Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Normele metodologice de aplicare a Legii privind diminuarea risipei alimentare
12.02.2019 | JURIDICE.ro


În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 101 din 8 februarie 2019 a fost publicată Hotărârea nr. 51/2019 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.

Operatorii economici din întregul lanț agroalimentar, indiferent de forma de organizare, în vederea donării/comercializării de produse agroalimentare, iau măsuri ca în toate etapele de producție, de procesare, depozitare, distribuție și comercializare a alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră și al serviciilor alimentare, să fie respectate dispozițiile cu privire la siguranța produselor alimentare din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare.

Măsuri care pot fi luat în acest sens de către operatori în cadrul primei verigi de producție:
a) măsuri de planificare sau alte instrumente economice care promovează utilizarea eficientă a resurselor;
b) măsuri de minimizare a pierderilor înainte de recoltare, precum și măsuri de valorificare după recoltare, prin donare, comercializare, transformare în compost, biogaz;
c) măsuri de adaptare la efectele schimbărilor climatice;
d) măsuri de cercetare, inovare, tehnologizare/retehnologizare – crearea de soiuri și hibrizi rezistenți la secetă, boli și dăunători, realizarea unor sisteme performante de mașini și utilaje agricole destinate recoltării, sortării, depozitării și ambalării, care au drept scop diminuarea pierderilor de producție;
e) adaptarea producției la condițiile de piață – cerere-ofertă, asigurarea trasabilității – plan de cultură în funcție de piața de desfacere;
f) măsuri de educare și informare referitoare la prevenirea risipei de produse agroalimentare, cuantificarea risipei de alimente;
g) măsuri de redistribuire/utilizare a surplusului.

Pentru prelucrare/procesare operatorii economici pot să întreprindă următoarele măsuri:
a) măsuri de planificare, reutilizare a produselor secundare sau alte instrumente economice care promovează utilizarea eficientă a resurselor;
b) măsuri de cercetare-dezvoltare-inovare;
c) măsuri de tehnologizare/retehnologizare, automatizare/digitalizare a procesului de producție/prelucrare/procesare în vederea minimizării pierderilor;
d) metode inovative de tratare a alimentelor;
e) adaptarea producției la condițiile de piață, cerere-ofertă;
f) asigurarea trasabilității;
g) măsuri privind donarea alimentelor către operatorii receptori și consumatorii finali;
h) stabilirea planului de diminuare a risipei de alimente;
i) realizarea a minimum o comunicare anuală internă cu angajații privind obiectivul de reducere a risipei de alimente.

Pentru depozitare, distribuție, comercializare, operatorii economici pot să întreprindă următoarele măsuri:
a) realizarea și monitorizarea unui sistem FIFO „primul intrat – primul ieșit” pentru stocurile de marfă;
b) informarea/educarea consumatorilor cu privire la condițiile optime de utilizare și depozitare a alimentelor;
c) colaborarea cu consumatorii și înțelegerea nevoilor acestora;
d) realizarea a minimum o comunicare anuală internă cu angajații privind obiectivul de reducere a risipei de alimente.

Pentru sectorul de industrie hotelieră și a serviciilor de alimentație publică, operatorii economici pot să întreprindă următoarele măsuri:
a) măsuri de planificare sau alte instrumente economice care promovează utilizarea eficientă a resurselor;
b) realizarea a minimum o comunicare anuală internă cu angajații privind obiectivul de reducere a risipei de alimente;
c) realizarea unui sistem de monitorizare FIFO „primul intrat – primul ieșit” a stocurilor de marfă/materii prime;
d) măsuri de colectare separată a deșeurilor alimentare, pe categorii, în vederea reciclării/valorificării/eliminării conform ierarhiei deșeurilor și legislației specifice în vigoare.

Pentru mai multe detalii a se vedea Normele integral.

Intrarea în vigoare: 8 februarie 2019.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate