BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
MARES DANILESCU MARES
3 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

CCR. Sesizare de neconstituționalitate ref. art. 174 alin. 1 C. proc. pen. privind neaplicarea cazurilor de incompatibilitate specialistului care funcționează în cadrul organelor judiciare sau din afara acestora, admisă

13.02.2019 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

Miercuri, 13 februarie 2019, Plenul Curții Constituționale a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 174 alin. 1 şi art. 282 alin. 1 din Codul de procedură penală, potrivit unui comunicat.

Art. 174 Cod de procedură penală (Incompatibilitatea expertului)
alin. 1: Persoana aflată în vreunul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de art. 64 nu poate fi desemnată ca expert, iar în cazul în care a fost desemnată, hotărârea judecătorească nu se poate întemeia pe constatările și concluziile acesteia. Motivul de incompatibilitate trebuie dovedit de cel ce îl invocă.

Art. 282 Cod de procedură penală (Nulitățile relative)
alin. 1: Încălcarea oricăror dispoziții legale în afara celor prevăzute la art. 281 determină nulitatea actului atunci când prin nerespectarea cerinței legale s-a adus o vătămare drepturilor părților ori ale subiecților procesuali principali, care nu poate fi înlăturată altfel decât prin desființarea actului.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a decis:

1. A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că soluția legislativă cuprinsă de dispozițiile art. 174 alin. 1 din Codul de procedură penală, care nu prevede aplicarea cazurilor de incompatibilitate prevăzute de art. 64 din același act normativ și în ceea ce îl privește pe specialistul care funcționează în cadrul organelor judiciare sau din afara acestora, care efectuează constatarea potrivit art. 172 alin. 10 din Codul de procedură penală, este neconstituțională.

2. A respins, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 282 alin. 1 din Codul de procedură penală.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței de judecată care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Curtea de Apel Cluj – Secţia penală şi minori.

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Au fost scrise până acum 3 de comentarii cu privire la articolul “CCR. Sesizare de neconstituționalitate ref. art. 174 alin. 1 C. proc. pen. privind neaplicarea cazurilor de incompatibilitate specialistului care funcționează în cadrul organelor judiciare sau din afara acestora, admisă”

  1. Of Doamne, ce coduri!!!
    Îți vine să plângi în hohote.
    De ce oare a fost să fie așa?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week