« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

O radiografie a declinului instituțional de la zenit la nadir. Marele Declin – cum decad instituțiile și mor economiile de Niall Ferguson
12.02.2019 | Ionela CUCIUREANU

JURIDICE - In Law We Trust
DPO Lives
Secţiuni: Drept constitutional, JURIDICE.ro, Life, Opinii, Povestim cărți, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Ionela Cuciureanu

Ionela Cuciureanu

„Pentru a demonstra ca instituțiile occidentale au decăzut cu adevărat, va trebui să deschid câteva cutii negre sigilate de mult. Prima este cea cu eticheta „democrație”. A doua este etichetată „capitalism”. A treia este „statul de drept”. Și a patra este „societatea civilă”. Împreună, ele reprezintă componentele cheie ale civilizației noastre”.

Când vorbim despre democrație, în realitate ne referim la instituții interconectate”, este de părere Niall Ferguson. Dar care sunt oare mecanismele care fac ca la un moment dat aceste instituții să intre pe o pantă descendentă, chiar și atunci când totul părea să fi funcționat perfect, cel puțin până la un moment dat? Și ce mecanică fină determină oare colapsul economiilor, chiar în momentul în care păreau mai înfloritoare? Sunt întrebări pe care fiecare din noi ni le-am adresat la un moment dat și pe care Niall Ferguson le tratează în maniera sa caracteristică – cu o scriitură lejeră, angajantă, aerată, dichisită pe ici pe acolo, prin punctele esențiale cu informații statistice și asezonată cu opinii filosofice și evenimente istorice, toate într-un dozaj adecvat pentru a constitui  o lectură informativă și captivantă.

Deși autorul se preocupă cu precădere de Marea Britanie și Statele Unite, pe alocuri și Franța, pe care îi alege ca exponenți ai civilizației occidentale, căreia îi opune, pe alocuri China, analiza lui poate fi translatată la tot ce putem desemna în mod generic drept „civilizație occidentală”.

Fără a intra în subtilitățile acestei rigor mortis care cuprinde treptat economiile, mă voi orienta pe cât posibil cu precădere asupra a două din cutiile negre identificate de Fergusson, și anume democrația și statul de drept.

De ce se prăbușesc instituțiile? Se întreabă Ferguson în Introducerea cărții sale. Ce face stupul uman, cum numește el societatea să ajungă la Marea Recesiune, care, în opinia sa, nu este decât vârful aisbergului și punctul de plecare al Marelui Declin? Oare legile? Sau Constituția, cu privire la care afirmă că „Diavolul din orice tranziție politică stă în detaliile constituției, ca să nu mai vorbim despre regulile care guvernează adunarea constituantă care o concepe”.  Sau dereglementarea zonei financiare, pe care autorul o vede ca fiind mai degrabă o falsă problemă.

Ferguson e de părere că provocarea zilelor noastre, sub aspectul relației cetățenilor cu statul este nu contractul social așa cum îl vedea Rousseau, ci ceea ce el numește „restabilirea parteneriatului social între generații”. El îl citează des pe Adam Smith, nu de puține ori raliindu-se opiniilor acestuia. La fel ca Smith, el crede că statele se opresc din evoluție atunci când legile și instituțiilor lor „degenerează până în punctul în care activitățile de rent-seeking domină procesul economic și politic”.

De asemenea, Ferguson se întreabă cât de mult au fost libertățile civile erodate de problema siguranței naționale (începută odată cu Primul Război Mondial, în opinia sa, și ar putea adăuga cititorul, amplificată de teama de amenințările teroriste), manifestându-și o poziție destul de reticentă față de influența Uniunii Europene pentru Marea Britanie și poziționându-se critic față de imixtiunea dreptului european în sistemul de drept englez, aspect pe care îl denumește „răzbunarea lui Napoleon – o francizare treptată a dreptului comun”.

Nici avocații nu scapă privirii scrutătoare a lui Ferguson. Să fim oare martorii supremației avocaților, care este puțin diferită de supremația legii, așa cum crede autorul? E drept că afirmația sa are în vedere Statele Unite. Dar oare în Europa cum stau lucrurile?  

O concluzie la care ajunge Ferguson este aceea că reforma – și aici nu mai distinge între civilizația anglo-saxonă și cea chineză, plasată la antipozi – „trebuie să vină din afara instituțiilor publice (…) trebuie să vină de la noi cetățenii. Doar așa s-ar putea ajunge la o  stopare a declinului instituțiilor și pe cale de consecință, o preîntâmpinare a prăbușirii economiilor.

Cartea lui Ferguson poate fi citită în multe chei de lectură, iar stilul antrenant al autorului ne poate face fie să îi contestăm concluziile, fie să ne raliem acestora, fie, pur și simplu, să ne ofere o perspectivă diferită asupra societății în care trăim și a evoluției sale. Dar un lucru cu siguranță nu îl putem omite – acela că latura juridică a societății și cea economică, sunt conectate organic și o radiografie de ansamblu a direcției spre care se îndreaptă „stupul uman” occidental, nu poate fi realizată decât analizând toate cele patru cutii negre.

Și dacă ar fi să împărtășesc o opinie personală la finalul acestei lecturi, aș spune că mi-a confirmat o concluzie a unuia din marii noștri Profesori de Drept, aceea că istoria este biologie, iar nu filosofie. Iar societățile, ca orice organism viu, se nasc, cresc, își ating punctul lor maxim de evoluție și dezvoltare, apoi se îndreaptă către disoluție. Iar după ce veți fi închis cartea, pentru a-i testa validitatea teoriilor lui Ferguson și în alte epoci decât cea contemporană, vă provoc să faceți analiza cutiilor negre ale lui Ferguson luându-vă ca obiect al analizei, nici mai mult, nici mai puțin decât… Imperiul Roman. Dar despre Roma și ai săi quirites, în episodul următor…

Ionela Cuciureanu

Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.