Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

UNBR. Rezultatul negocierilor delegației avocaților cu Ministrul Justiției pentru încheierea unui nou Protocol
13.02.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Selected, Sistemul judiciar, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Astăzi, 13 februarie 2019, la sediul Ministerului Justiției, a avut loc întâlnirea între delegația Ministerului Justiției, condusă de Tudorel Toader, Ministrul Justiției, reprezentantul Procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și delegația avocaților formată din președintele UNBR, vicepreședintele UNBR coordonator al Departamentului de Asistență Judiciară și decanii Barourilor București, Iași, Timiș și Dolj. S-au purtat discuții privind încheierea unui nou Protocol privind stabilirea remunerațiilor cuvenite avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistență judiciară, potrivit unui comunicat.

În urma negocierilor, s-au stabilit următoarele:
– remunerațiile cuvenite avocaților în activități desfășurate în cadrul asistenței judiciare vor fi mărite cu 141,02%;
– se precizează expres că onorariile prevăzute în Protocol sunt minimale, nu pot fi reduse, iar majorarea onorariilor ”poate fi efectuată până la dublul limitei minime”, în raport de volumul de muncă efectiv sau de complexitatea prestației;
– s-a extins tipologia prestațiilor avocațiale vizate de protocol, fără ca enumerarea acestora să fie exhaustivă;
– s-a precizat expres ca delegația apărătorului desemnat din oficiu încetează la prezentarea unui avocat ales potrivit art. 91 alin. (4) din Codul de procedură penală;
– s-a prevăzut acordarea unui onorariu suplimentar, care nu poate fi mai mic de 50%, în caz de deplasare a avocatului în alt județ pentru acordarea asistentei din oficiu sau la penitenciar, care se decontează pe baza unui document justificativ; alte cheltuieli justificate – legate de executarea obligațiilor ce revin avocatului în calitatea sa de avocat desemnat din oficiu, inclusiv cheltuielile de deplasare – se decontează separat, pe baza unui centralizator distinct.

Întrucât Protocolul va fi tripartit (UNBR, Ministerul Justiției, Ministerul Public) și este necesară verificarea acestuia de către procurorul general, semnarea acestuia s-a amânat pentru mâine, 14 februarie 2019, ora 9:00, la sediul Ministerului Justiției.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti