« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii
7 comentarii

Propuneri de lege ferenda pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, în scopul accelerării procedurilor judiciare
13.02.2019 | Adrian DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adrian Dobre

Adrian Dobre

De lege ferenda, consideram utila modificarea Codului de procedura civila prin abrogarea prevederilor referitoare la procedura anterioara primului termen de judecata, avand in vedere principiul fundamental consacrat in art. 6 din Codul de procedura civila, conform caruia orice persoana are dreptul la judecarea cauzei sale ”in termen optim si previzibil”. Acest principiu fundamental al procesului civil numit ”dreptul la un proces echitabil, in termen optim si previzibil” este o transpunere in legislatia interna din Romania a art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, act la care tara noastra a aderat in anul 1994, fiind, deci, stat-parte la aceasta.

Procesul civil trebuie sa se caracterizeze prin celeritatea procedurilor, pentru a se putea asigura in mod efectiv o judecata ”in termen optim si previzibil”.

In concret, in viziunea subsemnatului, urmatoarele modificari ar trebui aduse Codului de procedura civila sunt necesare:

– Abrogarea articolului 200 din Codul de procedura civila, intrucat prin prevederile cuprinse in acesta, durata unui proces civil este marita, crescand, prin urmare, procedurilor judiciare.

– Modificarea articolului 201 din Codul de procedura civila cu denumirea marginala ”Fixarea primului termen de judecata”, astfel: alin. 1 al acestui articol sa aiba un continut de aceasta natura: ”De indata ce este inregistrata cauza pe rolul instantei, aceasta primeste termen de judecata ce nu poate fi mai mare de 30 de zile de la momentul inregistrarii pe rolul instantei.” Propun ca alin. 2 al art. 201 din Codul de procedura civia sa aiba urmatorul continut: ”Pana la primul termen de judecata, judecatorul caruia i-a fost repartizata cauza spre solutionare, verifica daca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru cererea de chemare in judecata. In cazul in care completul de judecata constata ca exista anumite neregularitati privind cererea de chemare in judecata, pune in vedere reclamantului sa remedieze neregularitatile pana la primul termen de judecata acordat in cauza, sub sanctiunea anularii cererii.”

In viziunea subsemnatului, alin. 3 al art. 200 din Codul de procedura civila ar trebui sa aiba urmatorul continut: ”Instanta va comunica paratului cererea de chemare in judecata care este obligat sa depuna intampinare in termen de 10 zile de la primirea acesteia, sub sanctiunea decaderii din dreptul de a mai propune probe si de a invoca exceptii, in afara celor de ordine publica.” Propun ca alin. 4 al art. 200 din Codul de procedura civila sa aiba urmatorul continut: ”Reclamantului i se va comunica de catre instanta cererea de chemare in judecata. Acesta poate depune raspuns la intampinare cu 5 zile inaintea primului termen de judecata. Raspunsul la intampinare nu se comunica, partea adversa luand la cunostinta despre acesta de la dosarul cauzei”.

Avocat Adrian Dobre

 
Secţiuni: Opinii, Procedură civilă, Selected, UNBR+INPPA+Barouri | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Au fost scrise până acum 7 de comentarii cu privire la articolul “Propuneri de lege ferenda pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, în scopul accelerării procedurilor judiciare”

  1. Valentin BULIGA spune:

    **** sters la solicitarea autorului

  2. **** sters la solicitarea autorului

  3. Andrei SĂVESCU spune:

    **** sters la solicitarea autorului

  4. Adrian DOBRE spune:

    Adresez rugamintea publica administratorilor acestei pagini de a sterge absolut toate comentariile si de a elimina posibilitatea adaugarii de comentarii la acest articol. Sunt inadmisibile atacurile celor 2 de mai sus la adresa mea. Nu au nici un temei. De altfel, ceva irational nu poate avea vreun temei.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD