ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Dezinformarea medierii prezidentiale
13.08.2009 | JURIDICE.ro, Adrian Neacsu


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Potrivit unor informatii publicate de Newsin, Ministerul Justitiei va cere la rectificarea bugetara suma de 65 milioane lei pentru asigurarea functionarii normale a instantelor de judecata pana la sfarsitul anului.

Mai exact, Newsin afirma ca MJ a solicitat suma totala de 169.393.000 lei, din care 117.969.000 lei pentru bugetul sau, 42.224.000 de lei pentru Administratia Nationala a Penitenciarelor si 9.200.000 de lei pentru asigurari si asistenta sociala. Sumele pentru acoperirea lipsurilor din titlul “Bunuri si servicii”, cel din care se suporta cheltuielile pentru functionarea instantelor,  sunt de 65.000.000 lei.

Odata cu aceasta informatie se demoleaza mitul dupa care Presedintele Romaniei poate garanta respectarea intelegerilor pe care le tuteleaza.

La 28 iulie 2009 a avut loc prima intalnire in cadrul medierii facute de Presedintele Romaniei conflictului dintre puterea judecatoreasca si executiv. Problema finantarii instantelor de judecata pentru a putea functiona fara intreruperi pana la sfarsitul anului a fost unul dintre cele 4 puncte abordate si singurul care a fost prezentat public drept o reusita a intalnirii.

In comunicatul de presa remis de presedintie ulterior intalnirii se preciza ca ” In privinta finantarii sistemului judiciar, Guvernul a dat asigurari că nu vor exista dificultati in ceea ce priveste acoperirea cheltuielilor curente pentru desfasurarea in conditii normale a activitatii in instante si parchete. Guvernul s-a obligat sa asigure cele 170 milioane de lei necesare pana la sfarsitul anului pentru buna functionare a Justitiei (s.m.)”.

Acum se devoaleza ca intelegerea survenita intre reprezentantii justitiei, adica membrii CSM, premierul Romaniei, ministrul finantelor si ministrul justitiei, sub inaltul patronaj al Presedintiei, viza de fapt doar partial finantarea corespunzatoare a instantelor si parchetelor, ci deopotriva si pe cea a Administratiei Nationale a Penitenciarelor. ANP-ul este o structura situata in afara justitiei si doar o logica bugetara stramba face sa aibe acelasi ordonator principal de credite ca instantele judecatoresti, adica pe ministrul justitiei.

Daca discutiile purtate pe 28 iulie 2009 la Cotroceni au avut ca subiect si situatia (dezastruoasa de altfel, nota bene) a ANP-ului, atunci toti participantii la aceasta intalnire au dezinfomat media si opinia publica. Oficial s-a spus ca Presedintele a mediat conflictul dintre puterea judecatoreasca si executiv, iar nicidecum situatia materiala a penitenciarelor din Romania.

Daca insa discutiile s-au rezumat la ceea ce oficial constituia obiectul lor, atunci inseamna ca rezultatul acestora a fost denaturat, iar ministrul justitiei a folosit implicarea Presedintelui Romaniei pentru a-si suplini lipsa de influenta in cabinetul Boc si a obtine fonduri suplimentare la rectificarea bugetara si pentru alte structuri subordonate aflate in nevoie.

In orice caz, atat comunicatul de presa al Presedintiei, cat si declaratiile ministrul justitiei de dupa intalnirea de la Cotroceni contin un neadevar urias: Guvernul nu va asigura cele 170 milioane necesare pentru functionarea Justitiei, ci doar 65 de milioane.

Maine, 14.08.2009, are loc a doua runda a medierii. Cat timp promisiunile parafate nu sunt respecate, cata incredere se mai poate avea in eficienta implicarii presedintiei in conflictul major dintre judecatori si executiv?

jud. Adrian Neascu
presedinte Tribunalul Vrancea

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate