Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)

TEXT INTEGRAL. Noul protocol privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistență judiciară


14 februarie 2019 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Avocați, SELECTED

UNBR a dat publicității textul integral al PROTOCOLULUI privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistență judiciară în materie penală, pentru prestarea, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistență judiciară și/sau reprezentare ori de asistență extrajudiciară, precum și pentru asigurarea serviciilor de asistență judiciară privind accesul internațional la justiție în materie civilă și cooperarea judiciară internațională în materie penală.

:: click aici pentru textul integral

UNBR a informat că astăzi, 14 februarie 2019, la sediul Ministerului Justiției, s-au finalizat negocierile privind adoptarea formei finale și s-a semnat Protocolul tripartit – între UNBR, Ministerul Justiției și Ministerul Public  – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistență judiciară în materie penală, pentru prestarea, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistență judiciară și/sau reprezentare ori de asistență extrajudiciară, precum și pentru asigurarea serviciilor de asistență judiciară privind accesul internațional la justiție în materie civilă și cooperarea judiciară internațională în materie penală.

Protocolul s-a înregistrat în evidențele fiecăreia dintre instituțiile semnatare și a consacrat încetarea valabilității Protocolului nr. 48025/06 iunie 2015 încheiat între Ministerul Justiției și UNBR, cu aceeași tematică.

Protocolul s-a încheiat în aplicarea prevederilor art. 84. alin. (1) din Legea nr. 51/1995, republicată, prevedere adoptată prin art. I pct. 38 din Legea nr. 25/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 51/1995 și pentru aplicarea efectivă a prevederilor art. 272 alin. (2) din Codul de procedură penală.

Noul Protocol reglementează, în mod special, următoarele aspecte:
– remunerațiile cuvenite avocaților în activități desfășurate în cadrul asistenței judiciare au fost majorate cu 141,02%;
– s-a precizat expres că activitățile avocaților desfășurate potrivit art. 3 alin. (1) lit. j) din Legea nr. 51/1995, republicată sunt remunerate potrivit Protocolului în ipoteza în care legea prevede avansarea remunerației de către stat;
– onorariile prevăzute în Protocol sunt minimale, nu pot fi reduse, iar majorarea onorariilor ”poate fi efectuată până la dublul limitei minime”, în raport de volumul de muncă efectiv sau de complexitatea prestației;
– s-a extins tipologia prestațiilor avocațiale vizate de Protocol, în raport de propunerile barourilor înregistrate la UNBR până la 21 martie 2017, iar enumerarea acestora nu este exhaustivă;
– s-a precizat expres ca delegația apărătorului desemnat din oficiu încetează la prezentarea unui avocat ales potrivit art. 91 alin. (4) din Codul de procedură penală, precum și obligația remunerării activității avocatului desemnat din oficiu desfășurate până la încetarea de drept a delegației acestuia, în raport de criterii precis stabilite;
– s-a reglementat expres o procedură convenită pentru aplicarea corectă a prevederilor art. 84 alin. (2) din Legea nr. 51/1995, republicată.

Uniunea Națională a Barourilor din România informează că, fundamentarea economică privind majorarea cuantumului remunerațiilor cuvenite avocaților pentru activitățile desfășurate în cadrul asistenței judiciare s-a bazat pe criteriul creșterii salariului minim brut pe țară, pentru perioada iulie 2015 – ianuarie 2019, având în vedere art. 1 alin. (1) din HG nr. 1091/10.12.2014 și art. 1 alin. (2) din HG nr. 937/07.12.2018.

Baza negocierilor privind modificarea Protocolului din 2015 a constituit-o propunerea înaintată de UNBR prin Departamentul de Asistență Judiciară, coordonat de vicepreședinte av. dr. Petruț Ciobanu, înaintată la Ministerul Justiției și la Ministerul Public prin adresa nr. 52-DCAJ/21.03.2017.

Președintele UNBR îi mulțumește vicepreședintelui av. dr. Petruț Ciobanu, coordonator al Departamentului de Asistență Judiciară al UNBR pentru perseverența de care a dat dovadă în susținerea propunerilor barourilor, alături de consilierii UNBR cu care a conlucrat efectiv,  avocaților, consiliilor barourilor și tuturor decanilor pentru implicarea în susținerea propunerilor înaintate de UNBR către Ministerul Justiției și Ministerul Public, pentru suportul pe care l-au acordat în acțiunile întreprinse pentru finalizarea negocierilor și adoptarea Protocolului, ca expresie a solidarității întregii profesii într-un proiect ce semnifică efortul făcut, în comun, pentru recunoașterea instituțională a rolului real al avocatului într-o societate bazată pe reguli de drept.

Conducerea UNBR mulțumește autorităților care au susținut revendicările avocaților și își exprimă convingerea că eforturile Ministerului Justiției și ale Ministerului Public, pentru asigurarea susținerii bugetare a aplicării noului Protocol, vor reflecta tratamentul instituțional corect al tuturor autorităților pentru aplicarea efectivă a prevederilor noului Protocol.

Conducerea UNBR îi roagă pe avocații parlamentari să susțină demersurile Ministrului Justiției pentru asigurarea fondurilor bugetare necesare aplicării corecte a noului Protocol.

***

Ministerul Justiției a anunțat că, urmare a întâlnirilor ce au avut loc în zilele de 13-14 februarie 2019, Ministerul Justiției, Uniunea Națională a Barourilor din România și Ministerul Public au semnat PROTOCOLUL tripartit privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistență judiciară în materie penală, pentru prestarea, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistență judiciară și/sau reprezentare ori de asistență extrajudiciară, precum și pentru asigurarea serviciilor de asistență judiciară privind accesul internațional la justiție în materie civilă și cooperarea judiciară internațională în materie penală, potrivit unui comunicat.

Negocierile privind încheierea acestui Protocol au fost demarate din anul 2017, urmare a solicitării Uniunii Naționale a Barourilor din România de majorare a onorariilor ce fuseseră negociate și acceptate în anul 2015 prin încheierea Protocolului bilateral al organizației profesionale cu Ministerul Justiției.

Durata negocierilor până la finalizarea actualului Protocol fiind justificată de lipsa unor criterii clare în solicitările repetate de recalcularea acestor onorarii, organizația profesională neoferind în acest timp o justificare solidă a bazei de recalculare.

Actualizarea Protocolului, prin introducerea Ministerului Public ca parte, este justificată de dispozițiile art.84 alin. (1) al Legii 51/1995- republicată în 2018 urmare a modificărilor intervenite asupra acestui act normativ.

Cuantumul onorariile reflectate în Protocolul tripartit semnat astăzi a fost stabilit prin raportare la evoluțiile economico-financiare, pe baza creșterii salariului minim pe economie ca valoare de referință, ajungându-se la un consens asupra faptului că, onorariile astfel cum au fost stabilite prin Protocolul încheiat în anul 2015, nu puteau fi în măsură să acopere serviciul prestat de avocat, asigurând totodată și calitatea apărării persoanelor ce sunt nevoite, datorită mijloacelor materiale precare, să apeleze la asistență judiciară din oficiu.

Totodată, au fost introduse, în cuprinsul Protocolului încheiat astăzi, noi categorii de cereri ce pot face obiectul sistemului de ajutor public judiciar, pentru a acoperii activitatea la care avocatul din oficiu este solicitat a presta serviciul, ținând cont de solicitările de asistență în activitatea desfășurată de Ministerului Public ce vor fi acoperite din bugetul alocat de acesta.

Ministerul Justiției  își manifestă permanent preocuparea în legătură cu modul de acordare a asistenței judiciare din oficiu, ca parte componentă a garantării dreptului la apărare a persoanelor aflate în situații dificile.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică