ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Despre evaluarea clădirilor în scopul impozitării

12.02.2019 | Alexandru Richard IONESCU
Abonare newsletter

Alexandru Richard Ionescu

Alexandru Richard Ionescu

Date generale

Începând cu 1 ianuarie 2016 a devenit obligatorie determinarea valorii impozabile a clădirilor în baza noului Cod Fiscal (aplicabil cu anul fiscal 2016) în cazul solicitării evaluării pentru impozitare.

Aceasta se realizează în vederea stabilirii impunerii pe bunurile imobile de natura clădirilor de către Direcțiile de Taxe si Impozite locale, atât pentru persoanele juridice, cat si pentru persoanele fizice care dețin proprietăți cu destinație nerezidențiala sau mixta (aici se includ si clădirile rezidențiale – apartamente, case – la adresa căreia este înregistrat un domiciliu fiscal, la care se desfășoară o activitate economică).

Evaluarea clădirilor pentru impozitare are în vedere prevederile legii 227/2015 – modificată în 2018 – titlul IX, Capitolul II – Impozitul pe clădiri  și taxa pe clădiri, precum și a Standardelor de Evaluare a Bunurilor ed. 2018 – GEV 500 – Determinarea valorii impozabile a clădirilor, împreună cu anexele 1-4.

De ce este nevoie de un raport de evaluare?

Codul fiscal prevede actualizarea valorii de impozitare o dată la 3 ani în cazul persoanelor juridice, respectiv 5 ani în cazul persoanelor fizice (doar pentru clădirile nerezidențiale). Contribuabilii care nu își actualizează valoarea de impozitare conform prevederilor codului fiscal vor plăti impozit majorat, respectiv 2% din ultima valoarea declarată  a clădirii în cazul persoanelor fizice și 5% din ultima valoarea declarată a clădirii în cazul persoanelor juridice. Raportul de evaluare este documentul prin care valoarea de impozitare este actualizată.  Pentru a depune declarația fiscală și/sau pentru a evita majorarea cotei de impozitare aveți nevoie de un raport de evaluare.

Cine poate întocmi un raport de evaluare?

Activitatea de evaluare în România este reglementată de OG 24/2011 privind unele măsuri în domeniul evaluării bunurilor, aprobată prin Legea 99/2013, cu modificările și completările ulterioare. Același act normativ definește activitatea de evaluare după cum urmează: „Prin evaluare se înțelege activitatea de estimare a valorii, materializată într-un înscris, denumit raport de evaluare, realizată în conformitate cu standardele specifice acestei activități și cu deontologia profesională de un evaluator autorizat.”

Procesul de evaluare este o procedură sistematică pe care o urmează un evaluator sau mai mulți evaluatori autorizați pentru a putea prezenta o opinie asupra valorii cu referire la activul evaluat.

Evaluarea in scopul stabilirii valorii impozabile a clădirii poate fi realizata numai de către un evaluator autorizat membru titular ai Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR) având ca specializare evaluarea proprietății imobiliare (EPI) sau de către un membru corporativ, caz in care raportul trebuie întocmit de unul sau mai mulți evaluatori având specializarea „EPI”.

Cote de impozitare

Cota de impozitare pentru clădirile rezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice și juridice este cuprinsă între 0,08%-0,2%, iar pentru clădirile nerezidențiale este de 0,2%-1,5%. Aceste cote sunt stabilite și/sau modificate prin hotărârile consiliilor locale. În cazul construcțiilor cu destinație agricolă cota de impozitare este de 0,4%.

Raportul de evaluare va fi pus la dispoziția autorității locale de către contribuabil, exclusiv în perioada 1 ianuarie – 31 martie a anului curent.

Bibliografie
– Standardele de evaluare a bunurilor 2018 ANEVAR 2018
– Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (ultima actualizare : Legea nr. 13/2019 din 8 ianuarie 2019)
– Normele metodologice aprobate prin H.G. 1/2016 (ultima actualizare: Hotărârea Guvernului nr. 874 din 9 noiembrie 2018)

Expert evaluator Alexandru Richard Ionescu

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week