« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Numai cine nu muncește nu greșește. Despre optimizarea impozitului pe clădiri
14.02.2019 | Adrian VASCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adrian Vascu

Adrian Vascu

1. Perioada de realizare a rapoartelor de evaluare este 1 ianuarie – 31 martie 2019.

2. Persoanele juridice care si-au realizat ultima reevaluare avand data evaluarii 31 decembrie 2015, pot sa evite cresterea cotei de impozitare la 5% prin realizarea evaluarii pentru impozitare in primul trimestru al anului 2019.

3. Rapoartele de evaluare pentru impozitare se realizeaza numai de catre evaluatori autorizati inregistrati in Tabloul Oficial (anevar.ro) care trebuie sa utilizeze parafa valabila 2019.

4. Evaluatorii autorizati au obligatia sa inregistreze rapoartele de evaluare in BIF.

5. Primariile nu au obligatia sa verifice existenta recipisei BIF in raportul de evaluare, dar acest lucru nu inseamna ca prezenta acesteia nu este obligatorie in conformitate cu standardele de evaluare in vigoare.

6. Rapoartele de evaluare pentru impozitare nu pot produce efecte pentru anul 2019 daca au ca data a raportului o data calendaristica dupa 31 martie 2019. Iar daca nu pot fi utilizate, nu vad de ce un contribuabil ar solicita o evaluare dupa data de 31 martie 2019. Sa astepte pana la inceputul anului viitor.

7. Data evaluarii este 31 decembrie 2018.

8. Utilizarea mixta a ramas in continuare o „problema nerezolvata cu claritate”. Sper ca numarul acestor cazuri sa fie din ce in ce mai mic. Anexa 4 a GEV 500, actualizata, prevede ca in cazul cladirilor cu utilizare mixta, se va evalua doar suprafata nerezidentiala, numai in situatia in care acesteia ii este alocat un numar cadastral distinct. In toate celelalte situatii se va evalua intreaga suprafata a cladirii in ipoteza utilizarii nerezidentiale.

9. Anexa 4 se afla atat pe siteul anevar.ro, in format PDF, cat si in pagina personala a fiecarui evaluator autorizat in format Excel.

10. In cazul unui apartament declarat cu utilizare mixta se va evalua intotdeauna intregul apartament in ipoteza utilizarii nerezidentiale. Este eronat ca evaluatorii sa prezinte in rapoartele de evaluare doar valoarea impozabila a suprafetei nerezidentiale.

11. Cladirile apartinand persoanelor juridice care au fost evaluate dupa noile reguli incepand cu anul 2016 trebuie sa fie reevaluate din nou in 2019 pentru ca nivelul cotei de impozitare sa nu creasca la 5% (au trecut 3 ani de la ultima reevaluare). In aceste conditii, noile valori rezultate, vor fi comparate cu valorile de acum trei ani.

12. Le recomand evaluatorilor autorizati si contribuabililor care au realizat rapoarte de evaluare pentru impozitare, dupa data limita din 2018 (daca au mai existat asemenea situatii) sa realizeze si sa depuna un nou raport de evaluare realizat in trimestrul I 2019.

13. Este foarte probabil ca din ce in ce mai multe autoritati locale sa realizeze verificarea rapoartelor de evaluare depuse de catre contribuabili. In primul rand, aceasta verificare nu poate fi realizata de catre functionari ai primariilor, ci, conform legii, trebuie realizata de catre evaluatori autorizati avand specializarea VE-EPI (Verificarea evaluarii – Evaluarea Proprietatilor Imobiliare).

14. Avand in vedere ca numai cine nu munceste nu greseste este recomandat ca rezultatele evaluarii sa fie verificate intern de catre evaluatori, cat mai minutios inainte de predarea rapoartelor de evaluare, avand in vedere ca orice neconformitati ulterioare pot crea neplaceri majore atat evaluatorului, cat mai ales contribuabilului, care nu are nicio vina ca in raportul de evaluare au fost depistate neconformitati care au influentat rezultatul evaluarii, implicit impozitul. In opinia mea, contribuabilii nu au nici calificarea necesara nici obligatia legala de a verifica si a-si asuma un raport de evaluare pe care l-au contractat unor terti autorizati in acest sens.

15. Sper ca „aberatiile dinspre autoritatile locale” despre care am scris sub aceasta rubrica pe vascu.ro sa nu se mai repete, si nici altele. Ma refer la solicitarea balantelor de verificare sau la procedarea la verificare evaluarii de catre persoane neautorizate.

16. Persoanele fizice care au detinut cladiri nerezidentiale si care le-au reevaluat in anul 2016 nu trebuie sa realizeze niciun demers in anul 2019 avand in vedere ca in cazul acestor tipuri de contribuabili, cota de impozitare se majoreaza doar dupa trecerea a 5 ani de la ultima evaluare (si numai daca, aceasta nu este actualizata).

17. Se depune cate un raport de evaluare, incluzand una sau mai multe cladiri, pentru fiecare unitate administrativ teritoriala de care apartine/ apartin cladirea/ cladirile.

18. Pentru a veni in sprijinul autoritatilor locale si nu in ultimul rand al contribuabililor ar fi recomandat ca rapoartele de evaluare sa fie depusa pana la mijlocul lunii martie 2019 pentru a evita aglomeratia de sfarsit de trimesteru si riscul ca acestea sa nu mai poata fi procesate in termen.

19. In cazul persoanelor juridice tipul valorii estimate este „valoarea impozabila” si aceasta nu se inregistreaza in situatiile financiare. Din acest motiv nu mai este justificata cerinta unor autoritati locale catre contribuabili de a le fi prezentata si balanta de verificare contabila.

20. Rapoartele de evaluare se depun la autoritatile locale de catre contribuabili.

Adrian Vascu

 
Secţiuni: C. administrativ, Fiscalitate, Opinii, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD