baza cărora se va efectua actualizarea, deși aceste criterii sunt menționate de Curtea de Apel București – Secția a II-a – valoarea de piață a imobilului.

 În consecință, valoare ce se cuvine, ca despăgubire, reclamantelor, este cea care pornește de la suma de (…) euro și se actualizează la valoarea de piață a imobilului. În raport cu acest aspect, titlul de despăgubire în completare ce trebuie emis de CNCI trebuie să cuprindă suma de bani reprezentând diferența dintre valoarea de piață a imobilului și suma acordată prin titlul de despăgubire nr. (…) din 21 octombrie 2014”.

3. Recursul formulat de Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor a fost respins ca neîntemeiat de Curtea de Apel București – Secția a VIII-a contencios administrativ și fiscal, iar soluția primei instanțe a fost menținută.

Avocat Petre Piperea
Partener PIPEREA ȘI ASOCIAȚII

Avocat Ruxandra Argăseală
Asociat PIPEREA ȘI ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , , ,
Secţiuni/categorii: C. administrativ, Drept civil, Fiscalitate, Opinii, SELECTED TOP LEGAL, UNBR+INPPA+Barouri

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD